Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Arrenca la quarta edició de l’Ethno Catalonia amb la participació de 40 músics de 25 països diferents i un festival amb 11 concerts

Des de divendres i fins al 14 de juliol Banyoles acollirà la residència artística i festival folk internacional present a 19 països. Onze concerts amb intèrprets com Gemma Abrié, els colombians Haga Que Pase o Criatures, conformen la programació del festival

dijous 04 juliol 2019

Aquest divendres arrenca la quarta edició de l’Ethno Catalonia amb l’arribada a Banyoles dels 40 joves músics de l’àmbit de la música tradicional que faran estada a Banyoles fins al 14 de juliol. Serà en el marc de la residència artística de l’Ethno, durant la qual els músics compartiran experiències i música i treballaran un repertori multiètnic que després presentaran en una gira de concerts final que acabarà a Banyoles amb un concert el 14 de juliol.

Mentre duri la residència, que tindrà lloc a l’Ateneu – CMEM de Banyoles, se celebrarà paral·lelament un festival que reunirà artistes i grups importants de l’escena folk nacional i internacional en un total d’11 concerts, tots ells gratuïts i oberts al públic. El tret de sortida del festival el donarà el Festival Folklòric Internacional que se celebrarà a davant del Nou Estadi Municipal i agruparà diversos grups de dansa internacionals i esbarts del nostre país, als quals s’hi uniran alguns dels músics participants de l’Ethno. El seguiran dissabte els concerts del Cor Kumbalawé, format per infants dels centres socioeducatius de Banyoles, i Hamsa Hamsa, un grup format per músics arribats de diferents móns musicals de tradició sefardita i de l’Orient Mitjà. Tots els concerts tindran lloc a les 21 h a l’Escenari Ateneu i a l’Escenari Plaça Major menys el Festival Folklòric, que es farà a l’Estany a les 21.15 h, així com l’actuació del Cor Kumbalawé, que tindrà lloc a les 19 h l’Aditori de l’Ateneu.

El festival continuarà diumenge amb l’actuació del duet Criatures presentant el nou disc Praxinoscopi i dilluns amb la música jamaicana i el jazz de Drop Collective. Dimarts serà el torn dels concerts individuals, en què els participants del campus joves músics folk ofereixen un tastet de cadascuna de les seves respectives tradicions musicals, i dimecres de la jam session dels residents oberta a tots aquells músics amateurs o professionals que s’hi vulguin afegir.

Dijous serà el torn de Bic Cat de música llatina, un projecte format per professionals del món del jazz i la música moderna i d’altres provinents de la cobla i la música tradicional catalana que s’han unit per a treballar conjuntament amb el mateix llenguatge i estil, la música de fusió llatino-americana. Divendres la contrabaixista barcelonina Gemma Abrié presentarà un concert en format solo en el que pretén mostrar el seu vessant més honest i senzill amb la veu i l’emoció com a elements vertebradors de l'expressió musical.

El tram final del festival vindrà dissabte de la mà d’Haga que pase, una explosiva banda musical de gènere urbà que fusiona diferents ritmes contemporanis sense deixar enrere els sons ancestrals del folklore colombià, donant com a resultat un xou carregat de color i alegria. I finalment, diumenge se celebrarà el concert de l’Ethno Orchestra, el colofó dels deus dies de festival, campus i gira Ethno Catalonia. Després de passar per diferents localitats catalanes, l’orquestra multiètnica integrada pels quaranta joves músics participants interpretaran conjuntament a la Plaça Major el repertori que han produït. Un repertori que inclou tot tipus de tradicions musicals i que promet emocions fortes.

UN PROGRAMA INNOVADOR PRESENT A UNA VINTENA DE PAÏSOS

Ethno és un programa de música folk, ètnica i tradicional organitzat per Jeunesses Musicales International. Fundat al 1990 a Suècia, Aquest 2019 se celebraran 21 Ethno en 19 països: Cambodja, Nova Zelanda, França, Malawi, Anglaterra, Illes Salomó, Suècia, Finlàndia, Austràlia, Catalunya, Croàcia, Portugal, Estònia, Dinamarca, Flandes, Brasil i Alemanya Algèria. Ethno està adreçat a joves músics de fins a 30 anys amb l’objectiu de preservar i potenciar el patrimoni musical tradicional.

Els joves músics es reuneixen en aquestes residències artístiques caracteritzades per l’aprenentatge democràtic i igualitari: no hi ha mestres ni classes magistrals sinó tallers en els quals els joves ensenyen i comparteixen entre ells la música i la cultura del seu país, amb el sol guiatge d’uns líders que coordinen el grup i preparen els arranjaments. L’equipament de l’Ateneu – CMEM de Banyoles es convertirà doncs en un autèntic laboratori musical on els intèrprets d’arreu assajaran i prepararan la producció musical que interpretaran en directe com una orquestra multiètnica. En la residència artística ja està confirmada la presència de 40 músics de vint-i-cinc països diferents, essent d’aquesta manera l’edició amb més països representats.

ETHNO TOUR, UNA GIRA FINAL PELS MILLORS FESTIVALS

Els quaranta músics que conformen l’Ethon Orchestra protagonitzaran l’Ethno Tour, una gira de concerts que els portarà a tocar a diferents localitats catalanes a través de la xarxa d’associacions locals i entitats associades de JM Catalunya amb l’objectiu d’interpretar el repertori de cançons i temes tradicionals dels diferents països representants i arranjats expressament pels líders musicals. El final de la gira serà el concert de Banyoles el 14 de juliol.