Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Banyoles publica ‘Els banyolins d’avui’

Escrit per Salvador Martí Puig, Kumba Sakoli i Miquel Aguirre, vol oferir una panoràmica de l’evolució social i demogràfica de Banyoles

dimecres 12 abril 2023

L’Ajuntament de Banyoles ha editat el llibre Els banyolins d’avui escrit per Salvador Martí Puig, Kumba Sakoli i Miquel Aguirre. El volum, el número 24 de la col·lecció Quaderns de Banyoles, vol oferir una panoràmica de com ha anat canviant la composició social i demogràfica de Banyoles des de mitjans del segle XX. L’obra es presentarà aquest vespre en un acte públic al Museu Darder. 

El llibre Els banyolins d’avui porta per subtítol “Onades migratòries a Banyoles 1950-2022” i se centra en l’estudi de la població de Banyoles durant els últims setanta anys. Incideix sobretot en l’evolució demogràfica i en els canvis de composició social i de procedència dels seus habitants. S’hi expliquen les característiques de la primera onada migrant de 1950 a 1975 i les diferències amb l’onada posterior, la segona onada des de 1975 fins a l’actualitat. 

El volum està escrit per Salvador Martí Puig, Kumba Sakoli i Miquel Aguirre, d’edats i procedència diversa i exemple de la Banyoles d’avui, amb vivències diferents i que són un bon exponent de la transformació que ha viscut Banyoles i han pogut copsar, analitzar i reflectir l’evolució de la població banyolina. El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Miquel Cuenca, ha destacat que “aquest era un estudi necessari per a copsar la diversitat social i cultural de la Banyoles d’avui i, sobretot, per saber-la entendre com una riquesa de valor incalculable”. 

Al llarg del més de centenar de pàgines, Els banyolins d’avui analitza la dinàmica demogràfica i la immigració durant el franquisme, quan gent arribada d’arreu d’Espanya es va establir per sempre més a Banyoles. També aporta dades sobre la demografia i l’economia dels anys 1975 fins al 1987. I, finalment, centra el seu camp de reflexió en les dues onades d’immigració extracomunitària: de l’any 1987 a l’any 2000 i de l’any 2000 al 2020. A més, també aprofundeix en l’estudi d’una Banyoles que té habitants nascuts en tots els continents.

Com recull una de les autores en el llibre, Kumba Sakoli, “la Banyoles d’avui és un ric i excepcional mosaic format per moltes aportacions” i afegeix que “hi ha entre nosaltres quasi cent nacionalitats diferents, però ens hem centrat en les predominants al llarg de totes aquestes onades: els pioners que van arribar a partir dels anys cinquanta i que, bàsicament, procedien del sud peninsular (Andalusia i Extremadura), l’emigració gambiana, de base soninké, que va predominar des de finals dels anys vuitanta fins a principis dels 2000, la magrebina, que va ser la que va dominar des dels 2000 i, finalment, la llatinoamericana, que és la té més força avui dia i que procedeix sobretot d’Amèrica Central amb una important petja d’Hondures. Al marge d’aquests grans fluxos hi ha, evidentment, presències rellevants d’altres països africans, com Mauritània, Mali o Senegal, i països comunitaris, com Romania, o d’altres latituds, com una important colònia procedent de la Xina”. 

Els autors 

Salvador Martí Puig (1969) és catedràtic d’universitat de Ciències Polítiques de la Universitat de Girona. És professor a la Universitat de Girona i al Centre de Relacions Institucionals de Barcelona CIDOB i és doctor en Ciència Política i de l’Administració (1997) i màster en Estudis Llatinoamericans (1994). 

Kumba Sakoli Sakoli (1997) és politòloga i graduada en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat de Girona (2019) i especialitzada en Relacions Internacionals, Seguretat, Desenvolupament i Unió Europea (UAB, 2020). És professora associada de la Universitat de Girona i tècnica de projectes pedagògics de la Fundació Fundesplai. 

Miquel Aguirre Oliveras (1964) és escriptor, articulista i llicenciat en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha escrit articles en diversos mitjans de comunicació i publicat llibres d’història i novel·les, ha col·laborat en publicacions de caire local i ha fet el guió de diferents audiovisuals vinculats a la memòria històrica. 

Quaderns de Banyoles 

Els banyolins d’avui és el 24è volum de la col·lecció Quaderns de Banyoles que es va iniciar el 1999 i que editen l’Ajuntament de Banyoles i la Diputació de Girona. El 2020 la col·lecció va iniciar una nova etapa amb la creació d’un consell editorial, l’actualització del disseny a càrrec de Jaume Geli i la planificació de les publicacions a diversos anys vista.