Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Fira de Sant Martirià de Banyoles es reivindica com una fira àmplia i diversa

La 41a edició se celebrarà del 15 al 17 de novembre. La mostra banyolina és una cita imprescindible pels amants del món del cavall i de les races autòctones catalanes. En paral·lel, té lloc la fira multisectorial Firestany, que enguany s’ha potenciat per dinamitzar encara més el teixit empresarial del territori.

dilluns 11 novembre 2019

Com cada any, el tercer cap de setmana del mes de novembre el Parc de la Draga de Banyoles acollirà la tradicional Fira de Sant Martirià, que enguany arriba a la seva 41a edició. Una cita imprescindible per als amants del món del cavall i de les races autòctones que, com resa el nou eslògan que s’estrena aquest 2019, és ‘molt més que una fira de bestiar’. Com és habitual, els nens i nenes de les diferents escoles de la ciutat seran qui estrenaran aquest divendres la mostra, que s’inaugurarà oficialment el dissabte a les deu del matí. L’accés és gratuït i hi ha un ampli espai d’aparcament. 

La mostra banyolina, que es desenvolupa en un ambient festiu i familiar i que rep uns 30.000 visitants durant els tres dies, no només aplega els millors exemplars de bestiar rossam provinents de la comarca i d’arreu de Catalunya i s’hi exposen les principals races autòctones catalanes (oca empordanesa, gallina empordanesa, de flor d’ametller i pairal, colom de vol català, conill del Penedès), sinó que també ofereix una àmplia programació destinada a tots els públics. Així doncs, la proposta d’activitats és ben diversa: xerrades, taules rodones, concursos morfològics, de carrusels i de salt, la Fira del Dibuix i la Pintura, amb una desena de pintors, el Mercat d’Artesania (amb més d’un centenar de parades de productes d’alimentació i d’altres), la mostra de tractors i d’eines antigues del camp, la demostració de farratge i forja, les exhibicions (de Horsemanship, un mètode suau i respectuós per ensinistrar el cavall, de Horseball, de Pole Bending, carreres de ponis, de les habilitats del gos d’atura català...), la divertida activitat ‘Qui guarda el burro’, i... els espectacles eqüestres, un dels principals eixos del certamen.

Respecte a aquest darrer punt, es repetirà la fórmula exitosa d’anteriors edicions i a la pista central s’hi podran veure en acció artistes de gran prestigi amb números de qualitat, innovadors i sorprenents. A la Fira de Sant Martirià, hi actuaran l’artista francès Florin Cristinel Harabor, un especialista en el volteig cosac i la posta hongaresa, i Lluís Pell, amb una demostració de doma natural. La gran novetat serà la presència de Laurent Galinier, que oferirà un entretingut número còmic amb el seu cavall. Considerat com un dels artistes francesos millor valorats, a l’escenari combina destresa tècnica i comèdia burlesca, acrobàcies amb humor. La complicitat amb els seus animals, que segueixen fidelment cada un dels seus gestos, deixa tothom bocabadat. L’organització ha volgut donar una oportunitat als joves valors de la comarca i, per aquest motiu, l’artista amateur Inti Schenkel també actuarà a la pista central.

Un Firestany potenciat

En paral·lel a la Fira de Sant Martirià, un altre pol d’atracció, en aquest cas de l’àmbit econòmic, és la fira multisectorial Firestany, que tindrà lloc dissabte i diumenge a l’interior i a l’exterior (espai reservat als cotxes) del pavelló de la Draga, amb un total de 55 expositors. Diversos establiments comercials i empreses del Pla de l’Estany, de productes i de serveis, prendran part en un esdeveniment que s’ha potenciat per dinamitzar el teixit empresarial del territori. Una de les novetats és l’estand del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, on es podrà fer un tastet de diversos productes locals. També entitats i empreses del territori oferiran exhibicions obertes al públic com el club Banyoles Slot.

Presentació

La 41a edició de la Fira de Sant Martirià s’ha presentat aquest matí en una roda de premsa al mateix Parc de la Draga en què han intervingut l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, la regidora de Comerç, Consum, Turisme, Fires i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Banyoles, Anna Tarafa, i dos representants de l’Associació de la Fira de Sant Martirià, Joan Frigola i Jaume Martí. El primer ha explicat que una de les novetats d’aquest any són “les carreres de ponis amb salts”, mentre que el segon ha confirmat la presència a la mostra “d’entre 28 i 32 races autòctones de Catalunya”, entre elles, la vaca de l’Albera. La de Banyoles és la fira de Catalunya en què el mostrari d’exemplars de les diferents races autòctones és més elevat. Martí ha assegurat també que, per primer cop a la Fira, s’ubicarà un espai per a les “llavors i plantes tradicionals”.

Per la seva banda, Miquel Noguer ha subratllat que els visitants podran gaudir durant tres dies “de quatre fires en una que, a més a més, són complementàries”, i ha destacat que la mostra banyolina “és solidària amb tot allò que passa a la ciutat”, fent referència a la celebració del centenari del naixement de Joan de Palau, en commemoració del qual s’ha editat un llibre i es pot visitar una exposició sobre la seva figura al Museu Arqueològic. En aquest sentit, la portada de la revista de la Fira d’enguany és un quadre del pintor titulat ‘Perxerons’ (1981): dos esplèndids exemplars d’aquests cavalls exposats a la Fira de Sant Martirià. Els fills de De Palau, a més, faran un taller de dibuix el dissabte.

Finalment, Anna Tarafa s’ha referit a la nova imatge gràfica de la Fira “amb aires més frescos, més actualitzada, que suma tradició i modernitat i en què es ressalta ‘La Fira’, com popularment tothom coneix la Fira de Sant Martirià”. Tarafa també ha fet referència al nou impuls que s’ha donat al Firestany: “S’ha apostat per expositors de Banyoles i de la comarca amb l’objectiu de donar visibilitat al teixit econòmic de casa nostra. Les empreses presentaran els seus serveis i productes, i s’han programat diverses demostracions, activitats, xerrades i sortejos en paral·lel”, ha dit.

La Fira de Sant Martirià, organitzada per l’Ajuntament de Banyoles i l’Associació de la Fira de Sant Martirià, en col·laboració amb la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i CaixaBank, manté l’actual format d’exposició-concurs des de l’any 1978. L’any anterior, la decadència era manifesta i calia reinventar-la. Els nous organitzadors van ser els qui van donar la concepció de la Fira que perdura fins avui.