Presenten els resultats de l’estudi d’electrocardiogrames als instituts de Banyoles
Fa 10 anys, es va impulsar a Banyoles un projecte de recerca en el marc del programa ‘Girona, territori cardioprotegit’ amb el cribratge cardiovascular en joves dels centres de secundària de la ciutat
dijous 11 abril 2019
Els doctors Ramon Brugada i Pau Vilardell, responsables de l’estudi, en van presentar ahir els resultats i van destacar especialment l’alta participació dels alumnes, amb prop d’un 80% de participació. Aquesta xifra suposa que en aquests deu anys s’han realitzat proves d’electrocardiogrames a més de 2.400 joves de Banyoles i comarca.
Pau Vilardell ha remarcat que “d’aquests 2.400 joves, hem detectat un 2% d’alteracions importants que han requerit derivar-los a l’Hospital Josep Trueta i s’han diagnosticat 5 cardiopaties a les que estem fent seguiment”. Vilardell ha afegit que, en general, els joves que han participat a l’estudi “són joves sans”, tot i que ha advertit que, a través de l’estudi, s’ha detectat també que “un 3% dels joves tenen obesitat, un 11%, sobrepès i un 7% de joves prenen medicació de forma crònica”, a més de desvetllar que 2 de cada 3 joves de 14 anys no s’havien fet mai un electrocardiograma.
En aquest sentit, Pau Vilardell ha defensat que “és important, tal i com avui parlarem, seguir treballant i seguir apostant per la prevenció de la salut i que els metges surtin dels hospitals i s’apropin als centres educatius”.
Per la seva banda, el doctor Ramon Brugada ha destacat que “a nosaltres el que més ens preocupa és que no hi hagi algun descuit des del punt de vista de patologies o de malalties que puguin causar problemes d’arítmies o problemes al cor” i ha defensat que “l’electrocardiograma és una eina molt senzilla, efectiva i barata per detectar aquestes malalties i ens interessa veure si realment és efectiva”. En aquest sentit, Ramon Brugada ha destacat que, els 10 anys d’estudi a Banyoles, han permès “detectar que 2 de cada 100 alumnes tenen alguna patologia cardíaca ens demostra que val la pena fer aquestes proves”.
Per la seva banda, la regidora d’Educació i Benestar Social, Ester Busquets, ha destacat que “a banda de portar a terme l’estudi, des de l’Ajuntament ens interessa promoure els hàbits saludables entre els joves i hem de continuar treballant amb noves estratègies i metodologies per fomentar bons hàbits entre els joves”.
Impulsat per l’Ajuntament de Banyoles i coordinat pels doctors Ramon Brugada i Pau Vilardell, el programa preventiu d’electrocardiogrames es va iniciar el curs 2009-2010 i des de llavors s’han portat a terme cada curs amb els alumnes de 2n d’ESO dels instituts Pere Alsius, Pla de l’Estany i Josep Brugulat i l’escola Casa Nostra. En total, des que es va iniciar, s’han fet 1.915 electrocardiogrames fins aquest curs, als que se sumaran els 500 electrocardiogrames que s’han portat a terme aquest curs entre els alumnes de 2n i 3r d’ESO dels centres de secundària.