La Generalitat destinarà 750.000 euros al projecte de reforma del Museu Arqueològic
La subvenció permetrà finançar la redacció i execució de la nova museografia del museu, així com les obres del magatzem i les noves aules educatives
dimarts 06 abril 2021
El Govern, a proposta de la consellera de Cultura, ha autoritzat avui al Departament de Cultura a concedir, a través de la l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, una subvenció a l’Ajuntament de Banyoles per a contribuir al finançament de la redacció i execució de la nova museografia i de les obres del magatzem i aules educatives del nou Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles.
La subvenció acordada tindrà un import de 750.000 euros, que es materialitzaran en tres anualitats iguals, durant els anys 2021, 2022 i 2023, i que serviran per fer front a un projecte que en conjunt té un pressupost total de 1.153.730,65 euros, del qual l’Ajuntament de Banyoles n’aportarà la quantitat restant.
L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha valorat positivament l’aportació que ha aprovat avui el Govern de la Generalitat. En aquest sentit, Miquel Noguer ha destacat que l’aportació “confirma el suport i la implicació del Govern del país en una de les intervencions arquitectòniques més importants d’aquest mandat a la nostra ciutat i que ens permetrà completar definitivament la reforma del Museu Arqueològic”.
L'any 2006 es va redactar el projecte museològic que posava les bases del nou museu. En aquest projecte es definien els objectius, es feia una diagnosi de l'equipament, s'establien les estratègies generals i propostes d'intervenció, la proposta museològica i finalment, l'optimització i ampliació d'espais necessaris per a plasmar el futur museu. A aquest projecte li va seguir l'avantprojecte arquitectònic general de rehabilitació i ampliació i un pla d'execució per etapes. Des de 2009 fins a dia d'avui, s'han realitzat algunes fases que presenten al museu actual.
El projecte de reforma i ampliació del Museu Arqueològic, permetrà completar el projecte museològic i dotar el museu d’un edifici adjacent de nova planta amb soterrani per acollir un magatzem i un espai per als serveis educatius, així com d’una nova museografia. Un edifici restaurat i adaptat a les noves exigències del segle XXI, que donarà resposta, entre d’altres, a l'accessibilitat universal, mesures que afectaran a la seguretat, al medi ambient, a la conservació, i que permetrà posteriorment l'actualització del discurs museogràfic.
L’equip Birulés, Cabré, Romans, Arquitectes està redactant la proposta definitiva de projecte bàsic i executiu per a la reforma i ampliació del museu, després que la proposta Omeia que van presentar guanyés el concurs públic.
El museu compta amb una de les col·leccions més completes i transversals del país, referent per a investigadors i especialistes de tot el món com testifiquen els registres de consulta (França, Canadà, Suïssa, Grècia…) i les peticions de cessió de materials per a exposicions temporals (França, Alemanya…). Entre els seus fons hi ha la major col·lecció europea de cranis de felins de dents de Sabre, restes del gènere homo i del primer homo sapiens coneguts a Catalunya (cronologies de 200.000 i 20.000 anys respectivament), l'arc de fusta neolític més antic d'Europa (7.000 anys)…, la qual cosa una vegada actualitzada la seva museografia ho
convertiran en un museu únic, de “visita obligatòria” per a locals i visitants.