Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’artista banyolina Irena Visa homenatja el Museu Arqueològic de Banyoles

Amb les vitrines buides del museu, Res a veure fa visible la col·lecció permanent a través del relat oral d’una vintena de testimonis

dijous 30 setembre 2021

L’artista banyolina Irena Visa estrenarà aquest dissabte al Museu Arqueològic la intervenció artística Res a veure. La intervenció, que es podrà veure fins a finals de novembre, pretén ser un homenatge a l’equipament previ al tancament per les obres de reforma a través de les persones i de les peces que en formen part. Res a veure s’inaugurarà aquest dissabte a les 5 de la tarda.

Amb les vitrines del Museu Arqueològic ja buides pel trasllat de la col·lecció permanent, Res a veure s’articula a través del relat oral d’una vintena de testimonis vinculats al museu com arqueòlegs, conservadors i personal de neteja. Són aquestes mateixes persones les que expliquen les peces i les que situaran els visitants per tornar a fer visible la col·lecció de l’Arqueològic. Els arqueòlegs Pere Castanyer o Julià Maroto, l’arxiver municipal Josep Grabuleda, l’antic conservador del Museu Arqueològic, Josep Tarrús o l’actual conservadora Andrea Ferrer són algunes de les persones que participen en l’exposició temporal amb el seu relat.

Per descobrir peça a peça, caldrà que les persones que recorrin les sales del museu activin els àudios amb els seus telèfons mòbils a través dels codis QR que trobaran en les diferents vitrines.

Irena Visa ha destacat que “la intervenció artística és una celebració i a la vegada una reflexió al voltant d’allò que el museu és, ha estat i podrà ser” i ha afegit que “és una última mirada des del present a un museu en trànsit cap al futur i cap a les seves potencialitats”.  

Per la seva banda, el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Miquel Cuenca, ha destacat que “ens semblava important tancar aquesta etapa del Museu Arqueològic amb una intervenció artística d’una artista banyolina que precisament treballa i explora l’arqueologia i que ens permet fer una reflexió molt interessant sobre l’equipament, el seu passat, present i futur”. 

Res a veure es podrà veure fins a finals de novembre al mateix Museu Arqueològic. L’entrada és lliure. Es recomana que l’audició es faci a través d’auriculars que dels mateix visitants, tot i que el Museu Arqueològic en tindrà a disposició. 

Irena Visa

Irena Visa (Banyoles, 1985) és llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra. Ha estudiat Arts Aplicades a l’Escultura a l’Escola La Llotja i té un Màster en Producció i Recerca artística de la Universitat de Barcelona en la línia d’investigació. Els seus treballs s’han pogut veure a la Fundació Miró, a l’Espai Bòlit, al Centre d’Art Santa Mònica, al festival GREC o a la Casa de Cultura de Girona, entre altres. Els projectes Fer veure (2019), Això no és res (2020) i Res a veure (2021) formen part d’una trilogia de treballs que reflexionen sobre els processos de legitimació de l’arqueologia i el seu paral·lelisme amb l’art
contemporani. 

Activitats paral·leles

Com a activitats paral·leles a l’exposició, el dissabte 23 d’octubre es portarà a terme l’activitat Res a comentar, una visita comentada a l’antiga exposició amb la conservadora del museu Andrea Ferrer i l’artista Irena Visa. El dilluns 25 d’octubre, coincidint amb la Festa Major de Sant Martirià, es farà el taller familiar Res a dibuixar per a nens i nenes de 6 a 14 anys on dibuixaran les antigues peces del museu a partir del relat oral d’alguns dels protagonistes de l’exposició. I per últim, el diumenge 31 d’octubre, es farà Res a dir una visita guiada en clau històrica per l’edifici del museu amb Josep Tarrús i Josep Grabuleda. 

Totes les activitats són amb reserva prèvia al mateix Museu Arqueològic a través del correu electrònic comunicaciomuseus@ajbanyoles.org o bé al telèfon 972 57 23 61.