Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles acull les jornades transfrontereres Fundus i Circa Uillam, centrades en el món rural d’època romana

Se celebraran fins demà divendres al Museu Darder i comptaran amb la participació de grups d’investigació francesos, espanyols i catalans

dijous 16 novembre 2023

El Museu Darder de Banyoles acull des d’aquesta tarda les jornades Fundus i Circa Uillam, que se centraran en el món rural d’època romana. Les jornades, que se celebraran fins demà divendres al migdia estan organitzades pel Museu Arqueològic i la Universitat de Girona, tenen caràcter transfronterer i comptaran amb la participació de diferents grups d’investigació francesos, espanyols i catalans. 

Aquesta tarda s’ha iniciat la Xa edició de Fundus, les jornades sobre el món rural d’època romana, i la XIXa edició de Circa Uillam, Rencontres d’archéologie Pyrénées-Méditerranée. Des del Grup d’Arqueòlegs del Pla de l’Estany, Joan Frigola, ha destacat que “en aquestes jornades especialistes que ens dediquem a l’estudi del món rural romà ens trobem i debatem sempre sobre un tema concret per veure les diferències que hi ha en les diferents regions, aquí a la Tarraconesa, la Gàl·lia Narbonesa i la Gàl·lia Aquitània” i ha afegit que “són trobades científiques on posem en comú les similituds i diferències de cadascun dels territoris des del punt de vista arqueològic”. 

Les jornades es dediquen en aquesta edició al món dels cereals en qualsevol dels seus àmbits, des de la producció al consum, passant per la seva distribució. Durant dos dies, diversos grups d’investigació francesos, espanyols i catalans presentaran els resultats de la seva recerca en aquest àmbit. Concretament, es presentaran nou ponències. Joan Frigola ha explicat que “aquest any ens centrem en el món del cereal que potser és el gran desconegut d’aquesta tríada mediterrània on hi ha l’olivera i la vinya, que les identifiquem molt bé arqueològicament, en canvi, el cereal se’ns escapa la seva detecció a nivell arqueològic”. 

Entre les comunicacions de les jornades, destaca la ponència ‘Conreu, emmagatzematge i consum de cereals al vilatge tardoantic de Vilauba’, sobre les recerques al jaciment de la vil·la romana de Vilauba, a Camós (Pla de l’Estany) a càrrec dels arqueòlegs Pere Castanyer, Joan Frigola, Joaquim Tremoleda, Ferran Antolín, Ana Berrocal i Andrea Ferrer, conservadora també del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles. També es presentarà la ponència ‘El món dels cereals a l’extrem nord-est de la Hispània Citerior’, a càrrec dels arqueòlegs Marc Bouzas, Josep Burch, Pere Castanyer, Joan Frigola i Joaquim Tremoleda, on s’aborden també recerques fetes a la vil·la romana de Vilauba. 

Durant la celebració de les jornades també es presentarà el dotzè volum de la col·lecció monogràfica Studies on the Rural World in the Roman Period. En aquest llibre, a manera de miscel·lània, es recullen diversos treballs sobre el món rural romà. A més, també s’anunciarà el llançament d’una nova revista, Fundus, que, amb vocació internacional, estarà dedicada a aplegar treballs d’investigació centrats en la mateixa dinàmica. Marc Bouzas, investigador postdoctoral a la Universitat de Girona, ha explicat que “la revista tindrà perfil acadèmic i esperem que es pugui integrar a les dinàmiques científiques de revistes acadèmiques sobre el món rural romà que hi ha avui en dia a la perspectiva acadèmica internacional”. 

Les jornades, així com l’edició de les publicacions, estan organitzades per l’Ajuntament de Banyoles, el Museu Arqueològic de Banyoles, el Laboratori d’Arqueologia, Història Antiga i Prehistòria de la Universitat de Girona, el Grup de Recerca Arqueològica del Pla de l’Estany i Documenta Universitaria. I compten amb la col·laboració de la Université de Pau et des Pays de l’Adour i la UMR 5140 Archéologie des sociétés mediterranéennes de Montpeller.