Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

60 alumnes de Banyoles participaran al Festival de Neerpelt, que reuneix prop de 4.000 joves músics de tot el món a Bèlgica

L’ambient multicultural de l’esdeveniment, amb estudiants de música provinents d’escoles de molts països, suposa una experiència única per als alumnes que hi participen. La festa europea de la música tindrà lloc del 3 al 6 de maig i es faran tant demostracions davant de jurats internacionals com concerts diürns i nocturns davant de públic.

dilluns 29 abril 2019

Un total de 60 alumnes de l’Escola Municipal de Música de Banyoles (EMMB) participaran al 67è Festival de Neerpelt (Bèlgica), una trobada europea que cada any reuneix prop de 4.000 músics joves de tot el món i que enguany tindrà lloc del 3 al 6 de maig. Els estudiants mostraran els seus coneixements davant d’un jurat professional de renom internacional que avaluarà les actuacions dels participants de manera constructiva. Per part de l’EMMB, hi prendran part la Jove Orquestra de Banyoles (JOB), la Banyoles Big Band i el Cor Gran.

Neerpelt es convertirà durant tres dies en el punt de trobada de milers de joves de diferents cultures que es trobaran i aprendran a apreciar la música, l’amistat i els valors humans. Una autèntica festa europea de la música que oferirà un extraordinari ambient cultural al jovent. És aquesta combinació entre el factor social i l’avaluació professional que fa del festival un esdeveniment únic a Flandes i a Europa. 

Per això, el Festival de Neerpelt és molt més que una demostració per a jurats internacionals, ja que els participants realitzaran actuacions diürnes i assistiran de públic a concerts nocturns i formaran part de les cercaviles pels carrers de la població, així com tallers. Tot plegat enmig d’un marc multicultural i d’excel·lència musical com és el del festival, amb estudiants d’escoles de música de diversos països europeus i de la resta del món. 

Cada dia acabarà amb les proclamacions i els concerts dels millors grups del dia. Tot i això, el festival no està pensat en clau de competició sinó d’avaluació amb l’objectiu d’aconseguir l’equilibri entre els esforços i aprenentatges musicals i la confraternització entre els participants. En aquest sentit, es pretén no només estimular els joves perquè practiquin amb els seus instruments, sinó també desenvolupar relacions i contactes culturals entre ells. 

Filosofia pedagògica de l’EMMB 

No és la primera vegada que l’EMMB participa al Festival de Neerpelt; ja hi va prendre part l’any 2015 seguint la filosofia de l’escola de cobrir les necessitats formatives però també desenvolupar les funcions socials i culturals de l’alumnat per tal de generar experiències de socialització musical. En aquest sentit, cada any realitza algun intercanvi de tipus musical i cultural en el qual hi participen els alumnes de l’EMMB. 

El festival de Neerpelt va néixer ara fa 67 anys com a un concurs de cant local que pretenia promoure l’aprenentatge musical entre els joves però que de seguida es va fer famós a tot el continent i va esdevenir una icona per a cors i orquestres infantils i juvenils. Fins a tal punt que aquest any hi participaran uns 4.000 intèrprets d’Alemanya, Bèlgica, Bielorússia, Colòmbia, Croàcia, República Txeca, Dinamarca, Equador, Finlàndia, Irlanda, Israel, Itàlia, Kosovo, Letònia, Lituània, Luxemburg, Macedònia, Marroc, Mèxic, Noruega, Portugal, Rússia, Sèrbia, Eslovàquia, Sud-Àfrica, Suïssa, Holanda i Turquia.