La comunitat educativa de Banyoles dissenya la seva festa major
Escoles i instituts s’han unit per primera vegada per fer una representació dels actes més populars de la faràndula banyolina
dimarts 18 octubre 2022
La comunitat educativa de Banyoles ha dissenyat per primera vegada la seva pròpia festa major. Diferents centres educatius s’han unit en un projecte únic que permetrà oferir una representació dels actes més populars de la faràndula banyolina. L’acte serà el proper divendres 21 d’octubre a partir de les 10 del matí a la plaça Major.
En els darrers mesos, tota la comunitat educativa de Banyoles ha estat treballant en el projecte A festa major em convides per preparar una representació de la faràndula banyolina en un acte que comptarà amb la participació de totes les escoles de primària. Els centres faran una mostra de l’Entremès de Lluïment i del Ball de Passada amb la seva pròpia representació dels gegants, els capgrossos, els cavallets i del drac.
Per a portar a terme aquesta representació, els centres de primària han comptat amb la implicació de diferents agents de la comunitat educativa. En aquest sentit, l’alumnat de cicles formatius de l’INS Pere Alsius s’ha encarregat de fer els cavallets, mentre que l’alumnat dels INS Josep Brugulat i Pla de l’Estany ha construït els dracs. Des del Centre El Puig, juntament amb els conserges de les escoles, han donat forma als gegants, en Martirià i la Maria. I els capgrossos els han construït des de les escoles de primària, fent una rèplica dels capgrossos més divertits. A més, es comptarà amb la col·laboració de la Colla Gegantera de Banyoles i altres municipis aportaran els seus capgrossos com són els de Porqueres, Cornellà del Terri, Cassà de la Selva, Corçà, Fontcoberta i Sant Miquel de Campmajor, així com de famílies particulars i del constructor de gegants i capgrossos Ventura & Hosta de Navata.
Per a la representació de la festa major, la presentació anirà a càrrec de l’alumnat nouvingut que està aprenent llengua catalana a l’Escola d’Adults, que s’encarreguen de la difusió del projecte, a través dels cartells i falques que han preparat. I la música anirà a càrrec de l’alumnat de 6è de primària de les escoles que interpretaran en directe el repertori de l’entremès de lluïment i del ball de passada amb instruments de percussió, conjuntament amb la cobla Bisbal Jove. A més, l’entitat TEA Acompanyem, un projecte de la Fundació Mas Casadevall, ha fet arribar als centres recomanacions perquè els infants amb trastorn de l’espectre autista puguin gaudir de la festa i oferirà atenció in situ en cas que ho necessitin.
La iniciativa va sorgir fa uns mesos des dels mestres d’educació primària amb l’objectiu de “fer comunitat, conèixer el nostre patrimoni cultural i estimar la ciutat”, com ha explicat Adrià Dilmé, membre de la comissió de mestres de primària.
Per la seva banda, la regidora d’Educació, Ester Busquets, ha destacat que el projecte “és una iniciativa transversal que implica tota la comunitat educativa, des de les escoles de primària fins a l’Escola d’Adults”.
La representació del projecte A festa major em convides es farà aquest divendres 18 d’octubre a partir de les 10 del matí a la plaça Major.