Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Biblioteca de Banyoles dedica la segona edició del ‘Lletres al claustre’ a la literatura russa

Es farà tots els dimarts de juliol al Claustre del Monestir i se celebra en ocasió del bicentenari de Dostoievski

divendres 02 juliol 2021

La Biblioteca de Banyoles celebrarà aquest juliol la segona edició del cicle ‘Lletres al claustre’. Sota el títol ‘Les nits blanques: Dostoievksi i la literatura russa’, el cicle commemorarà aquest any el bicentenari de Fiodor Dostoievski i versarà sobre alguns dels grans autors i temes de la literatura russa, amb la participació d’eslavistes i traductors de les últimes edicions dels autors de qui es parlarà. ‘Lletres al claustre’ es farà tots els dimarts de juliol a les 7 del vespre al Claustre del Monestir de Sant Esteve i totes les conferències són gratuïtes.

La directora de la Biblioteca de Banyoles, Eva Martí, ha destacat que el cicle “és una aposta per parlar de literatura en profunditat però de manera accessible a tothom en ple estiu i en aquesta edició acostarem els principals autors russos de la literatura al públic general”. 

‘Lletres al claustre’ s’iniciarà el proper dimarts 6 de juliol amb una conferència sobre ‘Xalàmov i la literatura del Gulag’, que anirà a càrrec del banyolí Pau Freixa, doctor en Filologia Eslava i traductor i que se centrarà en els Relats de Kolimà de Varlam Xalàmov, segurament el testimoni literari més impressionant del Gulag.

El cicle continuarà el dimarts 13 de juliol amb la xerrada ‘Crim i càstig: Dostoievski i la Rússia del segle XIX’. Aquesta sessió anirà a càrrec de Miquel Cabal Guarro, lingüista i traductor del rus i que recentment ha publicat una versió en català d’un dels llibres que més influència han tingut en la literatura moderna.

‘El Mestre i Margarita de Bulgàkov, una novel·la de culte’ és el títol de la tercera conferència del cicle que tindrà lloc el dimarts 20 de juliol i que anirà a càrrec de Xènia Dyakonova, poeta i traductora. En la conferència, es parlarà sobre un dels llibres de culte de la literatura russa El Mestre i Margarita, on sàtira, tragèdia, misticisme i crítica social es fonen en una obra xocant, divertida i provocadora.

‘Lletres al claustre’ es tancarà el dimarts 27 de juliol amb la conferència ‘Así era Lev Tolstói’. En aquesta conferència, la professora mexicana i gran traductora de l’obra de Tolstói Selma Ancira acostarà els assistents a la figura polièdrica del comte Lev Tolstói, l’escriptor més influent de la literatura russa i un dels grans novel·listes de tots els temps.

‘Lletres al claustre’ es farà tots els dimarts de juliol a les 7 del vespre al Claustre del Monestir de Sant Esteve i totes les conferències són gratuïtes. La primera edició del cicle es va celebrar l’any passat, es va dedicar a Josep Carner en l’any del cinquantè aniversari de la seva mort amb una gran acollida.