La Incorrecta, Premi Banyolines de l’Any
Les germanes Valentina i Júlia Planas han estat reconegudes per la seva tasca de difusió i promoció del català. Els premis Banyolí de l’Any han reconegut també l’empresa Juncà Gelatines, Toni Jaén i l’aplicació mòbil GEA per a víctimes de violència de gènere
divendres 15 octubre 2021
La Incorrecta, impulsada per les germanes Valentina i Júlia Planas Costabella, ha estat guardonada aquest vespre amb el Premi Banyolines de l’Any 2020. El premi, proposat per iniciativa popular, reconeix la seva contribució a la difusió i promoció del català, la seva projecció en el món de la cultura i per haver sabut trobar una fórmula que arriba a tots els públics.
Els premis Banyolí de l’Any han permès posar de relleu un any més la tasca que porten a terme persones, empreses, entitats o associacions de Banyoles. En l’acte d’entrega dels guardons, l’alcalde de Banyoles Miquel Noguer ha recordat que “la voluntat d’aquests premis sempre ha estat la de reconèixer públicament la nostra societat civil”. En aquest sentit, Miquel Noguer ha destacar que “haver mantingut cada any aquests premis, de forma ininterrompuda, ha contribuït a mantenir la nostra autoestima col·lectiva, a traves de l’exemple que ens han brindat els mateixos premiats” i ha afegit que “hi ha moltes raons per creure en l’esperança d’un demà millor, tant a nivell individual com col·lectiu, i tant els premiats d’avui com els de les 12 edicions anteriors en són una mostra més que eloqüent”.
La Incorrecta, Premi Banyolines de l’Any
La Valentina Planas, graduada en llengua i literatura catalana, i la Júlia Planas, diplomada en disseny gràfic, van crear l’any 2016 La Incorrecta per promoure l’ús correcte del català amb una fórmula que combina llengua, humor i actualitat. Amb les primeres bosses amb el lema Cada vegada que dius ‘tinc que’ moren 15 filòlegs, La incorrecta es va fer viral i ara ja té més de 66.000 seguidors a Instagram. Venen camisetes, bosses o mascaretes arreu amb lemes activistes de defensa de la llengua com Jo també enyoro els accents diacrítics o No em ‘donis’ petons, fes-me’n. Sempre combinant humor i correcció lingüística.
En aquest darrer any, La incorrecta ha aconseguit una nova fita: la publicació del seu primer llibre Parla bé, collons!, una guia incorrecta gestada en ple confinament per aprendre a parlar, escriure i estimar en català i que va ser el més venut en literatura infantil i juvenil en català el darrer Sant Jordi.
Toni Jaén: premi a la Trajectòria Personal
Toni Jaén ha estat guardonat aquest vespre amb el Premi Banyolí de l’Any a la Trajectòria Personal pel seu compromís amb l’esport i la cultura de Banyoles. Jaén, nascut a La Garriga el 1942, va arribar a Banyoles el 1973 per motius laborals i ràpidament es va integrar a la societat banyolina com a membre de diferents entitats. Només arribar es va afiliar al Centre Excursionista, on va fer tasques de voluntariat i de recuperació de Rocacorba. Més tard va passar a formar part de la primera junta del Patronat Banyolí de l’Esport, per impulsar l’esport comarcal i la gimnàstica rítmica, i també va formar part del Club Tennis Banyoles.
A partir dels anys 80 va entrar a la direcció de l’Esbart Dansaire Fontcoberta, realitzant espectacles per Catalunya, l’Estat i diferents països d’Europa i Amèrica. També va formar part de la junta del Foment de la Sardana, que va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2003, i que s’encarrega d’organitzar l’Aplec de la Sardana, el Festival Folklòric o la Festa Major de la Sardana per Sant Martirià. Toni Jaén és també paborde de Sant Antoni i durant més de 20 anys ha coordinat la cavalcada dels Reis d’Orient a Banyoles.
L’aplicació GEA per a dones víctimes de violència de gènere, premi a la Millor Iniciativa Social
El Premi Banyolí de l’Any a la Millor Iniciativa Social ha reconegut la banyolina Alba Serra i Nicolàs per la seva aplicació tecnològica GEA de suport a dones víctimes de violència de gènere. GEA es pot descarregar gratuïtament des de qualsevol plataforma per a telèfons mòbils.
