Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Arqueta de Sant Martirià centrarà la XIII edició de la Fira Medieval Fantàstica Aloja

Es farà durant tot el cap de setmana en diferents espais del Barri Vell amb més d’una vintena d’activitats

dilluns 04 octubre 2021

L’Arqueta de Sant Martirià centrarà la XIII edició de la Fira Medieval Fantàstica Aloja, que se celebrarà aquest cap de setmana en diferents espais del Barri Vell. El programa d’actes inclou més d’una vintena d’activitats amb propostes per a tots els públics.

La regidora de Promoció Econòmica i Turisme, Anna Tarafa, ha destacat que “per aquesta edició recuperarem la fira amb una certa normalitat i es podran fer la majoria d’activitats habituals de l’Aloja, excepte les cercaviles i espectacles itinerants que no es faran en aplicació de la normativa Covid”.

La fira Aloja s’obrirà aquest divendres a les 7 de la tarda a l’espai de La Muralla amb el ‘Combat inaugural’ i les activitats s’allargaran durant tot el cap de setmana. La plaça Major acollirà al mercat medieval que comptarà amb unes 45 parades, 10 més que en l’any passat. Es farà control d’aforament i hi haurà quatre punts d’accés tant d’entrada com de sortida al carrer Abeurador, Àngel Guimerà, Mercadal i Girona.

Al carrer del Born es farà una exposició de molins de farina i bombes d’aigua medieval, mentre que al carrer Pia Almoina i a la plaça de la Font, es faran tallers i activitats infantils de construcció d’un personatge fantàstic, de barrets de princesa i varetes o d’escuts i espases. Al carrer Muralla hi haurà atraccions medievals i es faran passejades en burro. A la plaça dels Estudis s’hi instal·larà de nou l’espai esotèric.

Pel que fa als espectacles, que es faran de nou a l’espai de La Muralla, a diferència de l’any passat no caldrà fer reserva prèvia, tot i que sí que hi haurà control d’aforament i el públic haurà d’estar assegut. A més, els espectacles, com ja es va fer l’any passat, es faran en dobles sessions per poder arribar a més persones.

Des de l’entitat Alma Cubrae, que organitza la fira conjuntament amb l’Ajuntament, Àngel Rodríguez ha explicat que, com a novetat, s’estrenarà l’espectacle ‘El miracle de l’arqueta’ on s’explica la història de l’Arqueta de Sant Martirià “amb acció i humor i pensada per al públic familiar”. Per aquest espectacle, Alma Cubrae ha creat una reproducció de l’Arqueta.

Sorteig i rutes teatralitzades

També es faran visites guiades com ‘Peatges històriques i llegendàries de la ciutat de Banyoles’, a càrrec de Guerau Palmada i Àngels Vergés, historiador de l’art i ethnopoeta, respectivament. A més, els Museus de Banyoles oferiran la visita ‘Banyoles medieval: del carrer al Monestir’.

Durant els dies de la fira Aloja, l’Associació Banyoles Comerç i Turisme sortejarà al final de cada espectacle vals regal de 50 euros per comprar o consumir als establiments associats. Durant el cap de setmana, la barca Tirona oferirà també sortides teatralitzades on es farà una adaptació de la llegenda ‘Misteris enfonsats’ d’Àngel Vergés.

La Fira Medieval i Fantàstica Aloja està organitzada per l’Ajuntament de Banyoles i compta amb la col·laboració de les empreses Sabors Catalans i Alma Cubrae que s’encarreguen, respectivament, del mercat medieval i dels espectacles de recreació històrica, així com Alquimia Medieval. La fira es tancarà amb un espectacle de foc d’Alma Cubrae i Gàrgoles de foc.