Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Àurea Màrquez, la companyia Els Pirates, Clàudia Cedó, Miquel Gil, Mariola Membrives, Cor de Teatre a la nova programació de Cultura Banyoles

S’estrenarà la programació estable de cinema familiar, amb una proposta al mes dins la programació de cinema a Banyoles. La programació d’arts escèniques i musicals, museus, patrimoni i biblioteca inclou més de 140 activitats

dimarts 07 setembre 2021

Àurea Màrquez, la companyia Els Pirates, Clàudia Cedó, Miquel Gil, Mariol Membrives i Cor de Teatre seran algunes de les propostes que es podran veure a Banyoles dins la nova programació de Cultura Banyoles per al quart trimestre de 2021. La programació, amb més de 140 activitats, inclou també l’estrena de la programació estable de cinema familiar, amb una proposta al mes. Les entrades per als espectacles d’arts escèniques i musicals es posaran a la venda demà dimecres 8 de setembre.

La nova programació de Cultura Banyoles per al quart trimestre de 2021 s’ha presentat aquest vespre en un acte a l’Auditori de l’Ateneu. La presentació ha permès donar a conèixer el conjunt de l’activitat cultural municipal que inclou una norantena de propostes tant d’arts escèniques i musicals com de la biblioteca, de patrimoni cultural i dels museus.

En la presentació de l’acte, el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural i Festes de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha destacat que “la programació cultural del darrer quadrimestre de l’any inclou diverses novetats i una de les destacades és l’ampliació de l’oferta de cinema amb la incorporació d’un cicle anual adreçat al públic infantil i familiar”. 

Miquel Cuenca ha afegit que “en aquest darrer llibret de Cultura Banyoles de 2021 hi incloem per primer cop la programació de festes i cultura popular” i ha afegit que “ho fem des de la convicció que la frontera entre allò culte i allò popular en la cultura és totalment porosa i que pretendre separar-les és un artifici”.

Arts escèniques

La nova programació d’arts escèniques per al quart trimestre de 2021 s’iniciarà el cap de setmana del 24, 25 i 26 de setembre a La Factoria d’Arts Escèniques amb dos espectacles de producció banyolina: el muntatge Al llindar de l’oblit de Joan Solana, i la proposta de dansa contemporània Mut de la Cia. Indans Dansa.

En aquest darrer trimestre de 2021, es podran veure al Teatre Municipal noms propis destacats per a tot tipus de gustos teatrals: la companyia Els Pirates amb Laura Aubert al capdavant presentaran una comèdia hilarant La Mascarada. L’actor Pau Vinyals, format a l’Aula de Teatre de Banyoles, presentarà el seu monòleg autobiogràfic El gegant del Pi ja estrenat de manera telemàtica en el marc de la programació del Teatre Lliure de Barcelona.  Per primera vegada, actuarà a Banyoles Àurea Màrquez, una de les grans actrius de l’escena teatral del país, que presentarà el monòleg La dona del tercer segona, un muntatge punyet i sorprenent imprescindible.

A més, i en el marc de la Festa Major de Sant Martirià, es podrà veure l’estrena de Primavera, del dramaturg Xavi Morató, amb un repartiment cent per cent banyolí amb David Marcé, Laura Pujolàs, Andrea Portella, Genís Casals i Tere Solà. 

La temporada de tardor a La Factoria d’Arts Escèniques també acollirà propostes molt interessants i amb noms coneguts pels escenaris de la nostra ciutat. L’actriu Anna Alarcón portarà una proposta corprenedora que parteix d’una experiència personal de l’autora Aïna Tur, presentada al Teatre Maldà la passada temporada, Una galáxia de luciérnagas.

També es podrà veure una comèdia hilarant amb una adaptació de Sagarra El bon policia i la última proposta teatral de Clàudia Cedó que s’haurà estrenat el cap de setmana abans per Temporada Alta Els àngels no tenen fills dins els Cicle Verbatim de la Sala La Planeta de Girona.

Als voltants de Nadal, la Factoria acollirà l’espectacle de Nadal estrenat l’any passat amb Cor de Teatre, Scrooge, amb l’objectiu que es consolidi com a una proposta de teatre per a tots els públics.

Programació musical

Pel que fa a la programació de músiques modernes per al quart trimestre de 2021, a l’Auditori de l’Ateneu la celebració del vintè aniversari del disc Orgànic de Miquel Gil, un dels disc cabdals de la música d’arrel a casa nostra i, en aquest concert, l’acompanyaran música de la banda original. A més, al desembre Steve Smyth presentarà algunes cançons noves del seu repertori de música atemporal, amb un pop eteri i sofisticat, amb notes de blues i folk.

