Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consorci de l’Estany impulsa una prova pilot de gestió d’aiguamolls a través de la pastura amb búfals d’aigua

Són sis exemplars que provenen d’un ramat dels Aiguamolls de l’Empordà i des d’aquesta setmana estan als aiguamolls de la Puda

divendres 17 febrer 2023

El Consorci de l’Estany ha iniciat aquesta setmana una prova pilot per crear espais oberts i en mosaic mitjançant la pastura de grans remugants. En el marc d’aquesta prova pilot, aquesta setmana han arribat als aiguamolls de la Puda, concretament al Paratge de les Cigonyes, sis exemplars de búfals d’aigua domèstics (Bubalus bubalis) que provenen del ramat existent al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.  

El Consorci de l’Estany ha dissenyat un pla destinat a la creació de làmines d’aigua obertes, gestió de les formacions de canyissars, creació de petits prats i obertura de clarianes en els bosquets de ribera a través de la pastura d’aquests animals. Es tracta d’una espècie que s’adapta fàcilment a les zones humides amb presència de llacunes i canals d’aigua. 

El president del Consorci de l’Estany, Miquel Noguer, ha recordat que “l’espai on ara hi ha els búfals havia estat pasturat anteriorment per cavalls i burros, però, per tal de mantenir les làmines d’aigua obertes (sense vegetació), cal un animal que visqui i es mogui dins l’aigua i aquest és el cas dels búfals d’aigua que han arribat aquesta setmana”. Noguer ha afegit que “malgrat ens sembli estrany, el búfal d’aigua és una raça domèstica i no es pot considerar una espècia exòtica, es tracta d’animals que se n’extreu la llet des d’antic per produir el típic formatge mozzarella”. 

Des del Consorci de l’Estany s’ha fet una crida “a la col·laboració ciutadana per a respectar la prova pilot i la pastura d’aquests animals als aiguamolls de la Puda”, com ha destacat el vicepresident i alcalde de Porqueres, Francesc Castañer, que ha demanat no sortir dels camins habilitats, portar els gossos lligats en tot moment, no fer sorolls molestos i no donar menjar als animals, recordant que està prohibit. 

Per la seva banda, el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Marc Vilahur, ha explicat que “el foment de l'herbivorisme i la pastura de grans ungulats és una solució basada en la natura pel manteniment d'espais oberts que la Generalitat promou i defensa” A més, ha afegit que “la participació de la Generalitat en el Consorci de l'Estany tant pel que fa a recursos com, cada vegada més, en coordinació, denota el model d'èxit de col·laboració a diferents escales per a la conservació de la biodiversitat”.

Prova pilot

L’inici de la prova pilot es porta a terme a través d’un conveni de col·laboració entre el Consorci de l’Estany i l’empresa Agroramadera Mont SLU i té una vigència inicial de quatre anys, prorrogables per a quatre anys més. L’acord estableix que el Consorci es farà càrrec dels costos de trasllat dels animals a Banyoles i el retorn al lloc d’origen, així com els costos de la visita per a la resolució d’incidències a la zona de pastura. La previsió de costos per aquest 2023 és d’uns 1.500 euros. 

La iniciativa vol gestionar amb grans herbívors la vegetació de tres àrees d’aiguamolls pel paratge de les Cigonyes per tal de millorar els microhàbitats i la biodiversitat del sector i trencar amb la homogeneïtzació de les comunitats vegetals. Per altra banda, es pretén substituir l’ús de maquinària i mà d’obra per la mateixa finalitat i permeten un estalvi econòmic. L’objectiu és aplicar el concepte modern emprant les “solucions basades en la natura”. 

A més, tècnics del Consorci de l’Estany realitzaran un seguiment per observar l’efecte de desgast de la vegetació i el trepig, així com l’aportació de femtes dels animals en aquest ecosistema. 

Els animals disposen de cinc hectàrees de pastura efectives que estan distribuïdes en tres sectors independents. La zona conté aigua natural tot l’any i l’alimentació de les búfales és directament l’aprofitament de la vegetació existent, així com l’aigua de beguda, que s’obté directament de l’existent a les mateixes parcel·les. 

Els sis exemplars són femelles gestants que pasturaran la zona entre tres i quatre mesos i posteriorment seran substituïdes per noves femelles per tal de poder continuar amb la gestió de la pastura i de la prova pilot projectada. 

El búfal d’aigua (Bubalus bubalis)

El búfal d’aigua domèstic és un animal de la subfamília dels bovins que deriva del búfal aquàtic silvestre després de milers d’anys de cria selectiva. És el segon bòvid més gran que existeix i en estat adult pot arribar a pesar entre 600 i 800 quilos. Són animals ben adaptats a les masses d’aigua, en zones humides de canyissos i herbassars. La seva dieta principal és la vegetació aquàtica.