Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles redueix en més de 17 punts la generació de rebuig en dos anys

Abans de l’entrada en vigor del nou contracte de residus la ciutat generava prop de 6.000 tones anuals de rebuig. En canvi durant el 2023 aquesta fracció no va arribar a les 5.000 tones

dimecres 06 març 2024

El nou contracte de recollida de residus de Banyoles iniciat el febrer del 2022 ha portat que els veïns i veïnes de la ciutat redueixin en més mil tones les deixalles que no es reciclen. Així, durant el 2023, respecte el 2021, s’ha reduït un 17,52% la generació de la fracció de rebuig que ha passat de 5.952.662 de quilos als 4.909.960 de l’any passat.

Dos anys enrere Banyoles va iniciar el desplegament del nou model de recollida i que va suposar la recuperació de la gestió de les cinc fraccions principals de residus (orgànica, envasos, paper, vidre i rebuig). Durant aquest període hi ha hagut un increment destacat en la separació d’envasos que creix prop d’un 54%, i la d’orgànica que ho fa un 38,5% respecte el 2021. Pel que fa a la resta de fraccions, durant aquests 24 mesos, la recollida de vidre augmenta un 11,85%, mentre que la de paper i cartró es manté en els mateixos paràmetres, recuperant-se així de la davallada que hi va haver l’any 2022.

L’alcalde Miquel Noguer ha posat en valor aquestes dades i ha destacat que “en aquests dos anys hi ha hagut una millora significativa de les dades de reciclatge relacionada amb la millora del servei i el nou model implantat”, a més d’afegir que “aquesta fita no s’hagués pogut assolir sense la col·laboració de la ciutadania, tot i que l’objectiu és que entre tots reciclem més i millor per incrementar el percentatge de reciclatge”.

En paral·lel a aquesta gestió, a Banyoles també es va iniciar el porta a porta en més de 500 comerços i indústries, amb uns resultats també molts satisfactoris. De fet aquest va ser el primer gran canvi, i és que en el moment en què es comença el porta a porta comercial el percentatge de recollida selectiva de tota la ciutat va augmentar quasi un 10%, un fet que també repercuteix en la reducció de residus que entren a l’abocador comarcal de Puigpalter que ha baixat més d’un 15%.

El porta a porta domèstic abans de l’estiu

Aquest 2024 també es preveu que el servei porta a porta arribi als domicilis particulars per als veïnats de Mas Usall, Lió i la urbanització Els Pins. En les properes setmanes els veïns i veïnes rebran una carta informativa i la previsió és que durant el mes d’abril es facin les reunions amb els habitants d’aquests nuclis i on es repartirà tot el material necessari. Finalment, es calcula que a mitjans dels mes de maig s’iniciï la recollida porta a porta ens aquests tres sectors.

En aquesta línia, Miquel Noguer ha explicat que “en aquestes zones on habitualment es fan abocaments incontrolats es trauran els contenidors del carrer, evitant així aquest “turisme d’escombraries” que encara existeix i que, per això, continuarem amb la vigilància en aquests punts”.

L’objectiu de l’equip de govern és que aquest pla pilot, que s’iniciarà aquesta primavera a tres veïnats de Banyoles, es faci extensiu als barris del sud de la ciutat de cara a l’any 2025.