Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Banyoles rehabilita i recupera el darrer tram del rec Major

Les obres formen part del projecte per consolidar el rec com a eix turístic i posar-ne en valor el patrimoni històric i cultural

dilluns 20 setembre 2021

L’Ajuntament de Banyoles ha recuperat el tercer i últim tram del rec Major. Les obres han permès completar el projecte per deixar al descobert i posar en valor el rec, millorant-ne l’entorn i creant un itinerari a peu des de la Muralla fins al carrer Blanquers. El projecte ha suposat una inversió de prop de 350.000 euros.

El projecte de recuperació i rehabilitació del tercer tram del rec Major s’emmarca dins del procés de revalorització i recuperació dels recs de Banyoles i inclou, entre altres, el reconeixement històric del sistema dels recs i la seva recuperació i visibilitat. Les obres han consistit en l’adequació del traçat del rec Major en el tram entre el carrer Jaume Butinyà i Blanquers, conformant un nou canal de rec seguint el traçat actual i l’ordenació de l’espai públic adjacent, amb la creació d’un itinerari per a vianants entre els dos carrers. 

Els treballs, amb un pressupost de 350.000 euros, ha permès també l’adequació d’una placeta amb entrada pel carrer Girona amb jocs d’aigua per explicar el sistema de recs, així com es fa visible el salt d’aigua de l’antic molí, que s’ha conservat i que es fa visible per donar-lo a conèixer.

L’alcalde de Banyoles Miquel Noguer ha destacat que “aquest projecte ens permet potenciar el valor patrimonial del rec Major i posar-lo en valor perquè els banyolins i banyolines puguin gaudir-ne, però també els turistes que ens visiten puguin descobrir la història de la ciutat a través del rec i s’endinsin al Barri Vell”.

A banda de la recuperació i rehabilitació del tercer tram del rec Major, el projecte de millora de la connectivitat entre l’Estany i el Barri Vell a través del rec inclou també la rehabilitació del Molí dels Paraires i la seva recuperació com a exemple de font d’energia i la definició d’una nova ruta al voltant del rec, amb un nou itinerari per conèixer el patrimoni històric i cultural. 

El projecte global està valorat en prop de mig milió d’euros, dels quals el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat n’aporta la meitat a través del Pla de Foment del Turisme.