Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La nova edició del ‘Lletres al Claustre’ s’endinsa en la literatura medieval catalana

La cinquena edició s’inicia avui dimarts 2 de juliol amb ‘L’amor cortès: trobairitz i trobadors’ a càrrec d’Antoni Rossell

dimarts 02 juliol 2024

La Biblioteca de Banyoles inicia avui la primera part del cicle ‘Lletres al Claustre’ entorn a la literatura medieval catalana que es farà els propers 4 dimarts al vespre al Claustre del Monestir de Sant Esteve. Aquest cicle, que tindrà continuïtat el juliol del 2025, estarà coordinat i presentat per Marissa Planas, llicenciada en Filologia catalana i professora de l’Institut Pla de l’Estany. Totes les propostes incloses en aquest cicle són gratuïtes.

La prolífica literatura catalana medieval serà la protagonista de la cinquena edició del cicle ‘Lletres al Claustre’, on es resseguirà el territori lingüístic català a partir dels orígens de la llengua catalana que comença a Occitània, passa per Mallorca i Girona fins arribar a València. Donat el gran volum d’escriptors i literatura que es va fer durant el període medieval en tots aquests territoris, el cicle tindrà continuïtat l’any vinent.

El tret de sortida el donarà avui a les 8 del vespre Antoni Rossell, professor de la UAB, doctor en Filologia romànica i director de l'Arxiu Occità de la UAB, el qual parlarà de ‘L’amor cortès: trobairitz i trobadors’. En aquesta primera conferència es parlarà de la figura dels trobadors, unes figures que van ser les creadores d’una ètica amorosa.

L’educadora i doctora en Filologia catalana, Eva Izquierdo Molinas parlarà sobre la gènesi del ‘Llibre de les dones’ de Francesc Eiximenis, el qual va escriure un manual per a l’edificació moral de les dones, tot i que alguns aspectes del llibre podrien estar inspirats en la seva dedicatària, la comtessa de Prades. Aquesta segona proposta del cicle serà el dimarts 9 de juliol.

El dimarts 16 de juliol Lola Badia, catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona (UB) portarà la conferència Ramon Llull: Arts, escriptura, missió al Claustre del Monestir de Sant Esteve. Badia parlarà de la multiplicitat de perfils que es poden dibuixar per a l'autor del Llibre d'Amic i Amat, mostrant que, per a Llull, l'escriptura literària era un pont entre l'Art i la missió.

Tancarà aquesta la cinquena edició de ‘Lletres al claustre’ i la primera part del cicle dedicat a la literatura medieval catalana, la xerrada L'escissió del jo en la poesia d'Ausiàs Marchi, a càrrec de Xavier Dilla, doctor en Filologia romànica per a la UB i autor de En passats escrits. Una lectura de la poesia d'A. March. En aquesta darrera proposta es posarà la mirada en la dicció poètica d'Ausiàs March en què palpita el drama d'un jo líric que es debat entre diverses formes d'estimar.

Totes les conferències del cicle es faran els dimarts de juliol a les 8 del vespre al Claustre del Monestir i l’entrada és lliure.