La família de l’actor Enric Tubert cedeix el seu fons documental a l’Ajuntament
Actor i director amateur va estar molt vinculat al món del teatre banyolí. El fons es conservarà en dipòsit i es posarà a disposició del públic a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany
dilluns 06 setembre 2021
La família de l’actor amateur banyolí Enric Tubert ha cedit avui el seu fons documental a l’Ajuntament de Banyoles. El nou fons inclou documents d’entre els anys 1953 i 2009 amb més de 800 fotografies, programes i cartells del món teatral banyolí.
El lliurament oficial del fons d’Enric Tubert a la ciutat s’ha fet aquest matí en un acte a la biblioteca de l’ajuntament on l’alcalde Miquel Noguer i els fills d’Enric Tubert han signat l’acta de cessió dels documents. En el transcurs de l’acte Miquel Noguer ha agraït a la família el que ha qualificat “de gest de generositat cap a la ciutat no només ara, amb el lliurament dels fons, sinó al llarg de tota la seva vida dedicada al teatre a Banyoles i també a la ciutat”. En aquest sentit, Noguer ha afegit que “Enric Tubert exemplifica l’essència del teatre banyolí amb persones que s’han dedicat a fer escola de teatre, però que no només feia teatre, sinó també que feia ciutat des del punt de vista teatral, sinó també de ciutat i que se l’estimaven”.
Per la seva banda Enric Tubert fill ha remarcat que l’arxiu “és d’un actor amb una gran vocació per al teatre que jo vaig trobar fa més de 40 anys amb programes i fotografies antigues i que, a partir d’aquí, vam començar a remoure per anar ordenant i classificant”. El treball de documentació de l’arxiu personal d’Enric Tubert ha comptat amb la col·laboració de l’actor Miquel Torrent que durant tot l’estiu ha anat ordenant i classificant els documents.
Enric Tubert
Enric Tubert (Banyoles 1933-2009) va ser un banyolí molt relacionat amb el món del teatre banyolí. Va ser actor i director de teatre i un dels principals protagonistes dels Pastorets de Banyoles i de La Passió. Des de molt jove va estar estretament lligat al món del teatre amateur i sobretot en agrupacions teatrals vinculades al Cercle de Catòlics, com l’Agrupació Teatral Bañolense, Teatre i Art i Agrupació Teatral del Cercle de Catòlics. A més, va ser director de la secció de teatre i playback del Casal de la Gent Gran de Banyoles. També va ser un dels iniciadors del cinema amateur banyolí i va col·laborar amb la parròquia de Sant Maria dels Turers, amb els pessebristes i amb la revista local Horizontes.
Tota aquesta activitat es reflecteix en la documentació donada a l’Ajuntament de Banyoles. Són uns 0,8 metres lineals, concretament 8 capses de documents, dels anys 1953-2009. S’hi troben més de 800 fotografies (dels Pastorets i diverses representacions teatrals), uns 160 programes i cartells del món teatral banyolí (alguns de La Passió), projectes no reeixits de construcció de Teatre de La Passió (1964-1965), 22 textos teatrals d’autors banyolins (com Joan Olivas, Jaume Farriol, Frederic Corominas i Joan Solana. També en el fons s’hi inclouen textos diversos dels Zipi Zapes arrevistats (1953-1956), la seva pel·lícula de cinema amateur. Los comanches de la Mancha (1956), així com correspondència, retalls de diaris i escrits diversos (1950-2009).
El fons inclou també una part dedicada a la història del rem a Banyoles, amb documents i fotografies que refereixen la creació de la secció de rem del Club Natació Banyoles al 1958 i més tard de la secció de veterans de rem.