Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els sons i tocs de campanes, declarades Bé Cultural d’Interès Local

El ple de l’Ajuntament va aprovar ahir al vespre per unanimitat de tots els grups municipals del ple declarar els sons i els tocs de campana de Banyoles com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL)

dimecres 27 octubre 2021

L’objectiu d’aquesta declaració és protegir com a bé immaterial els sons i els diferents tocs que emeten les campanes, tant per a usos religiosos (per a la litúrgia, enterraments, casaments,...) com civils (els tocs de les hores, toc de sometent, de tempesta, per convocar el poble, per alertar de foc,...). 

L’informe previ a la declaració dels sons i tocs de campanes com a Bé Cultural d’Interès Cultural ha permès fer un recull de les campanes del municipi, amb un total de 18 campanes repartides en deu campanars. Entre altres curiositats, l’informe explica que la campana més antiga és la campana de les hores de Santa Maria dels Turers, que data del 1569. També es detalla que la primera referència de les campanes a Banyoles és del 1303 i precisament epxlica que es tocaven les campanes de Santa Maria dels Turers per convocar la vila i elegir els jurats, és a dir, els regidors del que en aquell moment era l’Ajuntament. 

Ordenances municipals

El ple va aprovar també ahir inicialment la modificació de les Ordenances Fiscals per al 2022, que preveuen la congelació de la majoria de taxes, la bonificació de l’IBI per a la instal.lació de plaques solars i l’increment de l’ICIO i de la taxa de recollida d’escombraries 

Ordenances fiscals (actualitzades a l'abril del 2022).

Ordenances fiscals (actualitzades AL MAIG del 2022).