Alba Serra, graduada en Comunicació Audiovisual de 25 anys, va conèixer fa uns anys la violència masclista al seu entorn i va decidir passar a l’acció creant l’aplicació GEA, d’ús personal, discreta, educadora i que respecta els diferents i complexos moments que viu una dona víctima de la violència de gènere. L’aplicació posa la usuària en contacte amb centres oficials de suport, presenta mapes de recursos amb geolocalització i amb la participació de testimonis que ha recollit Alba Serra perquè serveixi a dones que es poden trobar en situacions similars.
Per a la creació d’aquesta aplicació, la banyolina ha comptat amb el suport desinteressat de programadors informàtics, psicòlegs i professionals de serveis d’atenció a les dones víctimes de violència masclista de Banyoles i comarca, com el SIAD. El seu projecte ha rebut finançament de l’Institut Català de les Dones i el reconeixement de l‘Observatori de la Igualtat de la UAB.
Juncà Gelatines: Premi a la Millor Iniciativa Empresarial
El Premi Banyolí de l’Any a la Millor Iniciativa Empresarial, que reconeix l’aportació empresarial més innovadora a Banyoles en el llarg del darrer any, ha estat per a l’empresa Juncà Gelatines que, tal i com reconeix l’acta del jurat, “malgrat haver sofert circumstàncies de tot tipus ha sabut superar-les i reeixir amb èxit per tornar a ser un dels referents europeus en el producte que fabriquen”.
Juncà Gelatines, amb 74 anys de trajectòria, és un dels pocs fabricants europeus del seu producte i gràcies a això ha facilitat la instal·lació d’altres empreses al seu entorn. A més, va superar una greu crisi econòmica l’any 2010 que ha pogut superar fabricant nous productes, realitzant noves inversions i diversificant els clients arreu del món, entre altres. També ha realitzant una inversió de gairebé 2 milions d’euros per millorar el seu impacte ambiental.
Sota la nova direcció de l’empresa, Juncà Gelatines ha gairebé doblat la seva plantilla en pocs anys, ha passat a facturar 32 milions d’euros anuals i exporta el 70% del que produeix arreu del món, des de Bielorússia, a Colòmbia o Vietnam. Recentment l’empresa ha desenvolupat un nou producte: un col·lagen hidrolitzat que permet millorar la salut articular, la cura de la pell o dels cabells.
Dins la categoria de Premi Banyolí de l’Any a Millor Iniciativa Empresarial s’ha reconegut també a l’empresa de transport urbà TEISA que recentment ha celebrat el seu centenari.
Premis Banyolí de l’Any
Els Premis Banyolí de l’Any s’han lliurat aquest vespre en el transcurs d’un acte que s’ha celebrat a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles. L’acte, que ha comptat amb l’assistència de més d’un centenar de persones, ha estat presidit pel vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat, Jordi Puigneró. Presentat pel periodista Josep Puigbó, els Premis Banyolí de l’Any s’han tancat amb l’actuació del Quartet Ateneu de l’Escola Municipal de Música de Banyoles.
Els Premis Banyolí de l’Any són una iniciativa de l’Ajuntament de Banyoles, que compta amb el suport de la Diputació de Girona i el Consell Comarcal del Pla de l’Estany.
Guanyadors dels Premis Banyolí de l’Any (2009-2020)
Primera edició dels Premis Banyolí de l’Any (2009)
El cineasta Albert Serra, guanyador del premi Banyolí de l’Any.
El premi a la Trajectòria Personal va ser per a Joan Olivas.
El premi a la Millor Iniciativa Social, per a l’empresa Agustí y Masoliver, S.A. (AMSA).
El premi a la Millor Iniciativa Empresarial va ser per a l’empresa Automatismes Girona, S.L.
Segona edició dels Premis Banyolí de l’Any (2010)
El cardiòleg Josep Brugada, guanyador del premi Banyolí de l’Any.
El premi a la Trajectòria Personal va ser per a Dolors Bramon.
El premi a la Millor Iniciativa Social es va concedir a l’Associació de Veïns de la Farga.
El premi a la Millor Iniciativa Empresarial va ser per a l’empresa INOXPA, S.A.
Tercera edició dels Premis Banyolí de l’Any (2011)
El grup coral i teatral Cor de Teatre, guanyador del premi Banyolí de l’Any.
