Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles torna a fusionar la gastronomia local i el patrimoni cultural a l’‘È bo, È mel’

Es farà del 27 de maig al 4 de juny i inclourà la tercera Setmana Gastronòmica, a més de la 45a edició de l’Exposició de Flors

dimecres 17 maig 2023

Gastronomia, patrimoni cultural i flors es tornaran a fusionar en la tercera edició de l’’È bo, È mel’, la setmana gastronòmica i floral de Banyoles. La iniciativa se celebrarà del 27 de maig al 4 de juny i inclourà la 45a edició de l’Exposició de Flors de Banyoles. 

La 3a edició de l’’È bo, È mel’ s’ha presentat aquest matí en una roda de premsa al Claustre del Monestir de Sant Esteve. En la presentació, la regidora de Promoció Econòmica i Turisme, Anna Tarafa, ha explicat que amb aquesta edició es pretén consolidar un format que va néixer com a conseqüència de la pandèmia, que inclou activitats de diversos àmbits i que està tenint molt bona acollida entre els diferents actors participants, la restauració, els artistes locals, els establiments comercials, els centres educatius i entitats i associacions municipals i comarcals.

L’’È bo, È mel’ comptarà amb la participació de 12 restauradors que, dins la tercera edició de la Setmana Gastronòmica, han preparat plats amb productes singulars de Km0 com el nap, el fesolet, la poma del ciri, la carbassa o l’all. Des del 27 de maig fins al 4 de juny els establiments oferiran els plats o menús en les seves cartes. Coincidint amb les propostes gastronòmiques, s’han programat també una dotzena d’espectacles d’artistes emergents locals que presentaran les seves propostes culturals a les terrasses dels diferents establiments que participen a la campanya amb concerts i actuacions de màgia, circ o monòlegs, entre altres.

45a Exposició de Flors 

Pel que fa a la 45a Exposició de Flors de Banyoles, que se celebrarà del 2 al 4 de juny, es decoraran una dotzena d’espais i muntatges florals com el Claustre, l’Església, el Pati dels Capellans i la Plaça del Monestir de Sant Esteve, la Plaça Major i Cal Moliner, l’església de la Sagrada Família, el carrer de la Barca, el Casal Cívic o tres de les pesqueres de l’Estany. 

En aquesta edició, els muntatges florals que preparen els centres escolars de la ciutat se situaran pels carrers i places del Barri Vell on es decoraran tretze espais com els carrers Mercadal, Santa Maria, Major, Born o Àngel Guimerà, a més de places com la placeta de la Font o la plaça del Teatre. Els tres instituts de secundària de la ciutat (Pere Alsius, Josep Brugulat i Pla de l’Estany) s’encarregaran de decorar les tres pesqueres del front d’Estany. També hi haurà un muntatge floral al carrer de la Barca, per unir l’estany amb el centre de la ciutat, mentre que la mostra de bonsais se situarà de nou a l’església de la Sagrada Família, a la plaça de les Rodes. També hi haurà muntatges florals a la Plaça Major i a Cal Moliner. Pel que fa al Monestir de Sant Esteve es decoraran diferents espais com el claustre, l’església, el Pati dels Capellans o la plaça del Monestir. 

La regidora de Promoció Econòmica, Anna Tarafa, també ha destacat que “en aquesta edició volem potenciar un itinerari de muntatges florals entre l’estany, el punt de benvinguda de la majoria de visitants de la ciutat, i el centre de Banyoles, recorrent el barri vell i arribant fins al Monestir de Sant Esteve. I en aquest sentit, s’ha programat una ruta dinamitzada ‘Un camí de flors’, un joc familiar de descoberta del barri vell a través dels muntatges florals, que dinamitzarà l’Escola de Natura. 

A més, 31 establiments de la ciutat participaran a la Mostra d’Aparadors organitzada amb l’Associació Banyoles Comerç i Turisme. Se sortejaran dos vals de 50 euros per comprar als establiments associats entre totes les persones que comprin en algun dels comerços que participi a la mostra. Com a novetat, l’associació ha organitzat el Joc de l’Intrús. La presidenta de l’Associació Banyoles Comerç i Turisme, Dolors Busquets, ha explicat que “amb aquesta proposta volem dinamitzar els aparadors de la ciutat, proposant una activitat familiar en la que les persones participants hauran de trobar l’intrús a l’aparador decorat, que serà una espècie de la fauna i la flora, que hauran d’identificar i especificar si és autòcton o no. Entre totes les persones participants, entre el 19 de maig i l’1 de juny, se sortejaran també dos vals de 50 euros. 

La 45a Exposició de Flors s’inaugurarà el divendres 2 de juny a les 8 del vespre al Claustre del Monestir i, a més d’actuacions musicals, inclourà un show cooking i degustació de productes singulars de Banyoles i el Pla de l’Estany. Com a activitats paral·leles, hi haurà una visita guiada ‘Descobrim les pesqueres’ que s’estrenarà coincidint amb l’Exposició de Flors. La coral Veus de l’Estany celebrarà també el seu 50è aniversari a l’Exposició de Flors amb dos concerts el dissabte 3 i el diumenge 4 de juny a les 6 de la tarda al Claustre del Monestir de Sant Esteve.