Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles acull del 12 al 15 de juliol el Congrés internacional de Joventuts Musicals

És la primera vegada que Espanya acull aquest esdeveniment en el nou format de congrés i la quarta que l’organitza l’Assemblea General de JeunessesMusicales International després de Sevilla el 1980, Bilbao el 1983 i Barcelona el 1992. Ponències, concerts i altres activitats culturals conformen un intens programa d’activitats que també passarà per Torroella de Montgrí

dilluns 11 juliol 2022

La ciutat de Banyoles acull del 12 al 15 de juliol propers el Congrés Internacional de Joventuts Musicals (Jeunesses Musicales International, JMI), organització considerada per la UNESCO “el moviment cultural juvenil més important del món”. El Congrés de JMI d’aquest any inclou tant l’Annual General Assembly (AGA), en què es reuneixen i debaten els delegats de les més de 120 entitats membre, com la Global Conference (The JMI Global), en la qual ponents de tot el món disserten i dialoguen sobre els temes més candents de la vida musical actual. Paral·lelament al congrés se celebraran diverses reunions i grups de treball de l’organització, essent-ne especialment destacades dues: l’Ethno Organisers Annual Training i el YAMawards Jury. El primer és la trobada dels organitzadors dels més de quaranta campus Ethno que se celebren a tot el món, essent l‘Ethno un dels programes més exitosos de JMI. Mentre que el YAMawards són els premis anuals que JMI concedeix a propostes musicals per a nous públics (Young Audiences Music Awards), el jurat dels quals també es reunirà a Banyoles.

El Congrés internacional de Joventuts Musicals, 30 anys després a l'Estat

Durant gairebé una setmana, doncs, Banyoles es convertirà en la capital mundial de Joventuts Musicals, essent una ciutat que compta amb una potent secció local de l’organització, Joventuts Musicals de Banyoles. En anys anteriors el congrés de JMI s’ha celebrat en països com Bèlgica (Brusel·les, 2021), la Xina (Suzhou, 2019), Brasil (Sao Paulo, 2018) o Noruega (Oslo, 2017). La cita arriba a Espanya quan es celebren 30 anys des de l’última ocasió que va acollir el congrés de JMI, a Barcelona l’any 1992. Anteriorment s’havia celebrat a Sevilla (1980) i Bilbao (1983), essent aquesta la quarta vegada que s’organitza des de 1945, moment en el qual va començar a celebrar-se aquest esdeveniment internacional. Aquesta serà, però, la primera vegada que s’organitzi a l’Estat espanyol amb el format actual de JMI Global+AGA. Banyoles es reafirma així com a seu d’esdeveniments internacionals, amb una especial tradició en els esdeveniments esportius, ja que va ser subseu olímpica el 1992.

Un programa intens amb diversos actes públics

Encara que els dies 10 i 11 de juliol se celebraran ja diverses reunions de treball, el gruix de les activitats es concentra entre el 12 i el 15 de juliol. Els dos primers dies, 12 i 13, se celebren les conferències del The JMI Global. Aquest any, amb el títol i la temàtica Rhythms of Resilience (Ritmes de Resiliència). Serà una invitació a la reflexió, descobriment i aprenentatge de les mesures a prendre per la comunitat musical juvenil mundial per crear estructures culturals el més resilients i sostenibles possible.

Les sessions de les conferències se celebraran de les 10 h fins a les 18h i comptaran amb els ponents Silja Fischer (secretària general del International Music Council), Jeff Bacon (Cap de Partenariats del projecte Family in Music), Ricardo van Mildert (Moon Jelly Music Agency), Jordi Pascual (Coordinador de la Comissió de Cultura de l’Organizació Mundial de Ciutats i Governs Locals Units), Félix Barrios i Sílvia Bueso. Les sessions de les conferències de The JMI Global son accessibles mitjançant la inscripció al web del congrés o in situ (20 €/dia).

Intercalats amb les conferències hi haurà diversos showcases o microconcerts de 30 minuts, en concret a càrrec de Las Lloronas de Bèlgica (12/07, 10:30 h), Hanke Brothers d’Alemanya (12/07, 14:30 h), Faith Mussa de Malawi (12/07, 17 h), VIMMA de Finlàndia (13/07, 10 h) i Trio Oro de Noruega (13/07, 14:30 h). Aquests microconcerts son gratuïts i juntament amb les conferències se celebraran tots a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles.

Completen el programa del JMI Global tres concerts. El dimarts 12 de juliol al Teatre Municipal de Banyoles (21h, 7€) es podrà gaudir de l’espectacle Desconcerto, de l’Orthemis Orchestra (antiga Orquestra de Cambra de l’Empordà). Un espectacle que fusiona humor i música clàssica, que va guanyar un dels YAMawards de JMI el 2021, el creador del qual, és, casualment, Jordí Puntí, resident a Banyoles. El dimecres 13 de juliol (18h, reservat només als inscrits a la JMI Global), el duet de folk català Criatures oferirà un original concert a la barca Tirona mentre aquesta fa la seva habitual volta a l’estany de Banyoles. Finalment, el mateix 13 de juliol l’Alba Alsina Quartet portarà la seva fusió de jazz i flamenc al Restaurant Vora Estany (21h, consumició).