El premi a la Trajectòria Personal va ser per a Josep Maria Massip i Gibert.
El premi a la Millor Iniciativa Social va ser per al projecte Apadrinar un avi, de Càritas
Banyoles.
El premi a la Millor Iniciativa Empresarial va ser per a l’empresa PROMOLAC.
Quarta edició dels Premis Banyolí de l’Any (2012)
El membre del grup Els Amics de les Arts Eduard Costa, guanyador del premi Banyolí de l’Any.
El premi a la Trajectòria Personal va ser per al grup musical Kitsch.
El premi a la Millor Iniciativa Social va ser per al projecte Musicoteràpia i Dansa Moviment
Teràpia, de l’entitat Sòpuls.
El premi a la Millor Iniciativa Empresarial va ser per a l’empresa VIDRESIF, S.A.
Cinquena edició dels Premis Banyolí de l’Any (2013)
El dissenyador Andreu Carulla, guanyador del premi Banyolí de l’Any.
El premi a la Trajectòria Personal va ser per al botiguer Josep Torrent.
El premi a la Millor Iniciativa Social va ser per a la delegació a Banyoles de l’Associació de
Donants de Sang.
El premi a la Millor Iniciativa Empresarial va ser per a l’empresa Sixtemia Mobile Studio.
Sisena edició dels Premis Banyolí de l’Any (2014)
L’esportista Albert Corominas, guanyador del premi Banyolí de l’Any.
El premi a la Trajectòria Personal va ser per a l’empresària i dissenyadora Isabel Sauras
Muñiz.
El premi a la Millor Iniciativa Social va ser per a l’associació Canaan.
El premi a la Millor Iniciativa Empresarial va ser per l’empresa Kautec Solutions, SL.
Setena edició dels Premis Banyolí de l’Any (2015)
L’esportista Manel Torres, guanyador del premi Banyolí de l’Any.
El premi a la Trajectòria Personal va ser per a Miquel Rustullet i Noguer.
El premi a la Millor Iniciativa Social va ser per a Clàudia Cedó.
El premi a la Millor Iniciativa Empresarial va ser per a l’empresa Tecnigas.
Vuitena edició dels Premis Banyolí de l’Any (2016)
L’esportista Esther Guerrero, Banyolina de l’Any.
El premi a la Trajectòria Personal va ser per Miquel Callís i Prat.
El premi a la Millor Iniciativa Social va ser per a Rosa Dilmé i Brugada.
El premi a la Millor Iniciativa Empresarial va ser per a l’empresa Baby Bites.
Novena edició dels Premis Banyolí de l’Any (2017)
La família Canela Margarit, guanyadora del premi Banyolí de l’Any.
El premi a la Trajectòria Personal va ser per Pere Frigoler i Teixidor.
El premi a la Millor Iniciativa Social va ser per a Les Guerrilleres del Ganxet.
El premi a la Millor Iniciativa Empresarial va ser per a l’empresa Alumilux&Metall-Lux.
Desena edició dels Premis Banyolí de l’Any (2018)
L’actor David Marcè, guanyador del premi Banyolí de l’Any
El premi a la Trajectòria Personal va ser per a Lucía Pellejero
El premi a la Millor Iniciativa Social va ser per al projecte Kumbalawé
El premi a la Millor Iniciativa Empresarial va ser per a l’empresa Royal Distribution
Distinció especial per a l’empresa Calçats Freixa pels seus 200 anys d’existència
Onzena edició dels Premis Banyolí de l’Any (2019)
L’atleta Oriol Cardona, guanyador del premi Banyolí de l’Any
El premi a la Trajectòria Personal va ser per a Josep Ponsatí
El premi a la Millor Iniciativa Social va ser per a la Fundació Estany
El premi a la Millor Iniciativa Empresarial va ser per a la Fleca Pastisseria Padrés
Dotzena edició dels Premis Banyolí de l’Any (2020)
La politòloga Nahi Drammeh, guanyadora del premi Banyolí de l’Any
El premi a la Trajectòria Personal va ser per a Enric Estragués
El premi a la Millor Iniciativa Social especial per als col·lectius professionals i persones
voluntàries per la gestió de la Covid-19
El premi a la Millor Iniciativa Empresarial va ser per a Xocolates Torras