Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Banyoles crea els seus serveis socials

Està previst que, una vegada desplegats, entrin en funcionament a inicis de l’any vinent amb un model d’atenció social propi. Hi treballaran una trentena de professionals i la nova àrea comptarà amb un pressupost de 2,2 milions d’euros

divendres 28 octubre 2022

El ple de l’Ajuntament de Banyoles ha aprovat inicialment aquest vespre l’establiment dels serveis socials municipals. Està previst que la nova Àrea de Serveis Socials, Acció Comunitària, Polítiques d’Igualtat i Salut, amb els seus serveis adscrits, comenci a funcionar amb les competències plenes l’1 de gener de 2023, incorporant gradualment fins a un total de trenta professionals i amb un pressupost de 2,2 milions d’euros, 1,5 milions d’euros dels quals finançats per la Generalitat de Catalunya.

Una vegada superats els 20.000 habitants, i tal i com estableix la Llei de Serveis Socials de Catalunya, l’Ajuntament va acordar establir els serveis socials propis com a àrea bàsica, que fins ara s’estableix que ha de prestar el Consell Comarcal del Pla de l’Estany. El consistori va iniciar els tràmits i procediments per a l’assumpció de les competències i assumir els traspassos de professionals i serveis, que s’ha materialitzat amb un acord amb l’ens comarcal. El primer pas va ser començar a treballar l’octubre de 2020 amb un grup d’experts per actualitzar les polítiques socials, definir el models dels serveis d’atenció a les persones i avançar cap a un intervenció més integrada i transversal amb els sistemes de salut, seguretat, educació, habitatge, cultura o urbanisme. Entre altres accions, es va celebrar la jornada ‘Banyoles 2030: les persones i el seu benestar’ amb la participació d’un centenar de persones i la intervenció de Fernando Fantova, expert en serveis socials i polítiques socials i amb un fort reconeixement al sector.

Paral·lelament, també s’ha estat treballant amb la Generalitat, a través dels Departaments de Drets Socials i d’Igualtat i Feminismes, per a la definició del contracte programa per a l’establiment dels diferents serveis en el període 2022-2025. 

“Un dia històric”

L’alcalde Miquel Noguer ha destacat que “avui és un dia històric per a la ciutat per poder assumir els serveis socials propis” i ha afegit que “ens trobem en un moment fundacional que ens permetrà definir uns serveis socials que en cap cas suposen un trencament, sinó una aposta per exercir unes competències pròpies, tenint en compte les diferents necessitats de Banyoles, respecte a la resta de la comarca”. Miquel Noguer ha afegit que “Banyoles representa el 60% de la població de la comarca, però no deixarem de complir amb els nostres compromisos, deures i solidaritat cap a la resta de municipis” i ha remarcat que “podem dir que amb aquesta aprovació tots hi hem guanyat”. Banyoles, avui completa el mapa de serveis públics d’atenció a les persones a la ciutat. 

En aquest sentit, la regidora de Benestar Social, Ester Busquets, ha detallat que el nou contracte programa signat amb el Departament de Drets Socials per als anys 2022-2025 és de 1.720.15,42 euros, 1.027.749,13 euros dels quals seran per Banyoles i 692.404,20 per a la comarca, el que suposa 403.879 euros més que amb l’anterior contracte programa 2017-2021 amb el Consell Comarcal. A més, a través de la conselleria d’Igualtat i Feminismes, s’aportaran 482.433,27 euros en diferents programes, dels quals 212.824,79 euros seran per Banyoles i 269.608,48 euros per a la comarca, 369.074,64 euros més que en l’anterior període 2017- 2021. 

Pel que fa a la definició dels serveis socials, Ester Busquets ha explicat que “s’estructuraran en tres àmbits d’atenció: infància en risc, nou envelliment i en noves metodologies d’intervenció”. La regidora ha afegit que “volem posar les persones al centre, apostant per la transversalitat i la territorialitat” i ha remarcat que “s’aniran desplegant als barris equips tant de serveis socials bàsics com específics que s’ubicaran als diferents casals de barri”. El desplegament dels serveis socials es farà de manera gradual i paral·lelament s’elaborarà el pla estratègic dels serveis socials per a la ciutat i s’impulsarà el Consell municipal de serveis socials i qualitat de vida per compartir la governança dels sistema amb entitats i professionals.