Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La faràndula banyolina incorpora un capgròs dedicat a l’escriptor Joan Perucho

La nova figura es podrà veure al Museu Darder, coincidint amb l’exposició dedicada a l’obra de l’escriptor Les històries naturals

dijous 29 abril 2021

La faràndula banyolina tindrà a partir d’ara un nou element al seu bestiari. Es tracta d’un capgròs dedicat a la figura de l’escriptor Joan Perucho que s’estrenarà a la cercavila de les properes Festes d’Agost.

La nova figura és obra de l’Escola d’Art d’Olot per encàrrec de l’Ajuntament de Banyoles. S’inspira en el relat de Les històries naturals, una de les obres cabdals de Joan Perucho, i representa l’escriptor convertit en el vampir Onofre de Dip, un dels protagonistes de la novel·la. D’aquesta manera es fusionen el personatge real de Perucho amb una de les seves ficcions literàries més cèlebres.

El regidor de Cultura i Festes, Miquel Cuenca, ha destacat que “la presentació d’aquest capgròs és el colofó a l’Any Perucho i una manera molt peruchiana de cloure aquesta commemoració, que ens ha servit per reivindicar el vincle d’un dels gran autors de les lletres catalanes amb Banyoles”. Miquel Cuenca ha afegit que “en comptes d’una placa o un monument li hem volgut dedicar quelcom més viu i original, un capgròs de la nostra faràndula que en mantindrà viva la memòria ja que, quan la mainada el vegi passar, crivellaran els seus pares a preguntes sobre Perucho i vampirs que hauran de saber respondre.”

El nou capgròs aquests dies es podrà veure al Museu Darder, coincidint amb l’exposició ‘Vampirs a Banyoles!’, que repassa precisament Les històries naturals de Perucho, una obra molt vinculada i amb referències al propi museu. La figura es presentarà durant les properes Festes d’Agost i, una vegada presentat oficialment, el nou capgròs se cedirà a la Colla de Gegantera de Banyoles perquè l’incorporin a les seves cercaviles.

Joan Perucho i Banyoles

Joan Perucho (Barcelona 1920-2003) va exercir de jutge a Banyoles des del 1951 al 1955. La seva estada a la ciutat està referenciada en una de les seves obres fantàstiques més reconeguda Les històries naturals, de l’any 1960, amb nombroses reedicions i traduïda a diferents idiomes. A l’obra, s’hi descriu de forma molt clara el Museu Darder on Perucho va passar moltes tardes, entre altres referències a la ciutat.

El nou capgròs forma part de les activitats impulsades per l’Ajuntament de Banyoles i la Institució de les Lletres Catalanes coincidint amb la celebració de l’Any Perucho que es va fer durant el 2020 i que commemorava el centenari del naixement d’un dels escriptors més destacats de la literatura catalana del segle XX.