La Càtedra d’Esports homenatja als esportistes gironins que van participar als Jocs Paralímpics de París
L’homenatge s’ha fet en el marc de la V edició del Seminari d’Educació i Olimpisme, dedicat a l’esport adaptat i paralímpic
dissabte 09 novembre 2024
La Càtedra d’Esport i Educació Física – Centre d’Estudis Olímpics (CEEF-CEO) de la Universitat de Girona ha celebrat avui, a la sala de socis del Club Natació Banyoles, la cinquena edició del Seminari d’Educació i Olimpisme. Aquest any la temàtica ha posat el focus en l’esport adaptat i paralímpic, i ha servit també per homenatjar als cinc esportistes gironins que aquest 2024 van participar als Jocs Paralímpics de París.
Amb l’objectiu principal de donar visibilitat i promoure la igualtat d'oportunitats en l'àmbit esportiu, destacant el paper clau del paralimpisme i l’esport adaptat, avui ha tingut lloc el V Seminari d’Educació i Olimpisme que organitza el CEEF-CEO.
Les ponències han anat a càrrec del Dr. Javier Pérez Tejero, director de la Cátedra «Fundación Sanitas» de Estudios sobre Deporte Inclusivo i professor de la Universidad Complutense de Madrid, i del Dr. Miguel Ángel Torralba, investigador del Departament de Didàctiques Aplicades de la Universitat de Barcelona i entrenador nacional de l’equip paralímpic espanyol d’atletisme en les darreres 9 edicions dels Jocs Paralímpics.
Per altra banda, els tallers pràctics els impartiran Jordi Finestres, de l’Institut Guttmann, i la membre de la Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals, Ingrid Lafuente. El Seminari ha conclòs amb la taula rodona ‘Els valors de l’esport paralímpic’ moderada pel periodista Ivan Garcia i amb la participació de Sylvana Mestre Alexandre, especialista en esquí alpí paralímpic i esport adaptat; l’atleta paralímpica Fiona Pinar; i l’entrenador del Comitè Paralímpic Espanyol de Natació Adaptada Jaume Marcé.
L’acte ha comptat amb prop d’una quarantena de persones que han volgut aprofundir més en els seu coneixements al voltant de l’esport adaptat i paralímpic.
Homenatge a 5 atletes paralímpics gironins
Aquest any París va ser la seu dels Jocs Paralímpics, on hi van participar 26 esportistes paralímpics catalans, cinc dels quals de la província de Girona. Aprofitant que la cinquena edició del seminari estava dedicat a l’esport adaptat i paralímpic, la Càtedra ha volgut homenatjar a Vasile Agache, Fiona Pinar, Emma Feliu, Dalia Santiago i Ariel Schrenk. Raquel Font, directora de la Càtedra d’Esports i Educació Física de la Universitat de Girona ha destacat que “tots aquests atletes han mostrat un gran compromís i esforç en la seva preparació pels Jocs Paralímpics de París 2024”, a més d’afegir que “aquest reconeixement per part de la Càtedra pretén posar valor i donar importància a les seves gestes, al seu dia a dia com a esportistes paralímpics i al fet de transmetre els valors olímpics a la societat”.
El V Seminari d’Educació i Olimpisme ha comptat amb la presència del President de la Diputació de Girona i alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, i de la banyolina i atleta olímpica Esther Guerrero, els quals s’han entregat, juntament amb la Directora de la Càtedra, la Dra. Raquel Font, d’entregar els reconeixements a esportistes participants dels Jocs Paralímpics de París 2024.
Vasile Agache, nascut a Moldàvia, però resident a Girona, va competir en la disciplina de Boccia doble mixta (BC4) fent parella amb Sara Aller. Agache, va patir un accident fa més de vint anys que el va deixar tetraplègic. Els Jocs Paralímpics de París 2024 han estat els seus primers jocs, després d'haver intentat classificar-se en edicions anteriors.
Fiona Pinar, nascuda a Ripoll va aconseguir la 7a posició a la prova d'atletisme de 200 m T64. Pinar, va patir una amputació de la cama esquerra a causa d'un accident d'esquí el gener de 2022. Després d’una meteòrica recuperació, i amb tan sols vuit mesos d’entrenament, va aconseguir classificar-se pels seus primers Jocs Paralímpics.
Emma Feliu, de Castelló d'Empúries, va guanyar la medalla de bronze en els Jocs Paralímpics de París 2024 en la prova de 4x100 metres lliures mixtos (classe 49 punts) per a nedadors amb discapacitat visual. D’altra banda, també cal destacar la seva presència en la final dels 400 i els 50 lliures, i dels 100 esquena. Feliu, que té albinisme oculocutani, va començar a nedar fa dos anys, i aquests van ser els seus primers Jocs Paralímpics.
Dalia Santiago, de Ripoll, és una jove taekwondista que va competir en la modalitat K44 +65 quilos als Jocs de París, quedant-se a un pas de la medalla de bronze. Santiago, que va néixer sense avantbraç esquerre, es va formar al gimnàs Lee Young de Ripoll sota la tutela del seu pare i entrenador, Juan Antonio Santiago.
Ariel Schrenk, nascut a Buenos Aires i resident a Sant Feliu de Guíxols, va aconseguir classificar-se per a la final dels 50 metres lliures S9 i dels 4x100 metres lliures als Jocs Paralímpics de París. A més, també va competir en la categoria de 200 estils S9.