Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles celebra el Dia Mundial de l’Aigua

S’han programat diferents activitats per donar a conèixer l’Estany, la conca lacustre i l’origen de l’aigua

dimecres 22 març 2023

L’Ajuntament de Banyoles ha organitzat diverses activitats per celebrar el Dia Mundial de l’Aigua que es commemora avui dimarts 22 de març. Les propostes, que es faran el proper cap de setmana, pretenen incidir en la difusió de l’origen de l’aigua de l’Estany, especialment per al públic familiar. 

El Dia Mundial de l’Aigua se celebra anualment el 22 de març amb l’objectiu de centrar l’atenció en la importància de l’aigua dolça i en la defensa de la gestió sostenible dels recursos d’aigua dolça. Enguany la jornada porta per lema ‘Accelerant el canvi’ i té per objectiu accelerar el canvi per resoldre la crisi de l’aigua i el sanejament i incidint en la necessitat que la ciutadania actuï en la manera d’utilitzar, consumir i gestionar l’aigua. 

En aquest sentit, l’Ajuntament de Banyoles ha organitzat diferents activitats “per fomentar la conscienciació ciutadana per preservar aquest bé escàs que és l’aigua i que a Banyoles hi té una importància cabdal”, com ha destacat el regidor de Medi Ambient, Albert Tubert. Per aquest motiu, una de les activitats que s’han organitzat, conjuntament amb la secció de piragüisme del Club Natació Banyoles, és una recollida de residus de l’estany en caiac, vorejant la riba. 

L’activitat es farà aquest dissabte de 2/4 de 12 a 2/4 de 2 del migdia i, com ha explicat l’entrenador de la secció, Albert Corominas, “amb aquesta activitat pretenem sensibilitzar de la necessitat de preservar el nostre entorn i sobretot un espai tan sensible com és l’Estany”. L’activitat és oberta a persones majors de 12 anys que s’han d’inscriure a piraguisme@cnbanyoles.cat i el Club Natació Banyoles els facilitarà el material per a participar-hi.

Per commemorar el Dia Internacional de l’Aigua també s’han programat activitats de descoberta de l’entorn per donar a conèixer l’estany, els recs i la gestió de l’aigua. La regidora de Turisme, Anna Tarafa, ha explicat que “les activitats estan pensades tant per als veïns i veïnes de Banyoles i comarca com per a les persones que ens visitin perquè puguin descobrir les singularitats de la ciutat i la vinculació amb l’aigua”. 

Dissabte a les 11 del matí es farà l’activitat ‘Exploradors de l’Estany’, on les persones participants podran descobrir tot el que amaga l’estany i el seu entorn, observant els macroinvertebrats que hi viuen. La visita acabarà al Museu Darder. Els recs i les activitats que s’hi han originat al voltant al llarg de la història centraran també l’activitat que es farà diumenge a partir de les 11 del matí ‘Descobrim els recs en família’. Les inscripcions per aquestes dues activitats es poden fer per correu electrònic a turisme@ajbanyoles.org, per telèfon al 972 58 34 70 o bé per whatsapp al 690 862 395. 

Paral·lelament, es pot visitar també l’exposició ‘Recs: Banyoles i l’aigua. Dotze segles de cultura hidràulica’, a l’Espai Expositiu Municipal Can Tarradas. A més, els més petits també poden descobrir la força de l’aigua al Parc d’Aigua, situat al costat del rec Major, al carrer Girona. Al parc, els més petits hi trobaran un conjunt d’estructures i circuits per explorar, experimentar i jugar amb l’aigua. 

Totes les activitats estan organitzades per les àrees de Turisme i Medi Ambient de l’Ajuntament i compten amb la col·laboració del Club Natació Banyoles.