Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Banyoles prorroga l’exposició ‘Goita tu, quin ball de passada!’

La mostra, que repassa la història de la faràndula, es podrà veure ara fins a l’11 de febrer de 2022 a l’espai expositiu municipal Can Tarradas

divendres 05 novembre 2021

L’Ajuntament de Banyoles ha decidit prorrogar l’exposició Goita tu, quin ball de passada, que repassa la història de la faràndula banyolina per l’èxit de visites de la mostra. L’exposició es podrà veure ara fins a l’11 de febrer de 2022 a l’espai expositiu municipal Can Tarradas en un nou horari de dilluns a divendres de les 9 del matí a les 8 del vespre, a partir del proper dilluns 8 de novembre. Fins aquest diumenge, es podrà visitar en l’horari actual de les 9 del matí a les 9 del vespre.

El regidor de Cultura i Festes, Miquel Cuenca, ha destacat que “la qualitat i l’interès que ha aixecat l’exposició creiem que fan totalment necessària ampliar-la més enllà d’aquestes setmanes a l’entorn de la festa major de Sant Martirià”. Com a novetat, a l’exposició s’hi afegiran properament els gegants de Banyoles, Martirià i Maria, el gegantó del senyor Darder i els capgrossos.

L’exposició se centra en les figures dels cavallets de la faràndula que han protagonitzat el cartell de la Festa Major d’aquest any, el drac i el tabal. Goita tu, quin ball de passada vol posar en valor la tradició centenària del bestiari i la faràndula de Banyoles i és fruit d’una investigació exhaustiva en arxius i documents històrics. Gegants, capgrossos, cavallets i el bestiari han passejat tant per les festes religioses i populars com pels balls de Passada de la festa major. 

La mostra ressegueix a partir de fotografies i documents històrics l’origen dels cavallets del bestiari de la faràndula des dels cavallets barrocs, passant pels antics cavallets de 1908, dels quals se n’han restaurat quatre que es poden veure a l’exposició, i finalment els cavallets de l’any 2009, que són els que ballen actualment per la Festa Major de Sant Martirià. També s’hi expliquen les figures del drac i del tabal, que s’han recuperat en les darreres edicions de la festa major.

L’historiador de l’art Guerau Palmada i el folklorista Àngel Vergés s’han encarregat de la recerca i documentació històrica de la mostra que ha treballat la dissenyadora gràfica Isabel Oliver. Goita tu, quin ball de passada està organitzada per l’àrea de Festes de l’Ajuntament i compta amb el suport de la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat. 

El ball de cavallets

El ball dels cavallets actual escenifica un episodi important de la història de Banyoles i hi participen deu cavallets que es van construir l’any 2009 al taller Ventura i Hosta de Navata. El ball amb els passos de la cançó popular L’airet de matinada escenifica un conflicte local de centenars d’anys d’història entre els Cairuts i els Rodons. Els Cairuts eren els partidaris del monestir de Sant Esteve i volien mantenir els seus privilegis d’origen feudal. En canvi, els Rodons defensaven el poder municipal de la vila amb seu a l’església de Santa Maria dels Turers. Les noves vestimentes, amb el color morat per als Cairuts i el verd per als Rodons, es van fer per a la Festa Major de 2019.