Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Torna la Fira de Sant Martirià de Banyoles

Exhibicions i espectacles eqüestres, mostra de races autòctones i mercat d’artesania ompliran aquest cap de setmana al Parc de la Draga

dilluns 15 novembre 2021

La Fira de Sant Martirià de Banyoles recuperarà aquest cap de setmana la presencialitat, després que l’any passat la pandèmia obligués a celebrar-la virtualment. Exhibicions i espectacles eqüestres, mostra de races autòctones i el mercat d’artesania, entre altres, ompliran aquest cap de setmana el Parc de la Draga. Entre les novetats, destaca el nou Espai Divulgatiu que acollirà al pavelló de la Draga conferències, xerrades i exposicions relacionades amb el món del cavall i les races autòctones.

La regidora de Promoció Econòmica, Anna Tarafa, ha destacat que “la fira torna i torna de nou repensada per avançar cap a una fira de més qualitat, adaptada als nostres dies, però mantenint l’essència i la tradició dels seus trets identitaris, els cavalls i les races autòctones”. En aquest sentit, Anna Tarafa ha afegit que “com en d’altres moments de la seva història, hem aprofitat la incertesa, la inestabilitat o la imprevisibilitat de la pandèmia per analitzar l’oferta d’activitats i encaminar el futur de la fira cap a una oferta d’activitats més especialitzada, també per a tots els públics, en base a la qualitat i la professionalitat del que s’ofereix”. 

Per la seva banda, el president de l’Associació de la Fira de Sant Martirià, Joan Frigola, ha explicat que “després d’un any de pràctica aturada, tornem amb totes les hípiques del Pla de l’Estany representades que oferiran les seves exhibicions i amb espectacles més locals perquè la pandèmia així ens ha obligat a fer-ho”. Per la seva banda, Jaume Martí, responsable de la part de races autòctones, ha destacat que a la Mostra hi haurà una vintena de races representades i “hem aconseguit que entrin en concurs força aus, pràcticament totes les races de gallines i també farem un monogràfic de coloms”.

Del programa d’activitats de la fira, destaquen un any més les exhibicions i espectacles eqüestres. Durant el cap de setmana hi haurà exhibicions de horseball, de doma en llibertat o de doma western; demostracions de forja i de ferratge; o concursos de salt i de carrusels; entre altres. L’ase català també tindrà el seu espai amb el concurs morfològic i l’espectacle ‘Qui guarda el burro’. Finalment, els gossos d’atura prendran part en un concurs de treball i en una exhibició d’agility, entre altres. 

Un altre dels eixos principals de la Fira de Sant Martirià serà la Mostra de Races Autòctones, que reunirà una exhibició de les principals races dels Països Catalans, a més de concursos morfològics com el de gallina pairal, el de conill del Penedès o de diferents varietats de coloms. A la mostra s’hi podran veure gallines i oques empordaneses, gallines de flor d’ametller i gallines pairals, coloms de vol català, conills del Penedès, entre altres. 

El programa d’activitats es completarà amb el Raça-Tast, un espai de degustació de productes autòctons, i el mercat d’artesania que reunirà prop d’un centenar de parades a l’entorn del parc de la Draga. Com a novetat, dins el pavelló de la Draga se substituirà la fira multisectorial del Firestany amb un nou espai divulgatiu que acollirà xerrades i exposicions de temes d’interès i d’actualitat relacionats amb el món del cavall, les races autòctones i la ramaderia en general.

Es mantenen algunes mesures per fer front a la Covid-19, com alguns controladors de seguretat i el fet que hi haurà algunes parades menys en el mercat artesanal amb l’objectiu de poder disposar de zones de pas més amples. 

Com en anteriors edicions, els nens i nenes de les diferents escoles de la ciutat seran qui estrenaran aquest divendres la Fira de Sant Martirià amb les tradicions visites dels centres educatius per conèixer les diferents races autòctones presents. La Fira s’inaugurarà oficialment dissabte al migdia.

Dissabte i diumenge la Fira de Sant Martirià se celebrarà de les 10 del matí a les 7 de la tarda. Totes les activitats i novetats de la mostra es poden consultar a la pàgina web www.firasantmartiria.com.

Fira centenària

La Fira de Sant Martirià celebrarà aquest cap de setmana la 43a edició, des que la fira es va remodelar per actualitzar-la i modernitzar-la i incorporar-hi el cavall. L’origen de la fira, però, es remunta a fa més de 650 anys. El president de l’Associació ha destacat que “la fira està documentada des del 1368 i creiem important reivindicar-ho perquè és una fira amb més de sis segles d’història”.