Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles se suma un any més a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

Fins al 25 de setembre s’han programat diverses activitats per conscienciar de les alternatives a la mobilitat amb motor de combustió

dijous 14 setembre 2023

Un any més Banyoles se suma a la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura que comença aquest dissabte 16 de setembre i s’allargarà fins al dilluns 25 de setembre. Entre les activitats, destaquen la pedalada familiar per la via verda de Banyoles a Borgonyà i una gimcana familiar, a més d’una sessió de cinema familiar i una activitat d’educació viària als instituts. 

En la roda de premsa de presentació de les activitats de la Setmana de Mobilitat Sostenible i Segura, el regidor de Via Pública i Mobilitat, Jordi Carretero, ha destacat que “hem treballat un programa d’activitats que combina propostes lúdiques, formatives, artístiques, moltes per al públic familiar, i totes elles gratuïtes perquè tothom hi pugui participar i prengui consciència de la necessitat de fomentar la mobilitat sostenible”. 

Les activitats de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura començaran aquest dissabte 16 de setembre al matí amb la pedalada familiar per la via verda. L’activitat s’iniciarà a les 10 del matí a la Plaça dels Til·lers, al barri de Can Puig. També dissabte, a partir de 2/4 de 5 de la tarda a la Plaça Major, es farà la Gimcana ‘Movem-nos bé’ per resoldre reptes de mobilitat pel Barri Vell amb família o amics. Les inscripcions ja estan obertes al web de l’Escola de Natura (www.escolanaturabanyoles.org) i també es podran fer presencialment a la mateixa Plaça Major mitja hora abans.

En la roda de premsa, Neus Vila, de l’Escola de Natura, que organitza les activitats conjuntament amb l’Ajuntament, ha explicat que “totes les activitats estan pensades per fer veure que una mobilitat sostenible és possible”. Per la seva banda, Marta Domper, de la Plataforma per a l’Emergència Climàtica, que participaran també en l’organització de les activitats, ha remarcat que ”és cosa de tots que anem cap a una mobilitat més sostenible i convidem a tothom que hi vingui”.

Les activitats de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura continuaran amb una sessió de cinema familiar amb la projecció de la pel·lícula Bikes, una aventura sobre rodes, nominada al Premi Goya 2018 a la millor pel·lícula d’animació, que es podrà veure el dissabte 23 de setembre a les 5 de la tarda al Museu Darder. I el diumenge 24 de setembre es farà una volta a l’Estany en bicicleta, dins les activitats del Dia de l’Estany que organitza l’Escola de Natura. 

Educació viària

El dilluns 25 de setembre, incloses també dins la Setmana de la Mobilitat Sostenible, s’iniciaran activitats d’educació viària als instituts d’educació secundària. El cap de la Policia Local, Emili Garcia Cano, ha explicat que es faran circuits formatius-pràctics d’educació viària a l’alumnat de primer d’ESO perquè “coneguin la normativa i les dificultats que es poden trobar a l’hora de moure’s com a usuaris de la xarxa viària”. “És important fer pedagogia perquè tots hem de ser corresponsables de la via pública, hem de conviure i que tothom aprengui quines són les seves obligacions i millorar la convivència a la via pública”, ha afegit el cap de la Policia Local. 

Concurs Pintura Mural

Paral·lelament, i coincidint també amb la Setmana de la Mobilitat, s’ha convocat la quarta edició del concurs de pintura mural sobre la mobilitat sostenible. Hi poden participar tant artistes professionals com amateurs de Banyoles i el Pla de l’Estany. El mural es pintarà en una paret del carrer Carmelites Velles i el disseny guanyador rebrà un premi de 1.000 euros. Les bases del concurs es poden consultar al web de l’Ajuntament de Banyoles (www.banyoles.cat) i les propostes es poden presentar a partir del proper dimecres 20 de setembre. 

El programa d’actes de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura està organitzat per l’Ajuntament de Banyoles i l’Escola de Natura i compta amb la col·laboració de Mou-te amb bici, la Plataforma per a l’Emergència Climàtica del Pla de l’Estany i la Creu Roja. 

Setmana Europea de la Mobilitat 

La Setmana Europea de la Mobilitat promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació.