Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'actor Miquel Torrent cedeix el seu fons documental a l'Ajuntament de Banyoles

S'hi recull una gran part de la història del teatre a Banyoles i es conservarà en dipòsit a l'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany

dilluns 05 febrer 2024

L'actor Miquel Torrent ha cedit avui el seu fons documental a l'Ajuntament de Banyoles. En el fons, s'hi recullen més de 10.000 documents, prop de 300 gravacions d'obres de teatre i més de 400 fotografies d'escena que recullen una gran part de la història del teatre a Banyoles. 

Des de jove Miquel Torrent i Pujolàs (Banyoles, 1959) ha dedicat una part de la seva activitat social al món del teatre, com a actor, narrador, director, escriptor i recopilador de documents del teatre banyolí. El seu fons personal, doncs, guarda documentació referida al “teatre banyolí”. 

En un primer bloc digital s’hi troben, entre d’altres, fitxes digitalitzades d’esdeveniments teatrals banyolins datats entre 1632 i 2021; 10.825 documents digitalitzats de documentació diversa, dibuixos, programes, cartells, fotografies, revistes banyolines antigues i articles del món teatral banyolí de tots els temps (sobretot de representacions) i 278 gravacions d’obres de teatre representades a Banyoles entre 1955 i 2020. 

En format paper, s’hi apleguen: 405 fotografies d'obres de teatre i 1.625 documents (originals o còpies) de programes, cartells, revistes i diaris que tracten del món teatral banyolí. D’aquests documents, n’hi ha molts que estan escanejats. Estan datats entre 1632 i 2019. També hi ha algunes obres de teatre com: La venjança del Martre (1871), del Pare Butinyà; Ernestina o la venjança de la mort (1924), de Mossèn Anton Figueras; Flirt...1934 (1934), d’Isidre Oliveras; No som res (1954), d’Antoni Garcia de Palau; Ecce-Homo. La Passió de Banyoles (1962), de Frederic Corominas, i Una nit molt Mercantil (1988), de Farriol, Olivas i Garcia de Palau. La part en paper ocupa uns 0,8 metres lineals (8 capses). 

En l'acte de donació de la documentació, l'alcalde de Banyoles Miquel Noguer ha agraït a Miquel Torrent "el que és un acte de generositat i de compromís amb la ciutat entregant el seu arxiu d'una vida dedicada al mónb de la cultura i al teatre a Banyoles". En aquest sentit, Miquel Noguer ha destacat que "després de la donació de l'arxiu personal dels actors Joan Olivas i Enric Tubert tenim conservada a l'Arxiu Històric Comarcal tota la història del teatre a la nostra ciutat". Per la seva banda, Miquel Torrent ha agraït poder dipositar el seu fons "perquè no es perdi i es pugui conservar i consultar" i ha destacat que "servirà per a conèixer millor la història del teatre banyolí i de la seva gent". 

A més de documentació del món del teatre, el fons de Miquel Torrent inclou també el material que el mateix Torrent va utilitzar l'any 2013 per a l'edició d'un treball recopilatori sobre el centenari del Club Esportiu Banyoles amb fotografies, programes de mà i material divers.