Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Pia Almoina- Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles

La Pia Almoina és un palau gòtic que albergava originalment una institució benèfica laica dedicada a repartir pa i roba a les famílies pobres de la vila.

Seu de la Universitat
A principi del segle XIV s’hi va instal·lar la seu de la Univeristat o Consell de la Vila (el que és ara l’Ajuntament), format per prohoms de Banyoles. Hi va romandre fins a l'any 1928 que es va traslladar a l'emplaçament actual del Passeig de la Indústria.

Aquest edifici es va construir a partir d’un conjunt de cases urbanes medievals dels segles IX al XII, d’estil preromànic i romànic. Tal com podreu comprovar, la construcció presenta elements arquitectònics del gòtic civil català molt interessants.

L’edifici consta de tres plantes i està format per l’antiga Pia Almoina i per Can Fornells. L’entrada es fa a través d’un arc de mig punt amb grans dovelles i la inscripció commemorativa que hi ha a prop de la porta és del segle XVII.

La façana que dóna al pati posterior està reforçada amb contraforts i hi veureu dues finestres geminades amb arquets de mig punt.

Un cop a l’interior de l’edifici, al vestíbul hi veureu objectes d’història medieval del Monestir i de la comarca. Més endins, trobareu un pati central quadrangular amb una destacable galeria gòtica d’arcs ogivals amb capitells vegetals de pedra nummulítica de Girona.

Fixeu-vos en el pou i també en l’escala. Al primer pis, a la Sala sala Josep M.Corominas, encara es conserven dos arcs apuntats que tenen restes de pintures murals medievals, però no és accessible al públic.

Actualment, l’edifici acull el Museu Arqueològic Comarcal i el Centre d’Estudis Comarcals.

Webs relacionades