Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles acollirà la setmana vinent la segona etapa de la 100a Volta Ciclista a Catalunya

Serà la seu d’una etapa contrarellotge individual que recorrerà els principals atractius de la ciutat, amb la participació de l’elit del ciclisme mundial. L’edició més mediàtica de la Volta farà possible que els atractius de la ciutat arribin a una audiència global

divendres 19 març 2021

Banyoles serà la seu la setmana que ve de la segona etapa de la Volta Ciclista a Catalunya. El proper dimarts 23 de març la ciutat acollirà una contrarellotge individual amb sortida i arribada a Banyoles. Serà una etapa especial en una edició centenària de La Volta i en què els atractius de la ciutat i la comarca arribaran a prop de 190 països d’arreu del món.

La segona etapa de la 100a edició de la Volta Ciclista a Catalunya recuperarà la modalitat de contrarellotge individual catorze anys després amb un circuit de 18,5 quilòmetres amb inici i final a Banyoles, i que transcorrerà també per Fontcoberta. La prova catalana es va haver de posposar l’any passat a causa de la pandèmia per la covid-19 i enguany ha mantingut el mateix traçat i ha confirmat la presència de l’elit del ciclisme mundial.

Aquest factor, juntament amb la varietat i l’exigència d’un recorregut de més de 1.000 quilòmetres distribuïts en set etapes i el fet de tractar-se d’una edició tan especial, ha estat clau perquè la dimensió d’aquest esdeveniment esportiu hagi crescut exponencialment i que disposi per aquest 2021 de la cobertura mediàtica més gran de la seva història, fruit de l’enorme interès que desperta i de les peticions de seguiment que genera entre els aficionats d’arreu del món.

La ciutat de Banyoles i la comarca que l’acull es beneficiaran d’aquesta circumstància, ja que els seus atractius turístics (la seva riquesa paisatgística i monumental) es veuran per televisió en els 190 països dels cinc continents que rebran les imatges dels 26 difusors internacionals i que es retransmetran per canals com ara Esports3, Teledeporte, Eurosport, Claro Sports a Llatinoamèrica, NBC Sports als Estats Units, Zhibo TV a la Xina o SBS a Austràlia.

Els favorits

Un total de 175 ciclistes repartits en 25 equips professionals, 19 que formen part de la màxima categoria mundial (UCI WorldTeam) i 6 de la categoria professional continental (UCI ProTeam), prendran la sortida a Calella el dilluns 22 de març. Richard Carapaz (vencedor del Giro d’Itàlia del 2019 i segon a la Vuelta a Espanya del 2020), Chris Froome (vencedor de quatre Tours de França), Peter Sagan (vencedor de tres Mundials de forma consecutiva), Alejandro Valverde (campió del món el 2018 i tres vegades vencedor de la Volta), Marc Hirschi (premi a la combativitat de l'últim Tour de França), Enric Mas (cinquè en l’últim Tour de França) o els catalans Marc Soler i David de la Cruz són només alguns dels noms propis que compatiran per pujar al calaix més alt del podi.

L’alcalde Miquel Noguer ha destacat que el fet que Banyoles aculli la segona etapa de la ciutat “demostra el compromís de la ciutat amb el país, amb la Volta i amb el ciclisme, de llarga tradició a la ciutat”, recordant que el Pla de l’Estany ha acollit en 29 ocasions etapes de la Volta Ciclista al llarg dels seus cent anys. A més, Miquel Noguer ha destacat que és un “compromís també amb la projecció turística de la ciutat i que generarà un impacte econòmic a la ciutat, tant de present amb l’estada de l’organització i de diferents equips a Banyoles, com estem segurs que de futur”.

Bombolla de la cursa

La 100a edició de la Volta Ciclista a Catalunya tindrà lloc en condicions especials per adaptar-se als estrictes protocols sanitaris per evitar contagis de la covid-19. Les zones de sortida i d’arribada estaran delimitades per tanques i el públic no hi podrà accedir perquè no es produeixin aglomeracions i per preservar la bombolla de la cursa formada per corredors, personal dels equips i membres de l’organització, a qui se’ls exigirà una prova PCR negativa de 72 hores per poder-hi accedir, així com als representants dels mitjans de comunicació. L’ús de la mascareta serà obligatòria i es mantindrà la distància social tant en el tall de la cinta com en el podi. Per altra banda, els corredors no faran el gest de signar abans de l’etapa en el control de signatures, sinó que serà suficient la comprovació visual per part dels comissaris. També es recomana al públic que segueixi la cursa per televisió i pels mitjans informatius.

Afectacions viàries

La celebració de la Volta a Banyoles comportarà afectacions viàries. De les 9 del matí a les 7 de la tarda estarà tallat el trànsit a l’Avinguda de la Farga i a l’Avinguda dels Països Catalans, en el tram entre el carrer Pare Claret i la plaça Països Catalans. En aquests espais se situaran l’organització i els equips de la Volta.

A partir de la 1 del migdia es tallarà el trànsit en tot el recorregut de la prova des de l’Avinguda de la Farga, passant pel darrer tram de la carretera de Vilavenut, on el circuit anirà fins a Fontcoberta. De tornada a la ciutat, el recorregut passarà per la carretera de Figueres, la C- 150a, circumval·lació de l’Estany, Passeig Dalmau, Passeig de la Puda, carrer Antoni Maria Rigau, carrer del Puig d’en Colomer, Pintor Pigem i Passeig Mn. Lluís Constans, entre carrer Pintor Pigem i plaça Països Catalans.

Excepcionalment s’obrirà al trànsit la sortida per Canaleta a la C-66, que ara està tallada per les obres d’ampliació de la variant de Banyoles, per facilitar les entrades i sortides a la ciutat en direcció a Girona o a Olot. A més, s’habilitarà un pas elevat per a vianants al Passeig Mn. Lluís Constans, entre els carrers Lleida i Pare Claret.

Durant la celebració de la prova es recomana restringir la mobilitat a l’estrictament necessària. Miquel Noguer ha agraït “la comprensió de la gent de Banyoles i comarca” i ha afegit que “som conscients que la mobilitat a Banyoles serà complicada, però serà possible a la ciutat perquè s’han buscat alternatives”.