Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una cinquantena d'estudiants i professionals del món de l'esport assisteixen a la setena edició del Seminari internacional de tàctica i tècnica esportiva

La Càtedra d’Esport i Educació Física clou dues jornades d’alt interès acadèmic i esportiu a Banyoles. Set especialistes reflexionen sobre la importància de la tècnica i el control motor en l’àmbit de l’entrenament i la recerca esportiva

dimarts 09 novembre 2021

La setena edició del Seminari Internacional de Tàctica i Tècnica Esportiva, organitzat per la Càtedra d’Esport i Educació Física -- Centre d’Estudis Olímpics de la Universitat de Girona (UdG), ha aplegat més de cinquanta estudiants i professionals del món de l’esport aquest cap de setmana a Banyoles. Durant les dues jornades, els assistents han gaudit de quatre conferències d’alt interès acadèmic, una sessió pràctica i una taula rodona en què han participat diversos especialistes de l’àmbit de l’entrenament i la recerca esportiva, com els investigadors europeus Keith Davids i John van der Kamp, reconeguts a nivell internacional, o les acadèmiques catalanes Azahara Fort i Raquel Font, entre d’altres. En l’edició del seminari d’enguany, que ha tingut com a principal objecte d’estudi el control motor i la tècnica esportiva, s’han tractat diversos temes com la individualització de l’entrenament, l’adequació de la pràctica esportiva per a jugadors més joves, els avenços de la tecnologia o les noves aportacions teòriques, en especial des de la perspectiva ecològica.

El director de la Càtedra d’Esport i Educació Física Víctor López-Ros valora positivament les jornades i n’ha destacat la qualitat dels continguts i el nivell de les ponències. Un any més, el seminari ha esdevingut l’epicentre de la reflexió i la divulgació acadèmica de temàtiques claus en l’actualitat esportiva, i novament ho ha fet des d’un format reduït i proper, de forma que els assistents han pogut recollir coneixements i discutir-los directament amb els ponents.

L’acte d’inauguració del seminari va tenir lloc el divendres 5 de novembre a la Sala de socis del Club Natació Banyoles i va comptar amb la participació del regidor d’esports de l’Ajuntament de Banyoles Jordi Congost i la vicerectora de territori i compromís social de la UdG Sílvia Llach, que van reconèixer la tasca divulgativa i la rellevància de les jornades, un referent a les comarques gironines i a tot l’Estat espanyol. A continuació, el biomecànic i entrenador al Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat del Valls Andreu Roig va obrir les jornades amb la conferència inaugural L'optimització del gest tècnic esportiu, en què va parlar de la importància del treball i perfeccionament de la tècnica en el context de l’alt rendiment, així com de la tecnologia i de la recollida de dades durant tot el procés de preparació d’un esportista d’elit. 

El segon dia de les jornades va començar al pavelló de la Draga de Banyoles, amb la xerrada de la investigadora i preparadora física Azahara Fort. Professora a Blanquerna (Universitat Ramon Llull de Barcelona) i preparadora física dels equips sènior i junior del Segle XXI de la Federació Catalana de Basquetbol, la investigadora va realitzar la conferència Entrenament per la millora del control neuromuscular en joves esportistes, en què va remarcar la rellevància de l’entrenament neuromuscular integrat i del coneixement del context individual de cada jugador per tal de prevenir lesions en edat prematura i millorar el rendiment. Després de l’explicació teòrica, Fort va realitzar una sessió pràctica on va mostrar diversos exercicis i consignes per millorar les sessions de preparació física. En aquest sentit, va subratllar la importància de treballar sobre les habilitats motrius bàsiques, per tal d’optimitzar el posterior rendiment esportiu.

La jornada de dissabte va seguir al Club Natació Banyoles amb la conferència de Keith Davids, investigador britànic reconegut a nivell internacional i amb més de 30 anys d’experiència. Professor d’aprenentatge motor en esport i rendiment humà al Centre d’Esport i Ciència Esportiva de la Universitat Sheffield Hallam (Regne Unit), Davids va realitzar una ponència magistral sota el títol Per què la variabilitat i l’especificitat de la pràctica són importants en la preparació del rendiment esportiu?. El ponent va destacar la importància del context dels esportistes en el seu procés d’entrenament, i va considerar que tota preparació física hauria de començar amb l’aprenentatge i la consolidació d’una base sòlida i diversa i, posteriorment, dirigir-se cap a la especificitat. 

A la tarda, el seminari va seguir amb John van der Kamp, investigador especialitzat en control motor i professor associat a la Universitat Lliure d’Amsterdam (Països Baixos). L’acadèmic va oferir una xerrada titulada Control motor: de la recerca al camp de l’entrenament esportiu, en què va mostrar els resultats obtinguts en les seves investigacions sobre habilitats d’anticipació ràpida, com per exemple l’aturada de penals en futbol. Així mateix, va vincular aquests resultats amb el desenvolupament d’habilitats similars, i va posar de manifest la importància de naturalitzar i portar al context real els experiments realitzats a laboratoris, amb l’objectiu d’obtenir resultats verídics i conclusius.

La jornada de dissabte va culminar amb la taula rodona El control motor: el factor clau silenciós del rendiment esportiu?. Presentada i moderada per Raquel Font, investigadora i professora a l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport (EUSES), la darrera activitat del seminari va comptar amb la participació de l’entrenador d’alt rendiment Andrés Arroyo, l’investigador John van der Kamp i l’atleta olímpica Esther Guerrero, que van reflexionar sobre el paper del control motor en l’entrenament esportiu i van oferir diversos punts de vista sobre com perfeccionar les habilitats motrius específiques dels esportistes, així com evitar les sobrecàrregues i les lesions, tant en l’entrenament com en la preparació física i les competicions.

Set edicions de seminari

Amb l’objectiu d’analitzar i aprofundir en tots els aspectes vinculats a les accions tàctiques i tècniques de l’esport, el Seminari Internacional de Tàctica i Tècnica Esportiva es du a terme bianualment i consta de diferents ponències de reconegudes personalitats del món de l’esport tant internacionals com de Catalunya i de la resta de l’Estat espanyol. En les sis últimes edicions, els objectes d’estudi i discussió han estat La tàctica col·lectiva i els sistemes de joc, La tàctica esportiva i la presa de decisions, La tàctica individual en els esports d’equip, L’aprenentatge de l’acció tàctica, L’acció tècnica esportiva i el seu entrenament, així com les Noves tendències en el desenvolupament esportiu. Els seminaris han comptat amb la participació de ponents en el vessant científic com el Dr. Ludovic Seifert, professor de la Facultat de Ciències de l’Esport de la Universitat de Rouen (França); el Dr. Daniel Memmert, professor a la Universitat Esportiva Alemanya de Colònia (Alemanya); el Dr. Sean Cumming, professor adjunt de la Universitat de Bath (Regne Unit); el Dr. Duarte Araújo, professor de la Universitat Tècnica de Lisboa (Portugal), i el Dr. Daniel Bouthier, investigador i professor de la Universitat de Bordeus (França), entre molts altres. En el vessant de l’entrenament esportiu, cal destacar la participació de Vicente del Bosque, Xavier Pascual, Manuel Montoya, Sergio Scariolo, Jordi Ribera, Diego Ocampo, Pablo Machín i Joan Lleonart, entre d’altres.