Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles celebra aquest cap de setmana la XVa edició de la Fira Medieval Fantàstica Aloja

Es farà durant tot el cap de setmana en diferents espais del Barri Vell amb més d’una trentena de propostes

divendres 06 octubre 2023

Banyoles inaugurarà aquest vespre la XVa edició de la Fira Medieval Fantàstica Aloja. La fira es farà durant tot el cap de setmana en diferents espais del Barri Vell amb més d’una trentena de propostes, especialment pensades per al públic familiar. 

L’Aloja s’obrirà avui divendres 6 d’octubre a la tarda a l’espai de La Muralla amb el ‘Combat inaugural’ i les activitats s’allargaran durant tot el cap de setmana. La plaça Major i els carrers adjacents acolliran dissabte i diumenge el mercat medieval que comptarà amb 50 parades de productes d’artesania i de proximitat. També hi haurà tallers i activitats infantils a la Muralla, el carrer Pia Almoina i a la plaça de la Font. Entre altres, a la Muralla hi haurà l’escola de cavalleria i el torneig infantil de cavallers, l’exposició i demostració d’aus rapinyaires, la taverna medieval o les atraccions medievals. Al carrer Pia Almoina, es faran tallers de mosaics, de màscares medievals, de pintura, de figures de sal o de fang. Al carrer Major, hi haurà una exposició d’elements de tortura medieval i al carrer del Born, una exposició de curiositats de la història. 

Demà dissabte al matí, coincidint amb l’arribada del Drac de Banyoles per iniciar els preparatius de la Festa Major de Sant Martirià, es faran també tallers infantils a la plaça del Monestir. Coincidint amb l’arribada del Drac es farà també la trobada de colles geganteres que s’iniciarà al Monestir i acabarà davant l’Ajuntament amb el primer truc de la festa major. 

La llegenda d’en Morgat

La llegenda d’en Morgat, la llegenda de creació de l’Estany, centrarà la 15a edició de l’Aloja i s’han programat diferents activitats amb el personatge d’en Morgat i els bous com a protagonistes.

En destaca la cercavila En Morgat visita l’Abat Bonitus, l’activitat familiar La llegenda d’en Morgat o l’espectacle final ‘Dracs i masmorres, capítol final: Morgat, Morgat, ves-te’n a casa o seràs negat’...’ I, com és habitual, la barca Tirona portarà a terme sortides teatralitzades amb l’espectacle familiar El castell enfonsat, una adaptació de la llegenda de l’Estany on aquest any també hi apareixerà en Morgat. 

Cercavila nocturna fantàstica i de foc, espectacles familiars, el tradicional pas d’armes o demostracions de vol d’aus rapinyaires completaran la programació. Durant els dies de la fira Aloja, l’Associació Banyoles Comerç i Turisme sortejarà entre totes les persones que omplin l’enquesta que trobaran al Punt d’Informació vals regal de 50 euros per comprar o consumir als establiments associats. A més, també se sortejarà un premi valorat en 100€ a totes les persones que participin al concurs de fotografia medieval a Instagram. I qui ompli l’enquesta podrà aconseguir una llibre d’en Morgat, nou marxandatge de Turisme Banyoles, que s’ha editat coincidint amb aquesta edició de la fira. 

Nou servei gratuït de Tren Pinxo

Per facilitar també la mobilitat a la fira, durant tot el cap de setmana s’oferirà un servei gratuït de Tren Pinxo. Des de dissabte al matí fins diumenge al vespre, el tren farà un recorregut des del Passeig Darder passant pel Passeig de la Indústria, l’Avinguda de la Farga i el carrer Llibertat. 

La Fira Aloja està organitzada per l’Ajuntament de Banyoles amb el suport de la Diputació de Girona i l’Associació Banyoles Comerç i Turisme. Compta amb la col·laboració d’un cinquantena de persones voluntàries que participen en els espectacles, a més d’alumnes del primer curs de l’IFE Auxiliar de Manteniment d’Instal·lacions Esportives. També hi col·laboren La Fragua De Vulcano, Alma Cubrae, els historiadors Guerau Palmada i Àngel Vergés o els Senyors del Foc de Castelló, entre altres.