Alumnes d’ESO presenten les seves propostes per a la biblioteca, les pesqueres o l’oci juvenil
L’Auditori de l’Ateneu ha acollit la presentació de propostes del projecte Toni, que han treballat els centres de secundària
dimecres 19 febrer 2020
Alumnat d’ESO dels centres de secundària de Banyoles han presentat aquest migdia a l’Auditori de l’Ateneu les seves propostes per la ciutat en l’acte de tancament del projecte TONI (Tenim Oportunitats, Necessitem Idees), que promou l’emprenedoria entre l’alumnat de 2n, 3r i 4rt d’ESO. Els i les estudiants han debatut i consensuat projectes en comú per dinamitzar les pesqueres de l’Estany, impulsar residències per a la gent gran o el nou ceptrot de la colla de diables Gàrgoles de Foc, entre altres.
El projecte TONI és una iniciativa d’emprenedoria que porten a terme de forma coordinada els quatre centres de secundària de Banyoles, amb el suport del Servei d’Educació de l’Ajuntament i la col·laboració de diverses entitats. Amb aquest projecte, es pretén que els nois i noies, partint de l’observació de la ciutat i de les necessitats detectades per ells mateixos, diferents agents i entitats, projectin idees sobre com resoldre-les i les converteixin en un projecte emprenedor.
En aquesta setena edició del projecte TONI, els alumnes d’emprenedoria dels instituts Josep Brugulat, Pere Alsius i Pla de l’Estany i de l’escola Casa Nostra han treballat durant el primer trimestre del curs escolar les seves propostes d’acord amb els cinc reptes de ciutat que se’ls van proposar: la definició del nou projecte de la biblioteca, la dinamització de les pesqueres de l’Estany, el nou ceptrot de la colla de diables Gàrgoles de Foc, la conceptualització de residències per a gent gran i la definició i dinamització d’un espai d’oci per a joves que inclogui un cinema.
La regidora d’Educació de l’Ajuntament de Banyoles, Ester Busquets, ha destacat que “en aquest curs hem volgut donar un nou impuls al projecte i treballar amb els joves d’una altra manera per definir noves propostes per a la ciutat que els puguin ser atractives, així com fomentar el treball en grup, la creativitat i la seva implicació en projectes de ciutat”.
Una vegada rebut l’encàrrec, els alumnes de cada centre es van repartir en grups i cada grup ha treballat un dels temes proposats definint la seva proposta per al repte plantejat. Aquest matí tots els alumnes participants s’han trobat a l’Ateneu on, distribuïts per grups al voltant de cada temàtica, han consensuat una única proposta per a cadascuna de les cinc iniciatives de ciutat plantejades. En les sessions, han comptat amb el suport de tècnics o responsables d’equipaments que els han donat suport i assessorat en la definició de les propostes. Després, cada grup ha presentat la seva proposta consensuada a l’Auditori del mateix Ateneu.
La regidora d’Educació ha destacat que “hem pres bona nota de les propostes que ens han fet els alumnes, tant nosaltres com els tècnics per valorar la possible viabilitat de les idees plantejades pels joves”. En aquest sentit Ester Busquets, ha recordat que “algunes propostes que s’han impulsat en els darrers anys a la ciutat són fruit d’idees del projecte TONI com la creació del Punt Jove de Salut, el voluntariat per les activitats que organitzem anualment per la Marató de TV3 o la Holi Party de Festes d’Agost”.
La sessió s’ha tancat amb una xerrada de l’emprenedor Marc Zamora que ha explicat la seva pròpia experiència en l’àmbit de l’emprenedoria.
Les maquetes que han treballat els alumnes es podran veure a partir de demà a la sala d’actes de l’Ajuntament, on s’exposaran.