Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Diputació de Girona i l’Ajuntament de Banyoles completaran la reforma del Museu Arqueològic

Les dues institucions es comprometen a invertir un milió d’euros en els propers dos anys

dijous 28 febrer 2019

La Diputació de Girona i l’Ajuntament de Banyoles invertiran un milió d’euros en els propers dos anys per la reforma del Museu Arqueològic. Els treballs permetran afrontar la darrera fase del projecte de millora de l’equipament, principalment centrats en les sales d’exposicions permanents del Museu.

El vicepresident segon i diputat de l’àrea de Cultura, Educació, Noves Tecnologies, Esports i Benestar de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha visitat avui el Museu Arqueològic per conèixer els treballs de reforma que s’han fet a l’equipament en els darrers anys. Acompanyat de l’alcalde, Miquel Noguer, el regidor de Cultura, Jordi Bosch i el director dels Museus de Banyoles, Lluís Figueras, Albert Piñeira ha recorregut els diferents espais del Museu que han permès millorar l’accés a l’Arqueològic, el vestíbul, la sala d’exposicions temporals o els magatzems, entre altres espais amb una inversió total de 1.300.000 euros aportats per diferents administracions, entre les quals la Diputació de Girona.

Albert Piñeira ha destacat el potencial del Museu Arqueològic remarcant que “té una de les millors col·leccions del país de paleontologia i d’arqueologia i on és tan important el que mostra com el que té al dipòsit, amb pràcticament un milió d’objectes”. El diputat també ha remarcat la importància del Museu Arqueològic per als investigadors o a nivell de dinamització cultural i educativa.

En aquest sentit, Albert Piñeira ha aprofitat la visita per anunciar el compromís de la Diputació de Girona per completar la reforma del Museu Arqueològic i ha explicat que, en els propers dos anys, l’ens té previst aportar 500.000 euros per a completar els treballs de reforma de l’equipament, juntament amb el mig milió d’euros que hi aportarà l’Ajuntament de Banyoles.

Piñeira ha destacat que “amb la injecció final acabarem de configurar tot el continent de l’edifici i configurarem el Museu Arqueològic com un museu plenament del segle XXI, unint passat i present en un museu que explica història, amb una de les millors col·leccions del paleolític i del neolític del sud d’Europa en un edifici patrimonial significatiu com és la Pia Almoina”.

Per la seva banda, l’Alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha agraït el compromís de la Diputació de Girona que, segons ha destacat, “ens permetran completar la reforma del Museu i acabar el que hem anat portant a terme en els darrers anys per millorar l’edifici del Museu Arqueològic i convertir-lo en un equipament plenament del segle XXI”.

El Museu Arqueològic

El Museu Arqueològic compta amb una de les col·leccions de paleontologia i arqueologia més importants de Catalunya. El seu fons està integrat per més de 850.000 objectes inventariats, dels quals uns 7.000 són considerats aptes per ser exposats. Al museu els visitants hi poden veure diverses exposicions permanents repartides en tres tipus diferents de sales: la sala de paleontologia, que recull la fauna arcaica de finals del terciari i d'inicis del quaternari al Pla de l'Estany; les sales de prehistòria, on s'exposen les col·leccions d'indústria i fauna de les coves del paratge del Reclau de Serinyà i les restes del poblat neolític de la Draga, i, per acabar, les sales d'història, on es poden veure materials d'època ibèrica, romana i medieval procedents del jaciment ibèric de Mas Castell, de Porqueres; dels jaciments romans de la vil·la de Vilauba i la terrisseria d'Ermedàs, i els materials medievals que s'han trobat a la comarca.