Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

‘Recs: Banyoles i l’aigua’ torna a l’espai expositiu Can Tarradas

La mostra, que presenta diverses millores, es podrà tornar a visitar a partir d’aquest dijous 14 de març. L’exposició es convertirà en permanent fins a l’inici de les obres de l’edifici de Can Tarradas

dimecres 13 març 2024

L’Ajuntament de Banyoles recupera l’exposició ‘Recs: Banyoles i l’aigua’ que es convertirà en la mostra permanent que ocuparà l’espai expositiu Can Tarradas, fins a l’inici de les obres per adequar l’edifici com a Centre d’Art amb criteris d’eficiència energètica. L’exposició es pot tornar a visitar a partir d’aquest dijous 14 de març en horari de dilluns a divendres de 9 h a 20 h i dissabtes i festius de 10:30 h a 14:30 h (per Setmana Santa serà de 10:30 h a 18:30h -excepte Dilluns de Pasqua, que també serà de 10:30 h a 14:30 h- i per Temporada alta -del 24/06 a l’11/09- que serà de 10:30 h a 19 h.

‘Recs: Banyoles i l’aigua’ presenta diverses novetats en aquesta reestrena de la mostra que ja es va poder visitar durant els mesos de març a octubre de l’any passat. Així, algunes d’aquestes novetats han estat la millora de la sonorització de l’exposició per tal que el públic assistent no es perdi cap detalls del que s’explica a través dels audiovisuals. Una altra de les novetats és la col·locació de diferents codis QR que dirigiran a les persones als textos complementaris dels diferents blocs que composen la mostra.

Aquesta exposició, que fa un repàs històric del vincle de Banyoles amb l’aigua, serà la darrera que es podrà visitar a l’espai municipal Can Tarradas, abans que aquest tanqui les seves portes per donar pas a les obres de remodelació de la planta baixa i les 4 plantes de l’edifici per tal d’adequar-lo com a Centre d’Art amb criteris d’eficiència energètica. Un cop finalitzada la reforma de l’interior de l’edifici, en els que també s’hauran de tenir en compte la millora de l’accessibilitat, l’espai acollirà la col·lecció Gimferrer com a fons permanent.

Per altra banda, per tal de donar a conèixer aquest lligam de Banyoles i l’aigua, està previst que l’exposició iniciï un període d’itinerància que la portarà a diferents municipis.

Més de 50 metres de plafons, audiovisuals, maquetes i escenografies

En l’exposició, aquesta història i vinculació dels recs amb la ciutat s’explica a través d’un recorregut lineal de 52 metres de plafons, que es complementen amb audiovisuals, maquetes i escenografies. L’explicació de la mostra s’estructura a través de set grans blocs: Un gran mullader; Carolingis, monjos i jurats; L’aigua encaminada; L’aigua fèrtil; L’aigua feinera; L’aigua riallera; i Tornen els recs!.

A través d’aquests set grans blocs, s’explica l’estany i la seva geologia; el monestir i la propietat de les aigües de l’estany; la construcció dels recs, els múltiples usos agrícoles, industrials o de lleure que s’han fet dels recs al llarg de la història; o la recuperació que s’ha fet en els darrers anys dels recs per retornar-los al paisatge urbà.

El comissari d’aquesta exposició, la museografia de la qual ha anat a càrrec de l’estudi Oliver Gràfic, és el socioecòleg Ramon Folch. La mostra la produeix l’Ajuntament de Banyoles i una part ha estat patrocinada per les empreses Agbar, Aigües de Banyoles, Bonpreu Esclat i Vidresif.

Un cop es tanqui l’exposició amb l’inici de les obres a Can Tarradas, es preveu que la mostra pugui ser itinerant per d’altres espais fora de Banyoles.