Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Escola Municipal de Música de Banyoles introduirà l’estudi d’instruments de cobla

Serà la principal novetat del curs 2021-2022 i és fruit d’un acord entre l’Ajuntament i el Foment de la Sardana. Les preinscripcions per al proper curs es faran en línia i del 31 de maig al 4 de juny hi haurà una setmana de portes obertes a l’escola

dijous 13 maig 2021

L’Escola Municipal de Música de Banyoles (EMMB) obrirà dilluns que ve el període de preinscripcions al curs 2021-2022, que es realitzaran de forma telemàtica a través del web emmb.banyoles.cat. El regidor de Cultura, Miquel Cuenca; la directora de l’Ateneu – CMEM, Clara Martinell, i el director de l’EMMB, Sam Atencia, han presentat avui la campanya de preinscripcions, que girarà al voltant del mot “Toca” en un moment en què aquest concepte pren més rellevància que mai a causa de la pandèmia.

La campanya convida la població a aprofundir en el verb tocar, referit a l’acció que més es desenvolupa a l’EMMB, que és aprendre música i tocar instruments i en un moment en què toca fer música i recuperar activitats de lleure. La reserva de plaça per al curs que ve es podrà efectuar fins a l’11 de juny. Durant el període de preinscripcions, es realitzarà una setmana sencera de portes obertes que tindrà lloc del 31 de maig al 4 de juny. Per a participar-hi cal inscriure’s prèviament enviant un correu electrònic a emmusica@ajbanyoles.org.

Durant la roda de premsa de presentació de la campanya, que ha estat creada per l’estudi de disseny Enserio de Banyoles, Cuenca ha remarcat que malgrat les circumstàncies l’EMMB s’ha mantingut com “un servei imprescindible per a la ciutat” amb el qual Banyoles “exerceix capitalitat cultural” a la comarca i més enllà, ja que l’escola acull alumnat de molts municipis del Pla de l’Estany i també de la Garrotxa, l’Empordà i el Gironès. En aquest sentit, ha posat de manifest que durant un any marcat per les restriccions de la pandèmia, “l’EMMB s’ha adaptat amb un temps rècord i la seva activitat no ha cessat en tot aquest temps”. “És una escola viva i activa, amb una xifra significativa de 350 alumnes i estem convençuts que el curs 2021-2022 serà un gran any per a l’escola”, ha manifestat.

De la seva banda, Martinell ha valorat molt positivament el model mixt presencialvirtual que l’EMMB ha posat en marxa aquest curs malgrat que s’ha trobat a faltar la part de concerts a l’exterior, si bé de cara a final de curs es realitzaran algunes activitats, com el dissabte musical d’assajos i convivència que van dur a terme dissabte passat a la casa de colònies Mas Batllori o el concert de combos i cambres que celebraran aquest dissabte en el marc del Temps de Flors de Girona.

Atencia també ha detallat que faran concerts a l’Exposició de Flors de Banyoles el 4 de juny, al Festival Simfònic el 12 de juny i a l’Auditori de l’Ateneu del 15 al 18 de juny per tancar el curs.

CLASSES D’INTRUMENTS DE COBLA, LA NOVETAT DEL CURS QUE VE

La roda de premsa ha servit per anunciar la que serà la gran novetat del curs que ve, com és la introducció d’instruments de música de cobla a l’oferta educativa de l’EMMB, el que el regidor de Cultura ha definit com “un pas necessari i estratègic amb molta raó de ser en una ciutat que és la capital de la sardana”. Segons ha apuntat, és “la peça que faltava per completar la cultura de la cobla a Banyoles amb la part formativa”. 

D’aquesta manera, l’any que ve l’EMMB incorporarà l’estudi d’instruments de cobla gràcies a un conveni que possibilitarà que a partir del setembre l’escola pugui oferir classes de tenora, tible i fiscorn. Alguns instruments seran cedits pel Foment i d’altres seran adquirits per l’Ajuntament, que ha realitzat una inversió de 15.000 euros per tal d’adquirir dues tenores i dos tibles de lutier artesanal.

Joan Lleal, president del Foment, ha anunciat que l’entitat becarà aquells estudiants que tinguin interès a estudiar aquests instruments amb l’objectiu de “fomentar que hi hagi una pedrera de músics de cobla” i així no perdre aquest potencial en una ciutat sardanista com Banyoles”. Lleal s’ha felicitat pel que ha dit que serà “el començament d’una nova etapa de recuperació de l’instrument de cobla”.

Atencia ha subratllat que amb aquest pas “incorporem una tercera pota a l’oferta educativa de l’EMMB, a més de música moderna i clàssica, que és la música tradicional”. El director de l’EMMB també ha destacat que el centre continuarà mantenint tres orquestres de corda i tres big bands en lloc de dues per tal de consolidar un teixit de músics amateurs que vinguin a tocar a l’Ateneu.

OFERTA EDUCATIVA

El projecte educatiu de l’EMMB potencia la música en grup, en paral·lel amb l’estudi del llenguatge musical i les classes individuals d’instrument. El Pla d’estudis, reconegut pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, ofereix diferents itineraris segons l’interès i la dedicació de l’alumnat. Així mateix, l’EMMB permet la preparació a l’accés a estudis professionals.

L’EMMB aposta per una oferta flexible adequada a les necessitats de les famílies sense renunciar a l’exigència i la qualitat en la docència i en l’aprenentatge. I tot dins l’Ateneu – Centre Municipal d’Estudis Musicals, que integra també l’Ateneu Bar i l’Auditori de l’Ateneu, circumstància que permet que els estudiants tinguin una formació musical integral i enriquidora.

L’EMMB ofereix una proposta formativa àmplia i diversa d’educació musical, adreçada a tota la ciutadania, de totes les edats, perfils i interessos estètics. L’ensenyament i l’aprenentatge musicals es conceben com a eines imprescindibles per a la formació integral de les persones, que permet configurar una identitat pròpia dins una societat plural que té com a valors fonamentals la llibertat, la tolerància o la solidaritat.

L’EMMB també ofereix classes per a adults, amb la possibilitat de participar en les formacions instrumentals col·lectives. L’Escola concep la pràctica i l’aprenentatge musical al llarg de la vida com un element positiu per al desenvolupament intel·lectual, cognitiu i emocional de les persones. En aquest sentit, és remarcable l’augment de persones adultes que, en els últims cursos, aposten per ser part de la comunitat de l’EMMB.

L’equip docent de l’escola està format per músics i professorat titulat amb reconeguda trajectòria i reconeixement tant en l’àmbit pedagògic com artístic.