Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La comarca del Pla de l’Estany s’omple de color en motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGBTI

En les darreres setmanes s’han pintat una desena de bancs i altres espais urbans a diferents municipis de la comarca per reivindicar els drets de les persones LGBTI. Aquestes accions, coordinades des del SAI Pla de l’Estany i el SAI Banyoles, se sumen a d’altres que s’han fet a tota la comarca des del passat 16 de maig, Dia Internacional contra l’LGBTIfòbia

divendres 28 juny 2024

Mig centenar de persones, de la gran majoria de municipis del Pla de l’Estany, s’han sumat a la pintada de bancs i altres elements urbans de la comarca amb els colors que representen els diferents col·lectius LGBTI. L’acció ha estat impulsada pel col·lectiu LGBTI del Pla de l’Estany amb la coordinació del SAI Banyoles i el SAI Pla de l’Estany.

Amb l’objectiu de contribuir a la sensibilització social per promoure la igualtat de drets, de tracte i no discriminació per a tota la diversitat existent al Pla de l’Estany, en els darrers dies s’han pintat més d’una desena de bancs i altres elements de l’espai públic a 10 municipis de la comarca. L’acció, a més de donar visibilitat a la diversitat sexual i de gènere, també té la voluntat que les persones LGBTI se sentin recolzades i representades dins del seu propi municipi.

Les diferents pintades han estat portades a terme per persones del Col·lectiu LGBTI del Pla de l’Estany i per persones que han volgut donar el seu suport a la diversitat. En aquest sentit, es vol destacar que hi ha participat gent de totes les edats: persones joves i grans, i també famílies amb infants. En alguns municipis s’ha aconseguit una destacada participació, fent que als 10 municipis on s’han fet aquestes accions s’hi hagin sumat prop d’una cinquantena de persones.

A Banyoles ha estat el mateix col·lectiu el que ha organitzat la pintada amb el suport del SAI Banyoles, mentre que a la resta de municipis ha estat organitzat pel mateixos ajuntaments o bé de manera conjunta entre l’ajuntament i el SAI Pla de l’Estany. En el cas de Porqueres, també hi ha col·laborat l’Obrador de Càritas.

Bancs, taules i passos de zebra a tota la comarca per donar suport al col·lectiu

Les persones que han pres part de les diferents pintades a cada municipi han estat les encarregades de decidir quines banderes pintar del ventall que defensen la diversitat sexual i de gènere, per tal d’obrir la mirada i donar visibilitat als diferents col·lectius. S’han pintat les banderes de les persones trans (blau cel, rosa i blanc), les bisexuals (magenta, lila i blau), les no binàries (groc, blanc, lila i negra) i les persones LGBTI en general (arc de Sant Martí).

Els diferents punts on s’han fet les accions són els següents: a Banyoles al Parc del Pla de l’Ametller; a Camós a davant de l’Ajuntament; a Cornellà del Terri a la pista darrera de l’Ajuntament; a Crespià a la plaça U d’Octubre; a Esponellà al pati de l’Escola Carles Fortuny; a Fontcoberta a la plaça Catalunya; a Porqueres a la parada del bus del carrer Sant Andreu; a Sant Miquel de Campmajor a la parada de bus; a Serinyà davant l’Escola Bora Gran (s’ha pintat el pas de vianants); i per últim, a Vilademuls a davant de l’Ajuntament.

En paral·lel, en el marc de la commemoració del Dia de l’Orgull LGBTI a la piscina municipal de Porqueres s’hi exposa, durant tota la temporada d’estiu, la mostra LGBTI que porta per nom “Soc el que sento”.

Accions LGBTIfòbiques a la comarca

El Consell Comarcal del Pla de l’Estany i tots els ajuntaments de la comarca tenen hissada la bandera multicolor des del passat 17 de maig, Dia contra l’LGBTIfòbia. A més, durant aquest mes i escaig s’han fet altres accions per reivindicar la igualtat i la diversitat sexual i de gènere.

Les diferent accions reivindicatives, lamentablement, s’han vist tacades per dos actes vandàlics contra el col·lectiu, i és que pocs dies desprès de pintar els bancs de Banyoles, aquests van ser ratllats per eliminar-ne la pintura i, fins i tot, un d’ells va ser serrat. El consistori ha reparat els danys ocasionats i tant el col·lectiu com l’ajuntament han fet un comunicat condemnant l’acte de delicte d’odi i vandalisme. A més, s’anima a tota la gent que ho vulgui a repintar els dos bancs el proper diumenge 30 de juny a les 6 de la tarda. A aquesta acció repressiva, també cal sumar-hi la que va tenir lloc el mateix dia 26 de juny, dia en el que es va cremar la bandera LGBTI de l’ajuntament de Cornellà del Terri. Dos actes d’odi que fan recordar que, encara, és molt necessari donar visibilitat a la discriminació que pateixen les persones del col·lectiu.