El pregó de Cor de Teatre obre la Festa Major de Sant Martirià de Banyoles
La companyia repassa la trajectòria en un pregó farcit d’anècdotes i de música i amb Banyoles com a gran protagonista
diumenge 15 octubre 2023
El pregó de la companyia Cor de Teatre ha obert aquest migdia la Festa Major de Sant Martirià de Banyoles. Davant d’un Teatre Municipal ple de gom a gom fins a 38 membres de la companyia banyolina han anat recordant la seva trajectòria en un pregó farcit d’anècdotes i de música i amb Banyoles com a gran protagonista. El pregó ha obert la Festa Major de Sant Martirià que inclou un centenar de propostes per a tots els públics i on el gruix de les activitats es concentrarà entre el proper dijous i fins dilluns 23 d’octubre.
L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha obert l’acte de lectura del pregó destacant que “la nostra festa major se situa en la intersecció entre tradició i modernitat” i ha agraït a la Comissió de la Festa Major i a totes les entitats i persones que, juntament amb l’Àrea de Festes de l’ajuntament “representeu l’ànima de Sant Martirià” per fer possible “una festa major popular i participativa” i on “les diferències es dissolen i tothom s’uneix en una celebració col·lectiva”.
Miquel Noguer ha glossat també la figura dels pregoners, la companyia banyolina Cor de Teatre, que enguany commemora el seu 25è aniversari, destacant “la projecció i l’èxit que han assolit arreu” i recordant que “tant el públic com la crítica n’han destacat l’energia, el talent i l’originalitat”. Noguer n’ha remarcat “la seva forta vinculació amb Banyoles, on són part activa de la nostra vida cultural”.
Després de l’alcalde i durant més d’una hora Cor de Teatre ha ofert un pregó coral on, encapçalats pel seu director David Costa, fins a 38 intèrprets de la companyia han recordat la trajectòria de la companyia des dels inicis en un pregó farcit d’anècdotes i on, com no podia ser d’altra manera, la música també n’ha estat protagonista amb Cor de Teatre interpretant fins a quatre cançons del repertori d’alguns dels seus darrers espectacles.
Cor de Teatre ha recordat la seva formació, l’any 1998 a Banyoles, els inicis, els primers èxits, la professionalització de la companyia, les gires europees i les temporades estables a Barcelona i París amb Operetta o a Madrid amb Allegro, la creació de Cor de Teatre Formació...farcint el repàs històric amb anècdotes i experiències viscudes. Banyoles també ha tingut un pes molt important en el pregó i la companyia ha remarcat el seu compromís amb la ciutat, on són part activa de propostes com Els Pastorets, Scrooge o El Cant de la Sibil·la. També han destacat el teixit cultural, amb el festival de la veu (a)phònica com a un dels màxims exponents o l’impuls de la Fundació Lluís Coromina. També ha dedicat un agraïment especial a l’exalcalde Joan Solana “la persona més important per la millora de la cultura a la nostra ciutat en els darrers anys”, segons han dit.
Trajectòria premiada
Amb 25 anys de trajectòria, Cor de Teatre és molt més que un grup vocal. És una companyia estable que ha obert un nou camí en la interpretació del repertori polifònic i el teatre musical i ha obtingut arreu un gran reconeixement tant del públic com de la crítica, amb gires nacionals i internacionals i amb temporada estables a Barcelona, Madrid i París.
Fundat a Banyoles el 1998, Cor de Teatre treball des de fa 25 anys en la recerca de noves sonoritats, experimentat amb el seu potencial expressiu i la interpretació. La companyia interpreta un repertori polifònic sense partitures i trencant amb la distribució característica de les formacions corals a l’escenari per incorporar moviment, acció i recursos propis de l’àmbit teatral.
Amb els seus espectacles, El concert, Concert Tempestiu, Operetta, Allegro i Troia, una veritable odissea!, ha realitzat extenses gires per Catalunya, Espanya, França, Suïssa, Bèlgica i Alemanya, amb temporades estables a Barcelona (Teatre Gaudí amb El concert, TNC-Sala Gran, Teatre Poliorama i Teatre Victòria amb Operetta, al Teatre Goya amb Allegro i al TNCSala Gran amb Troia, una veritable odissea!), a Madrid (Teatros del Canal amb Allegro), i a París (Théâtre Antoine amb Operetta). També ha participat en diferents festivals, com el d’Avingnon le Off i el Tollwood Winter Festival-Munich, amb Operetta.
Paral·lelament a la producció i exhibició de les seves produccions, Cor de Teatre ha interpretat el paper de l’Street Chorus dins la monumental obra de Leonard Bernestein Bernstein Mass amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, dirigits per Clark Rundell a L’Auditori de Barcelona (maig 2016 - octubre 2018). Les parts corals de la versió semi escenificada de Peer Grynt, el gener de 2019 al Palau de la Música Catalana, amb producció de l’Orquestra Simfònica del Vallès, dirigits pel director James Ross. I en el Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica 2021, Cor de Teatre va estrenar, conjuntament amb l’orquestra barroca Vespres d’Arnadí, la seva versió escenificada de l’Òpera Dido & Enees de H. Purcell amb grans solistes del nostre país, tots dirigits pel director i clavecinista Dani Espasa.
En la passada edició del Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica 2022, Cor de Teatre va estrenar ESTOP, amb direcció escènica de Pere Hosta. En aquest any 2023, la companyia banyolina ha portat a terme diferents accions per celebrar el seu 25è aniversari. Dins el Festival de la Veu de Banyoles (a)phònica 2023 ha estrenat el seu nou espectacle de carrer Bon veïnatge, ha celebrat amb el públic el seu aniversari amb La Gala, un espectacle d’aniversari que ha omplert cinc funcions a La Factoria d’Arts Escèniques, i l’exposició que recull la trajectòria de la companyia a l’Espai Eat Art de la Fundació Lluís Coromina, que es pot veure fins a finals d’aquest mes.