Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles presenta la programació de cultura per aquest estiu

D’entre la seixantena de propostes destaquen (a)phònica, el Festival de la Veu, i el cicle Lletres al claustre de la biblioteca. Cor de Teatre celebrarà el seu 25è aniversari amb una gala especial a La Factoria d’Arts Escèniques

dimecres 14 juny 2023

L’Ajuntament de Banyoles ha presentat aquest vespre al programació de cultura per als mesos d’estiu. D’entre la seixantena de propostes, destaquen la 19a edició d’(a)phònica, el Festival de la Veu, i el cicle Lletres al claustre de la biblioteca. A la presentació hi ha participat la companyia banyolina Cor de Teatre que aquest any celebra el seu 25è aniversari i que presenta una gala especial de celebració per al setembre. 

La programació de Cultura Banyoles per als mesos d’estiu se centra principalment en les activitats dels Museus de Banyoles i de la Biblioteca, així com dels festivals d’estiu i les festes populars. El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural i Festes en funcions, Miquel Cuenca, ha destacat que “la programació cultural de la ciutat no afluixa durant l’estiu” i ha afegit que “és temps de festivals, de festes populars diverses i de tot de propostes que se senten especialment còmodes a l’aire lliure”. 

En el cas de la Biblioteca de Banyoles, per aquest tercer trimestre de l’any ha programat una vintena d’activitats. Com cada estiu, i coincidint amb l’inici de la temporada de bany, la biblioteca s’instal·larà cada setmana de juliol de dimarts a divendres a la Caseta de Fusta per oferir als banyistes el servei de lectura i consulta de diaris, revistes o còmics amb una nova edició del Biblioestany, així com l’Hora del Conte cada dijous al mateix espai. 

Al juliol es portarà a terme també la quarta edició del cicle Lletres al claustre, sota el títol Les veus d’Al·là: Islam i literatura. El cicle, presentat per Dolors Bramon, s’endinsarà en la vessant literària de la cultura islàmica que va generar una important cultura que va influir a la d’Occident. Lletres al claustre es farà els dies 5, 11, 18 i 25 de juliol a les 8 del vespre al Claustre del Monestir de Sant Esteve.

Les exposicions temporals completaran les activitats de la Biblioteca per aquests mesos d’estiu.

En el cas dels Museus de Banyoles, aquest cap de setmana se celebraran les Jornades Europees d’Arqueologia amb dues visites especials als jaciments arqueològics de la vil·la romana de Vilauba i del Parc Neolític de la Draga. Aquestes propostes se sumaran a les activitats de difusió del patrimoni cultural amb visites guiades, visites teatralitzades i activitats familiars que es faran durant els mesos d’estiu.

Pel que fa a les exposicions temporals, al Museu Darder es podrà veure l’exposició del XXIè Concurs de Fotografia de la Natura, coorganitzada entre el museu, el Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, Limnos i la Universitat de Girona. I al Parc Neolític de La Draga es podrà visitar l’exposició Patrimoni submergit en risc. L’efecte del canvi climàtic global, a partir del projecte WOODPLAKE que avalua l’impacte del canvi climàtic i els esdeveniments climàtics extrems sobre la conservació i la salvaguarda dels jaciments lacustres mediterranis. 

Pel que fa a l’Espai Expositiu Municipal Can Tarradas, es podrà veure fins a inicis d’octubre l’exposició Recs: Banyoles i l’aigua, que repassa dotze segles de cultura hidràulica. 

A més, aquest estiu se celebrarà també a Banyoles una nova edició de l’(a)phònica, el festival de la veu de Banyoles, que tindrà lloc del 30 de juny al 2 de juliol, amb noms com Rodrigo Cuevas, La Ludwig Band, Pau Vallvé o Mazoni. També es farà el festival internacional de folk Ethno Catalonia, del 25 al 30 de juliol. El festival Nit de Bosc, la revetlla de Sant Joan, el 70è Aplec de la Sardana, el 28è Festival Folklòric, la Festa del Xai, les Festes d’Agost i el ‘Troba’m, Festival de màgia al carrer’, complementen la programació de cultura per aquest estiu. 

25è aniversari de Cor de Teatre

La presentació de la programació de Cultura Banyoles per aquest estiu s’ha fet aquest vespre a la plaça Major. L’acte ha comptat amb una acció de la companyia banyolina Cor de Teatre que aquest any celebra el seu 25è aniversari. Precisament, Cor de Teatre protagonitzarà una part de la programació de Cultura amb La gala, que es podrà veure del 21 al 24 de setembre a La Factoria d’Arts Escèniques. Serà una gala especial on els personatges de la companyia es retrobaran de nou, en un espectacle original i sorprenent.

Tota la programació de Cultura Banyoles es pot consultar al web cultura.banyoles.cat on, a partir de demà, es podran adquirir les entrades per a La Gala de Cor de Teatre. 

Finals de curs i casals d’estius

Paral·lelament, i dins les activitats de Cultura Banyoles, es podran veure també els concerts de final de curs de l’Escola Municipal de Música. També per als mesos d’estiu s’han programat noves edicions del casal d’estiu ‘Que comenci!’, organitzat conjuntament per l’Escola Municipal de Música i l’Aula de Teatre, i el casal d’estiu dels Museus de Banyoles. 

LLIBRET DE PROGRAMACIÓ DEL JUNY AL SETEMBRE DEL 2023