La jornada del 14 de juliol, tots els participants en el congrés passaran el dia a Torroella de Montgrí, gaudint de diverses activitats i trobades culturals, completant el dia al FRINGE del Festival de Músiques de Torroella de Montgrí. Aquest festival està organitzat per Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí i en el FRINGE hi participen diversos musics de Juventudes Musicales de España. Els participants assistiran en concret als concerts de Carles Marigó (Breaking Bach, 17 h), el sopranista Rafael Quirant (Entre el barroco y el bel canto, 18 h), flamant i sorprenent guanyador del Concurso Juventudes Musicales de España de Canto l’any passat i, finament, el Projecte Schubert (19 h). Tots els esmentats concerts se celebraran al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí.

 El 15 de juliol es celebrarà pròpiament l’AGA, que serà en concret la 77ª Assemblea General Anual de JMI que reuneix els delegats de tot el món. Se celebrarà a la Sala de Socis del Club Natació Banyoles, amb vistes panoràmiques privilegiades sobre l’estany, de 10 a 18h. L’AGA és un esdeveniment anual on tota la xarxa internacional de Joventuts Musicals debat i treballa pels objectius comuns de l’organització, centrats a avançar en l’agenda global juvenil musical. Se celebren eleccions a diversos càrrecs i comitès de l’organització i s’aproven projectes i comptes. Aquesta assemblea està reservada només als membres de JMI.

 El concert de clausura del congrés i punt final als cinc intensos dies d’activitat serà el divendres 15 de juliol a les 21h a l’Auditori de l’Ateneu (gratuït) i serà protagonitzat per un Ethno Allstars, trobada d’alguns dels millors músics dels més de quaranta Ethno de tot el món. Actuaran com a teloners el CAT Klezmer Trio, grup de fusió de músiques mediterrànies i klezmer.

 En el Congrés de JMI hi ha inscrits un total de més de 140 participants de tot el món. Tots els actes de The JMI Global seran enregistrats i emesos en streaming pels canals oficials de JMI. Tota la informació i inscripcions, així com el programa detallat, es troben en el web del Congrés: www.jmiglobal.net.

JM ESPAÑA, coorganitzadora del Congrés

Juventudes Musicales de España tindrà la responsabilitat d’organitzar aquest esdeveniment com a colofó de la temporada 21-22, en la qual la secció espanyola de Jeunesses Musicales International celebrarà el seu 70 aniversari, ja que va ser fundada el 7 de desembre de 1951, essent una de les més antigues de la xarxa internacional de JMI. Col·laboraran també en el Congrés les associacions locals de Joventuts Musicals de Banyoles i Torroella de Montgrí i la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya.

El president de Juventudes Musicales de España, Miquel Cuenca, ha valorat que “acollir trenta anys després aquest esdeveniment és un bon indicador que la nostra organització torna a tenir presència en el panorama internacional”. També ha revelat que, “encara que inicialment l’aposta era per celebrar aquest esdeveniment internacional a Madrid o Barcelona, la situació de la pandèmia i el context internacional va fer que tant JMI com nosaltres optéssim per una ciutat petita com a lloc òptim en el qual generar una trobada de qualitat i un espai de reflexió i debat.”

Joventuts musicals, una xarxa internacional única

Jeunesses Musicales va ser fundada el 1940, en plena Segona Guerra Mundial, en un moment en què la desmoralitzada joventut de la Bèlgica ocupada necessitava un ideal al voltant del qual agrupar-se. Al finalitzar la guerra, el 1945, es va fundar Jeunesses Musicales International, amb la incorporació de països com Alemanya, de manera que el que va néixer com un moviment de resistència i promoció dels valors democràtics a través de la música es convertia, a més, en una eina de reconciliació de la Joventut europea. Avui, amb seu a Brusel·les, JMI està present a setanta països, compta amb més de cinquanta seccions nacionals federades i desenvolupa una ingent activitat en l’empoderament dels joves a través de la música. L’organització Joventuts Musicals ha estat considerada per la UNESCO com “el moviment cultural juvenil més important del món.”

A Espanya el moviment de Joventuts Musicals va arribar el 1951. Actualment s’estructura a manera de Confederació que aglutina més de cent Federacions territorials i Associacions locals autònomes -entre les quals JM Banyoles- repartides per tot el país, constituint així una xarxa cultural única. JM Espanya és una entitat declarada d’Utilitat Pública, Premi CIM de la UNESCO y Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts, màxima distinció cultural espanyola.