Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Tres noves òlibes ja volen a l’entorn de l’Estany

És fruit del projecte de repoblació d’aquesta espècie que impulsa el Consorci de l’Estany

dijous 03 agost 2023

El Consorci de l’Estany ha aconseguit alliberar tres noves cries d’òliba a l’entorn de l’Estany d’on gairebé havien desaparegut. Els tres pollets d’òlibes procedeixen del Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent (Lleida) i ara ja volen lliures per l’Espai Natural, després que s’instal·lés una caixa niu a una masia a la zona de Can Cisó i fossin alimentades diàriament amb la col·laboració dels propietaris. 

La reintroducció d’aquestes noves tres cries d’òliba (Tyto alba) és fruit del projecte de repoblació d’aquesta espècie protegida i amb un estat de conservació vulnerable a l’entorn de l’Espai d’Interès Natural de l’Estany. El projecte compta també amb la col·laboració de l’Institut Josep Brugulat que, a través del Grau mitjà d’Instal·lació i Moblament, es va encarregar de construir les caixes niu que han fet viable la reintroducció d’aquests tres nous exemplars. 

Les tres cries s’han establert a través de la tècnica del hacking, que consisteix en portar els pollets al nou emplaçament quan són petits i alimentar-los en caixes-niu tancades per alliberar-los al cap d’unes setmanes, un cop finalitzat el període de cria. L’objectiu és que, un cop adultes, les òlibes puguin tornar a criar al mateix lloc o en una zona propera. 

El projecte de repoblament de l’òliba es va iniciar l’estiu de l’any 2021 amb el primer hacking dels tres primers exemplars, procedents també del centre de Vallcalent, que ara ja habiten a l’entorn de l’Estany. En aquest període, personal del Consorci van detectar també la presència d’una parella d’òlibes que habiten a l’entorn.

Estudi de l’alimentació

Precisament, darrerament s’ha iniciat a terme un estudi sobre l’alimentació de les òlibes, analitzant les egagròpiles d’aquesta parella d’òlibes per conèixer la biodiversitat de la zona. Les òlibes s’alimenten bàsicament de rosegadors com musaranyes, talps, rates i ratolins, i altres vertebrats petits com granotes o insectes varis. Com en altres aus rapinyaires, les òlibes engoleixen senceres les seves preses i, posteriorment, regurgiten allò que no han pogut digerir, normalment a prop dels nius. Aquestes boles formades per restes d’animals no digerits són les egagròpiles. Així doncs, gràcies a l’estudi d’aquestes regurgitacions, es pot determinar de quins animals s’alimenta i en quina quantitat i això permet conèixer i fer estimació de quins micromamífers viuen a la seva àrea de caça.

L’estudi s’està realitzant en col·laboració amb l’alumnat de tercer d’ESO de l’Escola Casa Nostra, dins l’assignatura d’Aprenentatge i Serveis (APS). 

Projecte òliba

El projecte de repoblament de l’òliba s’ha impulsat en diferents zones del territori català. L’òliba és una espècie protegia que es troba en declivi a tot el continent europeu per l’aplicació de tòxics, sobretot rodenticides, i per la manca de llocs on criar.