Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Fira de Sant Martirià torna aquest cap de setmana al Parc de la Draga

Com a novetat, s’inaugurarà divendres a la tarda amb un espectacle eqüestre de les hípiques del Pla de l’Estany. La Mostra del Cavall i l’Ase Català i la Mostra de Races Autòctones tornaran a ser els eixos de la Fira que inclou prop d’una cinquantena de propostes per a tots els públics

dimarts 14 novembre 2023

El parc de la Draga de Banyoles acollirà aquest cap de setmana una nova edició de la Fira de Sant Martirià amb la 45a edició de la Mostra del Cavall i l’Ase Català i la 18a edició de la Mostra de Races Autòctones dels Països Catalans com a principals eixos de la programació. Com a novetat, la fira s’inaugurarà aquest divendres a la tarda amb un espectacle eqüestre i durant tot el cap de setmana hi haurà prop d’una cinquantena d’activitats per a tots els públics. 

Com és habitual el tercer cap de setmana de novembre, el parc de la Draga s’omplirà de les races autòctones dels Països Catalans i d’exhibicions i espectacles eqüestres. Serà, però, una edició que comptarà amb una nova organització després del relleu que hi ha hagut al capdavant de la Fira de Sant Martirià i la creació de la nova Associació Eqüestre Esportiva del Pla de l’Estany. La regidora de Promoció Econòmica, Anna Tarafa, ha destacat que “aquest any l’Associació Fira de Sant Martirià, impulsora i ànima organitzativa de la fira des de la seva refundació fa 45 anys, dona pas a una nova generació de gent més jove que ha crescut també amb la Fira, tant des del suport organitzatiu com de participació en les activitats que s’hi han portat a terme”. Anna Tarafa ha afegit que “és un relleu generacional que permet donar un nou impuls a la Fira, mantenint-ne l’essència del seu origen i que ha de permetre garantir-ne la continuïtat i mantenir-la com una de les fires de referència del territori”. 

Des de l’Associació Eqüestre Esportiva Pla de l’Estany, Eva Despuig, ha explicat que “agafarem el relleu de l’associació organitzant la Mostra del Cavall i de l’Ase Català, comptant amb la seva experiència per encarar les properes edicions i amb l’energia renovada de les persones que s’han sumat a la nova associació”. Pel que fa a la programació de la Mostra del Cavall i de l’Ase Català, Eva Despuig ha destacat que “manté l’essència de les anteriors edicions amb l’objectiu d’oferir noves propostes de cares a futur i promocionar el món del cavall a diferents nivells”. Entre altres, se celebraran concursos de salt, morfològics de l’ase català i de cavall de tir o de carrusel, a més d’exhibicions de forja i ferratge en calent i un nou espai divulgatiu amb tallers de cura i preparació d’un cavall i de paper amb fems d’ase català. 

Nou espectacle eqüestre inaugural

Una de les principals novetats serà la inauguració de la Fira de Sant Martirià que es farà divendres a partir de les 6 de la tarda. Després dels parlaments, hi haurà l’espectacle eqüestre ‘Equus Sapiens’, a càrrec de l’Associació Eqüestre Esportiva Pla de l’Estany. Inti Schenkel, membre de l’associació, ha explicat que “hi participaran diferents professionals del món de l’hípica de Banyoles i comarca”. L’espectacle es podrà veure també dissabte a la tarda, dins la programació de la Fira. 

Com a novetat d’aquesta edició, es farà també una mostra d’espectacles eqüestres dissabte, a partir de 2/4 de 6 de la tarda, on hi podran prendre part creadors de nous espectacles que vulguin mostrar-los al públic. Exhibicions de salt, horseball, western o l’espectacle Cordelette, amb la mateixa Inti Schenkel i el cavall Ruso de Boada complementaran les exhibicions i espectacles eqüestres d’aquesta 45a edició de la Mostra del Cavall i de l’Ase Català. 

Mostra de Races Autòctones dels Països Catalans

Pel que fa a la 18a edició de la Mostra de Races Autòctones dels Països Catalans comptarà amb diferents espais com és l’espai divulgatiu, on hi haurà diferents xerrades sobre races autòctones durant tot el cap de setmana; l’espai de mostra, on s’hi podran veure exemplars de les principals races autòctones dels Països Catalans que participaran en els diferents concursos morfològics, i l’espai gastronòmic, que continuarà basat en el producte local, de proximitat i de races autòctones.

Marc i Eloi Martí, responsables de la Mostra, han destacat que “continuarem amb el gruix de propostes de les darreres edicions amb novetats, reorganitzant els espais i reforçant la programació cultural de la Fira especialment per al públic familiar”. En aquest sentit, durant el cap de setmana es podrà tornar a veure l’espectacle ‘La Llegenda de la Fira de Sant Martirià’, a càrrec de la companyia La Dona del Sac, i la presentació de La Molsa, l’euga capgròs de la Fira. També hi haurà un espai de joc lliure, dissabte durant tot el dia, i un espai de construcció de cabanes, diumenge durant tot el dia. Els dos espais aniran a càrrec de Kincakau. 

El mercat d’artesania, el vermut musical o música en viu a l’Espai Gastronòmic complementaran la programació de la Fira que iniciarà les activitats divendres al matí amb la jornada educativa, amb prop d’un miler d’alumnes d’infantil i primària de les escoles de Banyoles i comarca. 

Nova imatge gràfica

Aquesta nova etapa de la Fira de Sant Martirià es fa també visible amb la nova imatge gràfica que estrena la mostra en aquesta edició. La dissenyadora gràfica Isabel Oliver ha explicat que “hem adaptat la imatge a la nova etapa de la Fira, reforçant la identitat de cada espai a partir de diferents elements iconogràfics que permetran identificar-los”. 

A més, cada espai s’identificarà amb la programació pròpia i hi haurà un Punt d’Informació durant tot el cap de setmana. També s’habilitarà aparcament tant per a cotxes com per a bicicletes i s’oferirà servei gratuït de Tren Pinxo per facilitar el desplaçament al Parc de la Draga.

La Fira de Sant Martirià obrirà dissabte i diumenge de les 10 del matí a les 8 del vespre. Totes les activitats es faran a l’aire lliure i són gratuïtes. Totes les activitats i propostes es poden consultar a la pàgina web firasantmartirià.com.