Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ateneu - CMEM clourà la residència artística de 2020 amb un concert de Quartet Gerhard i el documental "Dancing Beethoven"

La formació guanyadora de diversos premis nacionals i internacionals, s'ha consolidat com un dels quartets amb més projecció a nivell europeu.

dijous 10 desembre 2020

La residència artística de l'Ateneu - Centre Municipal d'Estudis Musicals corresponent a l'any 2020 clourà aquest mes de desembre amb un recital de música clàssica de Quartet Gerhard i la projecció del documental Dancing Beethoven. El Quartet Gerhard, el qual fou Artista resident l'any 2013, interpretarà el primer i el darrer quartet de corda escrit per Ludwing van Beethoven dissabte 12 de desembre a l'Auditori de l'Ateneu (20:30 h, 12 €). De la seva banda, Dancing Beethoven, dues vegades nominada a la millor pel·lícula documental als Premis Goya i als Platino, es podrà veure a l'Auditori de l'Ateneu divendres 18 de desembre (20:30 h, 3 €).

Lluís Castán, Judit Bardolet, Miquel Jordà i Jesús Miralles formen un dels quartets amb més projecció a nivell europeu. El Quartet Gerhard es distingeix per la seva remarcable sensibilitat pel so i per un respecte profund per la música com a un dels majors valors humans. Com a quartet, les seves principals influències han estat a Basilea (Rainer Schmidt), Berlín (Eberhard Feltz) i Hannover (Oliver Wille), on va obtenir la primera Matrícula d'Honor en Màster de Música de Cambra de tota la història de la Hochschüle.

Guanyadors de diversos premis nacionals i internacionals, el Quartet Gerhard ha participat a importants escenaris internacionals i ha estat convidat a festivals d'estiu de prestigi. És destacable el seu compromís amb la música de nova creació. A nivell discogràfic cal destacar el seu àlbum Portrait (Seed Music 2016), premi de la crítica al millor CD 2016, i un llançament amb obres de Kurtag, Berg i Schuman sota la prestigiosa discogràfica Harmonia Mundi International.

De la seva banda, Dancing Beethoven és un documental espanyol del 2017 dirigit per Arantxa Aguirre que narra la preparació de la mítica coreografia de Manurice Béjart sobre la Novena Simfonia de Boothoven, presentada a Tòquio pel Béjart Ballet Lausanne i el Ballet de Tòquio acompanyats de l'Orquestra Filharmònica d'Israel dirigida per Zubin Mehta.

El film ha tingut molt bona acollida de públic i crítica. En la seva estrena a l'estat espanyol, es va mantenir més de quatre mesos en cartellera, convertint-se en una de les grans sorpreses de la temporada cinematogràfica. El documental s'ha estrenat a més amb gran èxit a les sales d'Alemanya, Àustria, Suïssa i Japó. Una pel·lícula commovedora, estructurada en quatre moviments, que ens permet ser testimonis d'excepció del procés de creació d'aquesta monumental obra. Un documental ple de sensibilitat i de matisos. Un cant a l'harmonia, la bellesa i la fraternitat.

Les entrades d'aquestes dues activitats es poden comprar a través de la web www.cultura.banyoles.cat i a l'Oficina d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament de Banyoles (Pg. de la Indústria, 25) mitjançant cita prèvia.

Participació dels artistes residents de l'Ateneu - CMEM

La residència artística ha tingut com a protagonista un dels genis indiscutibles de la música clàssica, el compositor alemany Ldwing van Beethoven, coincidint amb el 250è aniversari del seu neixament. L'Ateneu - CMEM ha dedicat la desena edició de la residència artística a commemorar la vida i obra del compositor més representatiu de la música occidental i ho ha fet de la mà de quatre artistes residents que han desfilat per l'Auditori de l'Ateneu des del 2011.

Es tracta de Miguel Colom, Noelia Rodiles, Marco Mezquida i el Quartet Gerhard. Josep-Ramon Olivé i Pau Codina també havien de participar a la residència artística però els recitals es van haver d'anul·lar a conseqüència de la pandèmia. Finalment, Olivé va actuar al Claustre del Monestir durant les Festes d'Agost mentre que el concert de Pau Codina s'ha reprogramat per la temporada que ve. D'aquesta manera, la residència artística ha tingut com a fita destacada el programa de concerts més ambiciós que ha presentant mai una residència de l'Ateneu.

Al costat dels concerts, l'Ateneu - CMEM va programar un curs formatiu i activitats paral·leles, una programació que també es va veure alterada per la pandèmia.  En concret, es fa iniciar un curs d'audició musical anomenat "Qui té por de Beethoven" pensat per acostar l'obra del compositor al públic en general, una sessió del Club de lectura de la Biblioteca dedicada a l'obra Vida de Beethoven de Romain Rolland i finalment la projecció del premiat documental Dancing Beethoven.

Les residències artístiques de l'Ateneu - CMEM

Nascuda l'any 2011, la residència artística de l'Ateneu - CMEM és un projecte pioner a Catalunya que pretén oferir un acostament diferent entre els intèrprets i el públic, establint una relació continuada durant tot un any a través d'un programa complet de concerts i activitats. Als artistes se'ls dóna carta blanca per suggerir un mínim de tres concerts amb les formacions i repertoris que ells escullin i que permetin oferir un retrat de les seves diverses facetes artístiques.

En les quatre primeres edicions s'havia optat per formacions i artistes clàssica; Trio Mozart Deloitte (2011), Miguel Colom (2012), Quartet Gerhard (2013) i Pau Codina (2014). L'any 2015 es va apostar per primer cop per sortir de l'àmbit de la música clàssica amb la figura de la cantaora de Huelva Rocío Márquez, una de les grans del flamenco del moment. L'any 2016 l'escollit va ser el baríton Josep-Ramon Olivé i el 2017 la prestigiosa pianista veneçolana Gabriela Montero, una de les figures musicals que ha irromput amb més força les últimes dècades a la Península Ibèrica, mentre que al 2019 va ser un dels guitarristes espanyols de més projecció internacional del moment, Rafael Aguirre, qui va protagonitzar la residència artística. La de l'any 2020 s'ha dedicat per primera vegada a un artista no viu amb motiu del desè aniversari d ela residència artística, Properament s'anunciarà l'Artista resident 2021, coincidint amb la presentació de la programació cultural corresponent al primer trimestre de l'any.