Pel que fa a la programació de Joventuts Musicals de Banyoles, destaca el concert del Trio Da Vinci que oferirà un programa amb obres de Haydn, Beethoven, Turina i Piazzolla. La continuació de l’artista resident de l’Ateneu 2021, Mariola Membrives que oferirà el 6 de novembre a l’Auditori de l’Ateneu, un work in progess del treball de Yerma Sola, una de les obres més emblemàtiques de Federico Garcia Lorca. En la vessant de jazz, trobem al 4 de desembre, la Girona Jazz Project amb un homenatge a Thad Jones.

La programació de Cultura Banyoles per aquest quart trimestre de 2021 inclou també el Festival FlamenGI que s’estrena amb un escenari a Banyoles, el 25 de novembre, dins la seva programació amb la proposta de Cayana de la cantant de flamenc Anna Colom. 

Programació familiar

Pel que fa a la programació familiar, que programa l’entitat T tela, es presenten quatre propostes adreçades a un ventall molt ampli d’espectadors infantils i juvenils. Al setembre s’inicien quatre funcions de circ al carrer amb Sobre rodes, en el marc de la Festa Major s’ha programat la proposta de sala i format petit de la companyia El Pot Petit, Les aventures del lleó vergonyós, i al novembre amb dramatúrgia de la banyolina Clàudia Cedó, es podrà veure un espectacle ple de tendresa amb Les Bianchis Les croquetes oblidades. 

La programació familiar es tancarà el 19 de desembre amb Núvol núvol de la companyia Periféria Teatro a La Factoria d’Arts Escèniques. Un espectacle de titelles màgic i entranyable, adreçat als més petits.

Programació cinema

L’Auditori de l’Ateneu continuarà en aquest quart trimestre de 2021 oferint una programació estable de cinema que es traslladarà als caps de setmana. Es podran veure les propostes de El Documental del Mes i pel·lícules incloses dins el Cicle Gaudí, impulsat per l’Acadèmia de Cinema en Català amb el suport de la Generalitat i les diputacions catalanes. Entre altres propostes, es projectarà La dona il·legal o Lobster Soup. 

Com a novetat, aquesta tardor s’iniciarà la programació estable de cinema familiar que es portarà a terme un diumenge al mes, a partir d’octubre, amb la voluntat que es consolidi entre el públic familiar. Les projeccions s’iniciaran amb tres propostes El grúfal i la filla del grúfal, La revolta dels contes i El cargol i la balena.

Venda d’entrades

La venda d’entrades per a la nova programació de Cultura Banyoles s’iniciarà demà dimecres 8 de setembre i es podran comprar al web de Cultura Banyoles a www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament, demanant cita prèvia. 

La programació continua adaptada a les restriccions per la Covid-19 amb aforament restringit al 70% i caldrà ser al Teatre, l’Auditori o la Factoria 20 minuts abans de l’espectacle per facilitar l’entrada esgraonada.

Exposició a l’Arqueològic

Pel que fa a la programació dels Museus de Banyoles, una vegada completat el trasllat de la col·lecció permanent, el Museu Arqueològic presentarà la intervenció artística Res a veure, una col·lecció de records arqueològics de la banyolina Irene Visa. La intervenció pretén posar en valor la col·lecció permanent del museu a través de les experiències personals i viscudes a l’entorn d’aquest equipament.

Paral·lelament, al Museu Darder es podrà veure l’exposició Jordi Sabater i Pi, l’Art de la Ciència. L’exposició segueix la línia de mostres dedicades a grans personatges en el món de la ciència, descobrint altres facetes de la seva vida, vinculades sempre a les ciències naturals (artista, dibuixant, fotògraf, observador del detall,...).

En aquest darrer trimestre de l’any, els museus de Banyoles seguiran amb la programació habitual d’activitats en els diferents equipaments patrimonials de la ciutat, amb activitats adreçades tant al públic adult com al familiar i entre les que destaquen les dues noves propostes: Ruta del rec Major, un passeig històric i natural i el robatori sacríleg al Monestir de Sant Esteve. També se celebrarà el cicle ambiental Objectiu 2030, per un Pla de l’Estany sostenible, organitzat conjuntament amb el Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, Limnos i Astrobanyoles. La programació inclou també noves propostes per als Dijous Culturals i les Tardes de Ciències.

Biblioteca

Pel que fa a la Biblioteca de Banyoles, durant aquesta tardor es reprendran els clubs de lectura, tant infantils com per a adults. Els clubs de lectura són espais de trobada i debat per compartir lectures conduïdes per un moderador i que se celebren mensualment. El club infantil començarà temporada el dijous 23 de setembre amb el còmic Lila trotamundos i el dimarts 14 de setembre es farà la primera sessió del club de lectura d’adults parlant sobre Els cadàvers del candidat amb el mateix autor Miquel Aguirre.

Entre les sessions del club de lectura per aquest trimestre, destaca la del dimarts 16 de novembre on es parlarà del llibre Trenca-t’hi el cap de David Bueno, dins les activitats de la Setmana de la Ciència i coorganitzat per Astrobanyoles.

Paral·lelament també es faran de nou les activitats per al públic familiar amb L’hora del conte, el Biblionadons i l’Story Time.