Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles reivindica l’arquitectura local en una nova edició del Cinc cèntims de creació local

L’obra de Francesc Figueras, Jordi Masgrau, Jeroni Moner i Josep Riera protagonitzarà el cicle. Les sessions es faran cada dimarts d’aquest febrer a l’Auditori de l’Ateneu

dilluns 01 febrer 2021

L’arquitectura local centrarà la tercera edició del cicle Cinc cèntims de creació local que es farà a partir de demà dimarts i durant tots els dimarts d’aquest mes de febrer a l’Auditori de l’Ateneu. El cicle, organitzat per la Biblioteca de Banyoles i el Centre d’Estudis Comarcals, analitzarà l’obra de quatre arquitectes locals a partir de converses entre persones que els han conegut o que han treballat la seva obra.

Cinc cèntims de creació local vol reivindicar la producció cultural de Banyoles i comarca en diferents àmbits. Autors i autores, artistes o personatges vinculats a Banyoles centren anualment el cicle, que arriba aquest any a la tercera edició. El cicle es vertebrarà a partir de les converses que es faran cada dimarts de febrer a les 8 del vespre a l’Auditori de l’Ateneu, que, per primera vegada, acollirà el cicle, que fins ara s’havia celebrat a l’Ateneu Bar. Les restriccions d’aforament per la Covid-19 han condicionat el canvi d’emplaçament del cicle.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca ha destacat el pes de la creació cultural a la ciutat “el que ens assegura que tindrem cicle per anys perquè la creació local a Banyoles és ingent és diferents arts”. 

Per la seva banda, la presidenta del Centre d’Estudis Comarcals, Roser Masgrau, ha recordat que el Cinc cèntims de creació local es va crear amb l’objectiu de donar a conèixer els autors locals per potenciar-los i reivindicar-los i difondre’n l’obra més enllà del coneixement dels experts”. Després de dedicar les dues primeres edicions a l’escriptura i a la pintura, aquesta tercera edició se centra en l’arquitectura “amb l’objectiu també de reivindicar-los”, com ha explicat el responsable de la Biblioteca de Banyoles, Xavier Garcia.

Converses sobre arquitectura

En aquesta tercera edició, l’arquitectura serà l’eix vertebrador del cicle i se centrarà en quatre arquitectes destacats de la història més recent de Banyoles. Les xerrades seran conduïdes pels també arquitectes Marc Riera i Pau Sarquella, co-comissaris d’aquesta edició. Marc Riera ha agraït que “en l’any en què més reflexionem sobre els edificis, els habitatges i, en definitiva, sobre la qualitat de vida de les persones, el cicle es dediqui a l’arquitectura”. Per la seva banda, Pau Sarquella ha afegit que el cicle “permetrà reivindicar i posar en valor la mateixa ciutat, coneixent els autors de les obres arquitectòniques”.

La primera sessió serà demà dimarts i se centrarà en l’obra de Francesc Figueras de Ameller, que va ser arquitecte municipal des de 1928 a 1972. Francesc Figueras va realitzar la planificació urbana de Banyoles i va inspirar i ajudar a executar molts projectes de la ciutat del segle XX com el nou cementiri, els banys públics, l’escorxador municipal o un gran nombre d’habitatges unifamiliars. En la xerrada que tindrà lloc a l’Auditori de l’Ateneu parlaran de la seva obra Josep Maria Figueras, Joan Falgueras i Joan Antón Abellán.

El dimarts 9 de febrer Cinc cèntims de creació local parlarà de l’arquitecte Jordi Masgrau Boschmonar, que va dur a terme una gran quantitat de projectes a les comarques gironines. A Banyoles i al seu entorn en destaquen equipaments com l’edifici del Club Natació Banyoles,  la Clínica Salus Infirmorum i la fàbrica de l’empresa Xocolates Torras, a més de blocs d’habitatges unifamiliars i plurifamiliars. Conversaran sobre la seva obra Xavier i Roser Masgrau i Josep Maria Birulés.

Cinc cèntims de creació local continuarà el dimarts 16 de febrer amb una xerrada sobre l’obra de l’arquitecte Jeroni Moner i Codina que continua treballant com a arquitecte en molts projectes relacionats amb el patrimoni històric, arquitectònic i paisatgístic de Banyoles. Les instal·lacions olímpiques de rem, el Museu Arqueològic, l’Arxiu Comarcal i el Claustre del Monestir són alguns dels exemples de les seves obres. En la xerrada, parlaran de l’obra de Jeroni Moner Rosa Lluch, Arcadi Pla i Lluís Pau.

La darrera sessió del cicle se centrarà en l’obra de l’arquitecte Josep Riera Micaló. Arquitecte i activista cultural, va formar part del Tint i va tenir sempre una gran vocació de servei per a la seva ciutat. L’estudi olímpic, amb la consegüent transformació de Banyoles, alguns edificis de la Vila Olímpica, l’escola i el pavelló de Can Puig, la rehabilitació dels museus o l’adequació de l’entorn de l’Estany són alguns dels seus projectes més destacats. Parlaran sobre la seva obra Doli Guix, Frederic Cabré i Joan Solana.

Marc Riera ha explicat que “les sessions se centraran en una conversa al voltant de cadascun d’aquests arquitectes entre tres persones que ens permetran aprofundir en la seva vessant tan personal com arquitectònic com social i cultural”. 

La tercera edició del Cinc cèntims de creació local es tancarà amb una visita guiada per conèixer els principals projectes que els quatre protagonistes van desenvolupar a Banyoles i, a la vegada, descobrir el ric patrimoni arquitectònic de la ciutat. 

Retirada d’entrades

El cicle se celebrarà a l’Auditori de l’Ateneu i l’entrada serà lliure, però caldrà retirar prèvia entrada a través del web cultura.banyoles.cat o a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament, demanant cita prèvia a www.banyoles.cat. També, en cas que es quedin, es podran retirar el mateix dia de la sessió, una hora abans de l’inici de les xerrades a la taquilla de l’Auditori de l’Ateneu.

Per a les persones que no puguin accedir-hi o que vulguin consultar posteriorment les xerrades, les sessions s’enregistraran i es compartiran tant pels canals de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Banyoles, el Centre d’Estudis Comarcals i el mateix Col·legi Oficial d’Arquitectes de Girona.

Cinc cèntims de creació local està organitzat per l’Ajuntament de Banyoles, el Centre d’Estudis Comarcal del Pla de l’Estany, la Biblioteca de Banyoles i l’Auditori de l’Ateneu i compta amb la col·laboració de la delegació de Girona del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Girona, la Xarxa d’Arxius Comarcals i el Consorci per la Normalització Lingüística.