Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La cantaora Rocío Márquez torna aquest dissabte a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles

La cantant de Huelva presentarà el seu nou treball Visto en el Jueves

dimecres 10 febrer 2021

La que fou Artista resident 2015 de l’Ateneu - CMEM, la gran cantaora Rocío Márquez, torna cinc anys després a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles per a presentar el disc Visto en el Jueves. Serà aquest dissabte 13 de febrer (20.30 h, 12€) en un recital organitzat per Joventuts Musicals de Banyoles. En el concert, la cantant cordovesa s’acompanyarà del guitarrista Juan Antonio Suárez Canito per a presentar les cançons del seu darrer àlbum, que confirma la cantaora de Huelva com la veu femenina més important i original del flamenc actual.

Visto en el Jueves és una reflexió crítica sobre el concepte de l’autor mitjançant un repertori en el qual el límit del que és flamenc i no flamenc, del Cante i la Cançó, es desdibuixa. L’únic nexe que té el repertori, un nexe difús però alhora crucial, és que totes són peces que han estat trobades en l’històric mercat d’antiguitats El Jueves del carrer Feria de Sevilla.

En aquesta era de les xarxes socials i les coses d’un sol ús, Rocío Márquez proposa un exercici de memòria. Escoltar memòries vives i plurals tot barrejant cançons i música popular per a conformar Visto en el Jueves, el cinquè disc d’estudi de la cantaora on s’hi troben cançons versionades de grans artistes així com estils flamencs recreats. Bambino, Rocío Jurado, Paco Ibáñez, Concha Piquer, El Cabrero, Turronero, Pepe Marchena, José Menese i Manuel Vallejo es creuen i es barregen amb cadascuna de les diferents varietats tradicionals del cant flamenc andalús.

Després de prescindir de la guitarra en els dos projectes anteriors, Firmamento i Diálogos de viejos y nuevos sones, Márquez torna a l’instrument angular del flamenc de la mà de Canito. Tots dos assumeixen el repte d’esprémer les possibilitats expressives des dels paràmetres de la naturalitat i la senzillesa musical transitant per una experimentació constant d’arranjaments i melodies.

Visto en el Jueves està format per catorze peces més un bonus track que inclou la col·laboració de Kiko Veneno, el qual interpreta amb Márquez el cèlebre Andaluces de Jaén de Miguel Hernández. El corpus de lletres del disc corresponen a les cançons recreades i lletres populars i tradicionals dels cants flamencs, junt a l’adaptació a romanç de diversos poemes d’Antonio Orihuela.

Referent del panorama flamenc

Catalogada per la premsa com “la veu de la nova generació del cante jondo”, el cant andalús més genuí i sentit, Rocío Márquez porta més d’una dècada conreant una sòlida carrera artística que avui desborda el panorama flamenc, del qual és ja un clar referent i figura consolidada.

La personalitat inquieta i enorme curiositat es fan patents en la seva discografia, la qual mostra de manera transversa l’amor profund per la tradició flamenca i la necessitat imperiosa d’ampliar-ne els límits, explorant i experimentant amb melodies, instrumentació, arranjaments i lletres.

Des del DVD gravat en directe Aquí y ahora (2009) fins a Omnia Vincit Amor (2020), hi trobem un repertori d’àlbums que han anat reforçant el discurs artístic de Márquez i cultivant-ne el reconeixement. Claridad (2012), El Niño (2014), Firmamento (2017), Diálogos de viejos y Nuevos sones (2018) i Visto en el Jueves (2019) són els treballs discogràfics publicats fins a la data. Amb Visto en el Jueves ha obtingut el premi Les Victoires du Jazz al millor àlbum de músiques del món, esdevenint la primera artista espanyola a guanyar el premi. Aquest reconeixement se suma a altres guardons com la Lámpara Minera al Festival de La Unión, el Giraldillo a la Innovació de la Biennal de Sevilla, el Coups de Coeur de l’Acadèmia de Charles Cros, el Premi Meridiana de la Junta de Andalusia, el Premi Plaza de España del govern espanyol o, entre altres, la Medalla de Oro de la Petenera.

En paral·lel, Márquez desenvolupa una intensa carrera de concerts en directe, compaginant diferents formats, des dels més íntims fins als grans temples internacionals de la música com la Sala Simfònica de l’Auditori Nacional de Madrid, amb més de 2.000 persones, el Teatro Real, el Palau de la Música, el Palau de les Arts de València, el Teatro de la Maestranza de Sevilla, L’Olympia de París o la Filharmònica. A més, ha col·laborat amb músics tan diversos com Jorge Drexler, Kiko Veneno, Raül Refree, Niño de Elche, Christina Rosenvinge, Albert Pla, The New Raemon, los Hermanos Cubero o el francès Ensemble Aedes, entre altres. També ha participat
en la banda sonora de diferents projectes cinematogràfics, com ara Entre dos aguas (Isaki Lacuesta, 2018).

Les entrades per al concert de dissabte es poden comprar a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 14:45 h).