Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

‘Jo cantar prou cantaria’ a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles

L’espectacle ha permès recuperar i compartir cançons, rondalles, vivències i records d’avis i àvies

dijous 23 novembre 2023

L’Auditori de l’Ateneu ha acollit aquesta tarda la presentació de l’espectacle Jo cantar prou cantaria, creat a partir de les trobades amb persones grans per recuperar i compartir cançons, rondalles, vivències i records. El muntatge s’ha construït en part amb els tallers que s’han fet al Casal Cívic de Banyoles amb persones grans de Banyoles. 

Jo cantar prou cantaria és un projecte que pretén generar un espai de coneixements compartits a través de les arts escèniques contemporànies, que es va presentar i desenvolupar en col·laboració amb el Festival Càntut de Cassà de la Selva de l’any passat. L’espectacle forma part d’un treball d’investigació i creació, a través de la dansa contemporània, el cant, el text i el treball amb elements escenogràfic, al voltant de la memòria oral, especialment de la cançó. I també de la llet, símbol del vincle amb la mare, des de la seva importància nutricional i cultural i un dels aliments més icònics de l’espècie humana. 

El projecte escènic que s’ha presentat aquesta tarda a l’Auditori de l’Ateneu s’ha construït en part a partir de les trobades de transmissió oral que s’han fet al Casal Cívic i Comunitari de Banyoles amb una quinzena de dones grans que han compartit cançons, rondalles, vivències i anècdotes que s’han reproduït en l’espectacle. La regidora de Polítiques Socials, Ester Busquets, ha explicat que “a través del programa ‘Banyoles Ciutat Gran’ hem cregut que aquest projecte és una bona manera de treballar la memòria, recuperar cançons que potser es perdrien i experiències viscudes”.

En l’espectacle, s’han recuperat vivències i anècdotes de dones com la Carme, la Berta, la Natàlia o la Feliça, algunes de les dones participants, així com cançons que cantaven en la seva infància amb els seus pares i avis i que elles han cantat als seus fills i canten als seus nets i besnets. 

Jo cantar prou cantaria és una iniciativa de la Última Vertebra, en col·laboració amb l’Ajuntament de Banyoles, a través del projecte Banyoles Ciutat Gran, el Departament de Drets Socials de la Generalitat, a través del Casal Cívic de Banyoles, i el Festival Càntut i el suport de la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat. 

Última Vèrtebra és una plataforma creada el 2019 pels artistes Anna Garreta i Quim Vilagran per la recerca, la creació i la promoció de l’art i la cultura. Jo cantar prou cantaria forma part d’Arrel i memòria, un projecte que vol fomentar i difondre coneixements tradicionals, a través de les arts contemporànies.