Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles amplia ‘El Cant de la Sibil·la’

La companyia banyolina Cor de Teatre escenificarà íntegrament el cant i hi incorporarà nous instruments i intèrprets. Es farà aquest diumenge al vespre a l’església de Santa Maria dels Turers, abans de la Missa del Gall

divendres 22 desembre 2023

Banyoles tornarà a viure aquest diumenge el cant medieval mil·lenari d’El Cant de la Sibil·la, que antigament s’havia escenificat en una petita església de la comarca. Es farà aquest diumenge a les 7 del vespre, just abans de la Missa del Gall, a l’església de Santa Maria dels Turers, en una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Banyoles i en una funció interpretada per Cor de Teatre, amb el suport de Joventuts Musicals de Banyoles. 

Declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, El Cant de la Sibil·la també s’havia representat al Pla de l’Estany. Es té constància, a través d’un pergamí descobert l’any 1946 per l’escriptor i historiador banyolí Mossèn Lluís Constans, que l’escenificació es feia a l’església de Sant Andreu del Torn la nit de Nadal. El pergamí, que data del segle XIII, és un dels més antics que es conserven en llengua catalana i un dels més complets pel que fa al Cant de la Sibil·la. 

L’any passat l’Ajuntament de Banyoles, Cor de Teatre i Joventuts Musicals van iniciar la recuperació del cant que es va viure amb gran afluència de públic a l’església de Santa Maria dels Turers. El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Miquel Cuenca, ha explicat que “l’any passat vam recuperar el Cant de la Sibil·la i ja vam dir que aquella recuperació naixia amb la voluntat que fos una activitat estable en la programació nadalenca de Banyoles i donar-hi continuïtat”. 

L’escenificació que es podrà veure aquest dissabte a Santa Maria dels Turers anirà a càrrec de Cor de Teatre. El seu director David Costa i el filòleg Jordi Roca s’han encarregat que recuperar i adaptar els textos i les músiques. Aquest any, es podrà veure la versió íntegra del cant amb la interpretació de les 15 estrofes. A més, hi haurà nou intèrprets i, al violoncel barroc que tocarà Daniel Regincós, s’hi incorporarà un organetto o orgue portatiu, que interpretarà Carles Budó. El director de Cor de Teatre, David Costa, ha destacat que “incorporem més instruments per interpretar aquest tipus de repertori, que donaran diversitat sonora al Cant i dialogaran amb les veus del cor i de la Sibil·la”. 

En l’adaptació del text s’han mantingut els occitanismes que no impedeixen la comprensió del text o bé que són explicats a la glossa que es fa de cada estrofa, on també s’han volgut donar les claus perquè les persones del segle XXI s’acostin a la voluntat didàctica que té el Cant de la Sibil·la. Pel que fa a la música, és la transcripció musical del Cant de la Sibil·la que es troba recollida a l’Ordinarium Barcinonense, datada del 1569. 

Per la seva banda, el president de Joventuts Musicals de Banyoles, Rafel Juanola, ha destacat “la importància de recuperar patrimoni immaterial” i s’ha felicitat de poder enllaçar una col·laboració conjunta amb Cor de Teatre.

El Cant de la Sibil·la

El Cant de la Sibil·la és un cant d’origen medieval que forma part de les matines de Nadal i que només ha perviscut a Mallorca i a l’Alguer. Va ser una de les dramatitzacions medievals nadalenques que més van arrelar a Catalunya a l’Edat Mitjana quan moltes celebracions litúrgiques s’acompanyaven de representacions i drames de caire didàctic i moral per a fer-les més entenedores al poble. El Cant de la Sibil·la el protagonitza un nen o una dona vestits de sibil·la, l’endevinadora del món pagà, amb un mantell de seda i amb una espasa a la mà. Amb el pas dels segles, aquestes representacions van anar evolucionant fins que l’església va deixar de considerar-les útils i les va prohibir. 

Fitxa artística

Cor de Teatre: Rosa Vilanova (Sibil·la), Mariona Callís, David Costa, Sara Costa, Nuri Hernández, Nasi Marco, Eduard Paredes i Ànnia Pons.
Violoncel barroc: Daniel Regincós
Organetto: Carles Budó
Dramatúrgia i moviments escènics: Jordi Roca i Rovira
Direcció musical: David Costa