Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Auditori de l’Ateneu acollirà dissabte el concert de la Jove Capella Reial de Catalunya

La formació presentarà, a través de Monteverdi, la música que plora la mort de l’estimada

dilluns 13 març 2023

L’Auditori de l’Ateneu de Banyoles acollirà aquest dissabte 18 de març (20 h, 12 €) el concert de música clàssica antiga a càrrec de la Jove Capella Reial de Catalunya. Sota la direcció de Jordi Savall i el seu col·laborador, Lluís Vilamajó, la Jove Capella Reial la formen joves cantants que aprofundeixen en les tècniques d’estudi, recerca i interpretació de la música històrica. En aquest concert, presentaran a través de L’Orfeo de Claudio Monteverdi la música que plora la mort de l’estimada. 

Dins del sisè llibre de madrigals de Monteverdi trobem la Sestina, que porta per subtítol Lagrime d’amante al sepolcro dell’amata, una de les peces més corprenedores del catàleg del compositor, a més de donar nom al recital d’aquest dissabte. Aquests madrigals expressen la lluita de les emocions, el plaent martiri i desolació que suposa i el seu vincle amb la mort. Reinterpretant la música de Monteverdi i les composicions dels seus contemporanis com Frescobaldi, Wert, Gesualdo, Marenzio, Falconieri i Kapsberger, la Jove Capella Reial proposa una història universal d’amor, desamor i mort amb Orfeu i Eurídice, que canten al que senten, pur i innocent, i alhora tràgic, pel seu desenllaç. L’obra i la música que hi sona són dels segles XVII i XVIII i contenen un text insistent i dolorós. 

La Jove Capella Reial de Catalunya és una iniciativa de Jordi Savall amb la intenció de promocionar una nova formació vocal professional per oferir un repertori musical amb les veus de joves cantants de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga (CIMA). Exigeixen als músics una gran preparació i un treball intern per a la reinterpretació rigorosa de la música amb la intenció de poder arribar a un públic ampli i divers amb repertoris atractius de música històrica i contemporània; i així ajudar els joves músics en la seva promoció professional i consolidar les seves carreres musicals. 

Lluís Vilamajó, nascut a Barcelona, inicià la seva formació a l’Escolania de Montserrat, i després la continuà al Conservatori Municipal Superior de Música de Barcelona. Al llarg de la seva trajectòria ha col·laborat amb formacions com Al Ayre Español, Venice Baroque Orchestra, Ensemble Baroque de Limoges i Il Fondamento, entre d’altres, amb els quals ha ofert concerts en diferents auditoris d’arreu del món. És director artístic del Coro de la Orquesta Ciudad de Granada i del Joven Coro de Andalucía; i és membre de la Capella Reial de Catalunya i dirigeix La Jove Capella Reial de Catalunya. 

Les entrades per al concert de dissabte es poden comprar a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 14:45 h).