Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La diada de Sant Jordi de Banyoles, entre la plaça Major i la de les Rodes

Les parades i activitats es tornaran a ubicar en dos espais diferenciats per a professionals i entitats després de la bona acollida que va tenir el format l’any passat

dijous 07 abril 2022

Per segon any consecutiu la diada de Sant Jordi de Banyoles es viurà de manera descentralitzada, entre la plaça Major i la plaça de les Rodes. La programació inclou les tradicionals parades de llibres i roses, l’Hora del Conte de la Biblioteca, castells o sardanes, així com una programació especial de Ràdio Banyoles de 8 hores amb entrevistes a autors i autores locals i els programes dels col·laboradors de l’emissora. 

Tal com ha explicat el regidor de Cultura, Patrimoni Cultural i Festes, Miquel Cuenca, en la roda de premsa de presentació, “aquesta aposta de desdoblar en dos espais Sant Jordi va venir motivada per la pandèmia, però és ja una aposta amb voluntat de continuïtat en el futur perquè ens ajuda a descongestionar una Plaça Major, que molts anys era quasi impracticable pel volum de gent, ens permet donar cabuda a més entitats, també aquelles amb seu fora de la comarca però que hi desenvolupen activitat, i alhora ens ajuda a posar en valor de manera diferenciada els professionals del llibre i la flor, d’una banda, i les entitats, de l’altra”. Aquest any, hi haurà 13 parades de professionals respecte a les 8 de l’any passat, a la plaça Major; i 32 d’entitats, respecte a les 16 del 2021, a la plaça de les Rodes. 

La plaça Major serà l’escenari de la fira professional de llibres i roses que estarà oberta de les 9 del matí a les 9 del vespre. Entre les propostes que hi haurà en aquesta ubicació hi ha la XI Trobada Internacional de Mascotes de les Biblioteques de Banyoles i del Pla de l’Estany. En paral·lel, de les 10 a les 2 del migdia, els i les autores locals que hagin publicat alguna obra en l’últim any, tindran el seu espai en el programa especial organitzat per Ràdio Banyoles i la Biblioteca. A més, a la tarda, l’emissora continuarà seguint la diada de Sant Jordi des del carrer mitjançant els programes dels col·laboradors amb una programació de 4 a 8 del vespre.

Per la seva banda, l’Associació de Banyoles Comerç i Turisme oferirà als infants que ho vulguin la possibilitat d’enquadernar la llegenda de “La faldada de segó”. Serà de la mà de la Impremta Palmada i Can Mateu que estaran presents a la plaça Major de les 5 a les 7 de la tarda. 

La plaça de les Rodes espai per a les entitats i les activitats

D’altra banda, la plaça de les Rodes acollirà la fira d’entitats, també de 9 del matí a 9 del vespre. A les 12 del migdia es donarà a conèixer el guanyador/a del concurs “Per Sant Jordi un punt de llibre” que ha organitzat la Biblioteca. També a les 12h tindrà lloc una “Hora del conte” a càrrec de La Senyoreta (La Perleta) titulada Els antecedents familiars de Sant Jordi. 

Les activitats arribaran a la tarda de la mà de les entitats. Primer a 2/4 de 6 de la tarda la Colla Castellera Esperxats de l’Estany oferirà un taller demostració de castells. Tot seguit, a les 7, arribarà el torn de l’audició de sardanes amb la Principal de Porqueres i la cloenda del curset de sardanes i danses a l’escola que s’ha dut a terme en els centres educatius de Banyoles. Els nens i nenes ballaran La sardana a l’escola (M. Tudela) i el Ball de pedretes. 

La programació cultural es completa amb l’obra de teatre El somni d’una nit d’estiu de William Shakespeare de la companyia Els Pirates que es representarà el divendres a les 20h al Teatre Municipal. Per últim, el mateix dia de Sant Jordi, a les 20:30h l’Auditori de l’Ateneu acollirà l’espectacle Ludwig de l’empordanès Mazoni. La venda d’entrades per aquest espectacle i tota la programació de la diada es pot consultar a festesbanyoles.cat.