Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Banyoles aprova el catàleg de botigues històriques

S’ha incorporat al Pla Especial de Protecció del Patrimoni i incorpora vuit establiments emblemàtics situats al Barri Vell

divendres 03 desembre 2021

L’Ajuntament de Banyoles ha aprovat l’annex I del Pla Especial de Protecció del Patrimoni, que inclou el catàleg de comerços històrics de la ciutat. Amb el document, redactat pels arquitectes Jeroni Moner i Josep Callís, es reforçarà la protecció de vuit establiments del Barri Vell que, en alguns casos, mantenen l’activitat i, en altres, s’han reconvertit. 

El Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Banyoles es va aprovar el 16 de desembre de 2016 i per Junta de Govern Local del 25 de novembre passat es va aprovar incorporar-hi un annex que inclou el catàleg de comerços històrics de la ciutat. El document incorpora vuit comerços històrics de la ciutat propis de la primera meitat del segle XX que reuneixen un mínim valor formal d’interiorisme, disseny o fins i tot dels treballs artesanals que s’hi conserven. Entre  altres, es preserven elements de mobiliari, aparadors o cartells propis d’èpoques com el Modernisme, l’Art Decó o racionalistes.

L’alcalde Miquel Noguer ha destacat que “en el primer Pla Especial de Protecció del Patrimoni no s’hi van incloure aquests establiments però que la situació dels darrers anys, amb tancament i reconversió de comerços tradicionals, aquesta protecció s’ha convertit en una necessitat”. Igualment, l’alcalde ha recordat que els establiments situats a la plaça Major, al ser considerat un Bé Cultural d’Interès Nacional, ja gaudien de protecció i qualsevol intervenció arquitectònica a l’edifici ha de ser aprovada per la Comissió de Patrimoni.

El catàleg incorpora establiments com les farmàcies Masgrau i Omedes, la botiga Can Mateu i Calçats Freixa, que mantenen l’activitat, i també altres que han reconvertit l’activitat com l’antiga farmàcia Boadella o Magatzems Figueras, que actualment són bars. En el cas de la sabateria Freixa, actualment sabateria Roig, s’ha incorporat per protegir el cartell exterior obra de l’artista Josep Ponsatí l’any 1966, tant per la tècnica emprada com per la seva rellevància artística.

Previ a l’aprovació per Junta de Govern Local, el catàleg es va estudiar i debatre a la Comissió Municipal d’Urbanisme i Patrimoni del passat 5 de novembre.